Szabadidő

Hogy jobban csússzon…

Hétvégén nálatok lesz a meccsnézés? Ahelyett, hogy bevágnád a durcát, lopd magad a pasid szívébe sörkorcsolyareceptjeink segítségével! A hatás biztosan nem marad el, fejed fölé glória rajzolódik és még a végén lehet, hogy a sört is megszereted.





Egy kis sör-történelem

Vannak népek, akiknél a sörkészítésnek és a sörivászatnak meglehetősen nagy hagyománya van. A németek, a csehek, az írek évszázadok óta fejlesztik sörkultúrájukat. Anno a germán törzsek idejében a sör mindennapos szomjoltó ital volt, amelyet gyógyításra is használtak: fertőtlenítésre illetve melegítve megfázásra. A főként búzából és árpából álló gabonát forró kőre szétterítették, szárították, majd ebből az alapanyagból megkezdték a sör erjesztését, főzését, mézzel és különböző fűszerekkel (gyömbér, áfonya, borókabogyó) való ízesítését.
Később a fenti eljárás során kipróbálásra került még a zab, búza, rozs, komló, mígnem a 17-18. század környékére a maláta- komló- víz- élesztő összetétel lett a nyerő kombináció.







Hogy jobban csússzon….
Sörkifli
Sajtos lepény
“Vízbefúltak” (utopenec)
Juhtúrós pogácsa

Mi nők és a sör

A sörhöz való viszonyunk bizony sokat változott az évtizedek során. Elsősorban azt fedeztük fel benne, hogy mi az, ami hasznos lehet számunkra, amit magunkra kenhetünk: az élesztő és a sörben található B2, B6 vitamin rendkívül jót tesz a bőrnek, legfontosabb alapeleme a komló pedig kiváló nyugtató és altatóhatású, valamint enyhíti a gyomorpanaszokat is. Úgyhogy először a hajunkra kentük, majd vattapamacs segítségével a bőrünkre, és mivel kiderült, hogy belsőleg hasznosítva a leghatékonyabb, elkezdtünk a párunk poharából, szerényen ugyan, de egyre sűrűbben kortyolgatni. Ma már, a sörfesztiválok teljes jogú résztvevőjeként a literes söröskorsót is elbírja a bevásárlókosárhoz edzett kezünk.





A sörkorcsolya


A sörkorcsolya remek találmány (bár lehet, hogy még jobb vendéglátós-fogás), olyan sós, vagy zsíros étel, amelyre jól csúszik a sör (a borosoknál hasonló szerepet tölt be a borkorcsolya, amely többnyire pogácsa, vagy jó minőségű sajt).
Ártatlan sörözés közben azonban könnyen belekeveredhetünk a 22-es csapdájába: a hideg itallal szomjunkat tudjuk oltani, ugyanakkor meg is éhezünk rá, vagyis a sör étvágyat csinál. A sörkísérő falatok viszont csökkentik éhségérzetünket, ugyanakkor annak sóssága miatt még több italt kíván szervezetünk.
A sóskiflik, pogácsák mellett ideális sörkorcsolya még a zsíros kenyér, a libatepertő lilahagymával, szalonnába göngyölt virsli, vagy csirkemáj is.
A csehek kedvence, az utopenec, azaz a vízbefúlt /vízbefulladtak – vagyis szafaládé ecetes vízben. Az angolszász országokban – különösen a welszi kocsmák sörkínálatata mellett érdemes megkóstolni a hazai melegszendvicset, a Welsh Rarebitet, az ízletes, házi sajttal összesütött mustáros kenyérszeletet.





Walesi Melegszendvics (Welsh Rarebit)
A walesi gyömbérsör mellett kihagyhatatlan fogás ez a sajtos melegszendvics

Hozzávalók:

• 3 dkg vaj
• 1 kiskanál mustár
• 5 evőkanál tej
• 5 evőkanál sör
• 20 dkg reszelt cheddar sajt
• 1 tojás
• 1 kávéskanál Worcester szósz
• só, pirospaprika, csipetnyi cayenne bors
• szeletelt kenyér
 • vaj


Elkészítés:

Egy lábosba olvaszd fel a vajat, kevergetve öntsd fel a tejjel, add hozzá a reszelt sajtot, majd amikorra besűrűsödik, add hozzá a villával kissé felvert, Worcester-szósszal, mustárral, sörrel ízesített tojást. Amikor sűrű, krémes terítsd rá a szeletelt szendvicskenyérre és rövig ideig tedd be a grillezőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top