Egy kis sör-történelem
Vannak népek, akiknél a sörkészítésnek és a sörivászatnak meglehetősen nagy hagyománya van. A németek, a csehek, az írek évszázadok óta fejlesztik sörkultúrájukat. Anno a germán törzsek idejében a sör mindennapos szomjoltó ital volt, amelyet gyógyításra is használtak: fertőtlenítésre illetve melegítve megfázásra. A főként búzából és árpából álló gabonát forró kőre szétterítették, szárították, majd ebből az alapanyagból megkezdték a sör erjesztését, főzését, mézzel és különböző fűszerekkel (gyömbér, áfonya, borókabogyó) való ízesítését.
Később a fenti eljárás során kipróbálásra került még a zab, búza, rozs, komló, mígnem a 17-18. század környékére a maláta- komló- víz- élesztő összetétel lett a nyerő kombináció.
Hogy jobban csússzon…. |
Sörkifli Sajtos lepény “Vízbefúltak” (utopenec) Juhtúrós pogácsa |
Mi nők és a sör
A sörhöz való viszonyunk bizony sokat változott az évtizedek során. Elsősorban azt fedeztük fel benne, hogy mi az, ami hasznos lehet számunkra, amit magunkra kenhetünk: az élesztő és a sörben található B2, B6 vitamin rendkívül jót tesz a bőrnek, legfontosabb alapeleme a komló pedig kiváló nyugtató és altatóhatású, valamint enyhíti a gyomorpanaszokat is. Úgyhogy először a hajunkra kentük, majd vattapamacs segítségével a bőrünkre, és mivel kiderült, hogy belsőleg hasznosítva a leghatékonyabb, elkezdtünk a párunk poharából, szerényen ugyan, de egyre sűrűbben kortyolgatni. Ma már, a sörfesztiválok teljes jogú résztvevőjeként a literes söröskorsót is elbírja a bevásárlókosárhoz edzett kezünk.
A sörkorcsolya remek találmány (bár lehet, hogy még jobb vendéglátós-fogás), olyan sós, vagy zsíros étel, amelyre jól csúszik a sör (a borosoknál hasonló szerepet tölt be a borkorcsolya, amely többnyire pogácsa, vagy jó minőségű sajt).
Ártatlan sörözés közben azonban könnyen belekeveredhetünk a 22-es csapdájába: a hideg itallal szomjunkat tudjuk oltani, ugyanakkor meg is éhezünk rá, vagyis a sör étvágyat csinál. A sörkísérő falatok viszont csökkentik éhségérzetünket, ugyanakkor annak sóssága miatt még több italt kíván szervezetünk.
A sóskiflik, pogácsák mellett ideális sörkorcsolya még a zsíros kenyér, a libatepertő lilahagymával, szalonnába göngyölt virsli, vagy csirkemáj is.
A csehek kedvence, az utopenec, azaz a vízbefúlt /vízbefulladtak vagyis szafaládé ecetes vízben. Az angolszász országokban különösen a welszi kocsmák sörkínálatata mellett érdemes megkóstolni a hazai melegszendvicset, a Welsh Rarebitet, az ízletes, házi sajttal összesütött mustáros kenyérszeletet.
3 dkg vaj Elkészítés:
Walesi Melegszendvics (Welsh Rarebit)
A walesi gyömbérsör mellett kihagyhatatlan fogás ez a sajtos melegszendvics
Hozzávalók:
1 kiskanál mustár
5 evőkanál tej
5 evőkanál sör
20 dkg reszelt cheddar sajt
1 tojás
1 kávéskanál Worcester szósz
só, pirospaprika, csipetnyi cayenne bors
szeletelt kenyér
vaj
Egy lábosba olvaszd fel a vajat, kevergetve öntsd fel a tejjel, add hozzá a reszelt sajtot, majd amikorra besűrűsödik, add hozzá a villával kissé felvert, Worcester-szósszal, mustárral, sörrel ízesített tojást. Amikor sűrű, krémes terítsd rá a szeletelt szendvicskenyérre és rövig ideig tedd be a grillezőbe.