nlc.hu
Szabadidő
Nárciszok ünnepe

Nárciszok ünnepe

Tátott szájjal járjuk a világot, szebbnél szebb helyekre utazunk, közben Magyarország eldugott helyein is apró csodákat találhatunk. Ilyen a <b>babócsai Basakert</b/>, ahol minden év májusában tizenhárom hektáron csillagos nárciszok virágoznak.

Szerelmes basa

Babócsa Somogy megye déli részén, a horvát határtól mindössze öt kilométerre fekszik. A település határában, a mostani Basakert nevet viselő helyen az ásatások szerint hajdan a környék legnagyobb földvára állt, de feltártak itt XI. és XIV. századi templom- és vársánc-maradványokat is. A terület központi szerepét a török időkben is megőrizte. A legenda szerint a babócsai végvárat ostromló pasa egyik feleségének hófehér csillagos nárciszokat ültetett. Az elmúlt évszázadokban a virágok jelentősen elszaporodtak, napjainkban 13 hektáron virágoznak. A kert 1977-ből védett, és a virágzás idején (májusban) csak a nappali órákban látogatható.







Fotó: Babócsa.hu

Mesébe illő látvány a törékeny, fehér szirmok alkotta virágtenger. Minden évben, nárciszvirágzás idején (idén május 6-án, szombaton) Babócsán Nárcisznapot rendeznek, és változatos programokat szerveznek. Lesz kézműves vásár, a gyerekeknek játszóház, de lehet majd sétakocsikázni a Basakertben és a faluban is.






Belépődíj: felnőtteknek 200 Ft
Parkoló díj: 300 Ft
További információ: 82/565-880
Időpontja: 2006. május 6. (szombat)
Ízelítő a babócsai Nárcisznap programjaiból

• Nárciszfutás indítása Barcsról Babócsára
• Ünnepélyes kivonulás a faluból a Basakertbe
• Fesztivál megnyitása, Náciszfutás eredményhirdetése
• Barcsi Városi Fúvószenekar
• Általános Iskola Mazsorett csoportjának műsora
• Együtt Egymásért Szociális Otthon zenekara
• Fogathajtó és ló szépségverseny a Rinya-parton






Nárcisztúra
Időpont:
2006. május 6. (szombat)
Helyszín: Babócsa
Jelentkezés: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Telefon: 72/518-221
Nárcisztúra

A Duna-Dráva Nemzeti Park 12 jelvénygyűjtő túrát tervezett és ennek a programsorozatnak az egyik állomása a Nárcisztúra. Nem csak gyalog, hanem kerékpárral is felfedezhetjük a környéket. Mindkét útvonal az „örök erdőbe”, azaz a Mérus-erdőbe és az Erzsébet szigetre is elkalauzolja a kirándulókat.


Túra kerékpárral

Találkozás: 14.00, Babócsa, a Basakert bejáratánál.
Kerékpártúra a Mérus-erdőbe és az Erzsébet szigetre, ahol a Duna-Dráva Munkatársai bemutatják a jellegzetes keményfa ligeterdők, puhafa ligeterdők és a holtág vizes élőhelyeinek élővilágába.
Túra hossza: kb. 8 km, 2-2,5 óra
Részvételi díj: 300 Ft/fő
Korlátozott számú kerékpár kölcsönzési lehetőség is lesz a helyszínen, amelynek díja felnőtteknek 400 Ft, gyermeknek 300 Ft. Viszont a kölcsönzési igényt előzetesen egyeztetni kell a park munkatársaival.






Gyalogos túra

Találkozás: 14.00, a babócsai Rinya-hídnál
Túra: A Rinya-patak mentén a Mérus-erdőben és az Erzsébet szigetre, ahol a park munkatársainak vezetésével a túrázók betekintést nyerhetnek a jellegzetes keményfa ligeterdők, puhafa ligeterdők és a holtág vizes élőhelyeinek élővilágába.
Túra hossza: kb. 6 km, 2-2,5 óra
Részvételi díj: 300 Ft/fő


Megközelítés: Budapestről a 7-es úton, majd a 68-as úton déli irányba kell haladnunk. Pécs felől a 6-os számú főúton Barcs irányába, onnan pedig a 68-as úton észak felé 12 kilométert kell megtennünk. Innen egy bekötőúton érhető el a település, és a tájékozódást már táblák is segítik.
Vasúton a Nagykanizsa-Pécs vonalon juthatunk el a faluba. Pécsről 07.02-kor indul vonat Babócsára, ami 08.31-kor érkezik meg. Visszafelé 17.11-kor indul és 19.21-kor érkezik Pécsre.
Busz 07.15-kor indul Pécsről, ami 08.53-kor érkezik meg, vissza 19.37-kor indul és 21.15-kor érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top