Szabadidő

Hepatitisz az egyik legelterjedtebb fertõzõ betegség

A hepatitisz (fertõzõ májgyulladás) napjaink egyik legelterjedtebb, legkönnyebben elkapható fertõzõ betegségei közé tartozik.





Mivel az elmúlt években egyre többször és többen utaznak külföldre Magyarországról is, ezért egyre nagyobb lehet a veszélye a hepatitisz vírussal történő megfertőződésnek, és a hepatitisz vírusfertőzés behozatalának.


A hepatitisz nem csupán a távoli, egzotikus országokban, hanem a mediterrán partvidékeken, így Horvátországban, Görögországban, Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, de Cipruson, Jordániában és Marokkóban is jelen lehet.



Mi jelenthet hepatitisz A és B fertőzésveszélyt?





A hepatitisz A fertőzések száma legfőképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvető higiéniai szabályokat nem tartják be. A kórokozó szájon át mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, palackozatlan vízzel és nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása. Kevesen gondolnak arra, hogy a koktélban csillanó jégkocka, vagy akár egy gombóc fagylalt, nem beszélve a kagylókról is veszélyt jelenthetnek.

Gondoltad volna, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitisz A vírussal fertőzött?

A hepatitisz B fertőzés szexuális úton, vér és testváladékok által terjed, de a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akkupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatitisz B fertőzés szövődményei miatt és hosszú távon is veszélyes lehet, hisz az esetek 10%-ában krónikussá válik, májzsugorhoz, májrákhoz vezethet.







kattints a képre!


Görcsös elővigyázatosság vagy biztos megelőzés?





A hepatitisz A fertőzés kockázata kellő odafigyeléssel csökkenthető. Ez elsősorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszerbiztonsági szabályok betartását jelenti. De ha mindezt betartjuk, sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy sikerül elkerülnünk a fertőzést, hiszen a hepatitisz A vírusa mindenhol ott lehet. Ráadásul az állandó odafigyeléssel, görcsös elővigyázatossággal töltött nyaralás biztosan emlékezetes lesz, de a legkevésbé sem pihentető. Azért utazunk, hogy kikapcsolódjunk, lazítsunk, nem pedig hogy családunkat sakkban tartva minden mozdulatot ellenőrizni próbáljunk.

Hosszútávú védettség védőoltással

Mindkét hepatitisz vírusfertőzés megelőzhető védőoltással is. Nyaralás előtt ne kockáztass, válaszd a biztos megoldást, hisz a betegség több hetes kórházi ápolással, még hosszabb lábadozással járhat, hónapokra munkaképtelenné tehet. Mivel nagy az átfedettség a hepatitisz A- és B-vel fertőzött területek között, ezért kérj hepatitisz A és B elleni védőoltásokat utazás előtt legalább egy hónappal, hogy tényleg csak szép emlékekkel térj haza.







Kattints a képre!

Ha két heted van már csak az utazás előtt, akor legalább egy hepatitisz A elleni védőoltás javasolt, hiszen már egyetlen adag is védelmet nyújt átmeneti időre. Azonban a hosszútávú védettséget mind a hepatitisz A és B oltások esetében a teljes oltási sor felvétele biztosítja.

Utazás előtt legalább egy hónappal keresd fel háziorvosodat vagy a legközelebbi oltóközpontot, és kérj hepatitisz A és B elleni védőoltásokat. Terhesek, gyermekek, krónikus betegségekben szenvedők számára az orvosi konzultáció elengedhetetlen.

Továbbá utazási betegségekről és védőoltásokról informálódj a www.utazaselott.hu  weboldalon.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top