Szabadidő

Tanyasi romantika

Ha te is csak a városok lüktetõ forgatagától távol tudsz kizökkenni a hétköznapok sivárságából, akkor neked találták ki a puszta-romantikát. No, és persze azoknak, akiket vonz a hazai tanyavilág sajátos hangulata.
A pusztai élményekre vágyók számára a Dél-Alföld bizony maga a paradicsom, csendes, világtól elzárt településeivel, ahol tárt karokkal várják a mindennapok rohanásától elszakadni vágyó látogatókat. A városok zajától távol eső vidéki zugokban a természet közvetlen közelsége zavartalan pihenési lehetőséget kínál. A csendet itt legfeljebb csak a vágtázó ménesek dobogása, kutyaugatás vagy a csikósok ostorpattogtatása töri meg. A végeláthatatlan róna közepén fehéren világító tanyák, szikes tavak, mocsarak, homokdűnék, szántóföldek, búzamezők, legelésző lovak összessége olyan különleges élményt nyújt, amelyet nehezen tudnánk fellelni hazánk más vidékein.
 

 

Dél-Alföld a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország délkeleti részében helyezkedik el. Magába foglalja Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket.

Érintetlen természet

A folyókkal (Duna, Tisza, Maros, Körösök, Berettyó) gazdagon behálózott rónaság tökéletes terepet nyújt az aktív pihenés  számos formájához. A Dél-Alföld pusztái, a folyók, a tavak, a kerékpárutak, a nemzeti parkok és a sportlétesítmények mind az aktív pihenés szerelmeseinek rendelkezésére állnak. Ideális terület ez a lovas sportokat kedvelők számára, hiszen az erdők, a rétek, a végtelenbe nyúló puszták hosszabb kilovaglásokra is lehetőséget nyújtanak. Ha nincs elég bátorságunk nyeregbe pattanni, akkor választhatjuk a biztonságosabb megoldást, és lovaskocsival is felfedezhetjük a táj szépségeit. Ha kedvünk szottyan, kerékpárra is pattanhatunk, és válogathatunk az ajánlott túrajavaslatok sorából.

Kiskunsági Nemzeti Park
Az 1975-ben – hazánkban másodikként – létrehozott Kiskunsági Nemzeti Park féltve őrzi a Kiskunság természeti értékeit, néprajzi emlékeit, a homokdűnék növény- és állatvilágát. A több mint 48 ezer hektár nagyságú, 9 külön területből álló rezervátum magában foglalja a térség minden jelentősebb természeti kincsét, a táj egyedi arculatának megismerését pedig bemutatóhelyek, tanösvények segítik. A nemzeti park leglátogatottabb és minden bizonnyal legkedveltebb része a híres bugaci puszta, ahol a tájegység jellegzetes buckavilágával és homokpusztájával, valamint legértékesebb részével, az Ősborókással ismerkedhetünk meg. A parkban csoportos vezetéssel barangolhatunk, az érdeklődőket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága várja.
Részletes információ a honlapon »

A halban bővelkedő Duna, a Tisza, a Körösök, a Maros és a tavak a horgászat szerelmeseinek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A napfényes dél-alföldi régió a természet nyújtotta látnivalókban sem szűkölködik. A térség három nemzeti parknak, a Kiskunsági Nemzeti Parknak, a Duna-Dráva Nemzeti Parknak és a Körös-Maros Nemzeti Parknak is otthont ad.

A kirándulás utáni vágyunkat csillapíthatjuk a különleges élményt nyújtó Kiskunsági Nemzeti Parkban tett túrával. Barangolásaink során megismerkedhetünk a szikes tavakkal, mocsarakkal, homokbuckákkal tarkított táj élővilágával, de arról is képet kaphatunk, hogy milyen volt az egykori tanyasi élet, és megismerhetjük az ősi magyar házi állatfajtákat is.

Termálvizek régiója

A Dél-Alföld felbecsülhetetlen természeti adománya a felszín alatt rejtőzködő termálvízkincs. A régió kiapadhatatlan termálkútjainak köszönhetően Európa, és egyben az ország hévizekben leggazdagabb térsége. Szinte minden városában, sőt mi több, községében működik strand- vagy gyógyfürdő. A leghíresebbek közülük a szegedi, gyulai, orosházi, gyopárosfürdői gyógyfürdők, melyek az országhatáron túl is ismertek.

 
Kulturális séták Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, ha másért nem, hát a világhírű Feszty-körkép miatt érdemes felkeresnünk, de a park egyéb látnivalói is megérnek egy egész napos kirándulást.
Fotó: www.opusztaszer.hu

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Cím: Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Nyitvatartás: április 1 -október 31. 9.00-18.00; november 1 -március 31. 9.00-16.00
Honlap »

A Nemzeti Történeti Emlékpark kiállításai között barangolva megtekinthetjük a Romkert, Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Mezőgazdasági gépbemutató, Erdő és ember kiállításait, a lovaspályáján pedig lovasbemutató, lovaglási lehetőség, és íjászat várja a kalandvágyó turistákat. A bográcsos ételek elkészítésére és persze elfogyasztására a kijelölt szabadtéri tűzrakó és pihenőhelyeken van lehetőség.


Vendéglátás


A régióban még a mai napig megtalálhatjuk a jellegzetes tanyasi településformát, melyek jó része napjainkban szálláshely gyanánt szolgál. A számtalan tanyasi vendégház kínálatában szerepel lovagolási lehetőség, sőt, szép számmal akadnak kifejezetten a lovas sportok kedvelői számára létrehozott lovastanyák, melyek nemcsak szálláshelyet biztosítanak, hanem oktatást, és egyéb programokat is kínálnak a vendégeknek. A vendéglátók lovasbemutatókkal, őshonos állatokkal, fogathajtó bemutatókkal kápráztatják el a vendégeket, a gasztronómiai ínyencségek iránt fogékony látogatókat pedig a helyi specialitásokkal, alföldi borokkal és pálinkával várják a vendégszerető helybéliek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top