Szabadidő

“Vízbefúltak” (Utopenci, utopenec)

Ezt a morbid elnevezésû sörkísérõt, a cseh sörözõkben, a pulton fekvõ hatalmas befõttesüvegekbõl halásszák elõ. A csehek eredetileg spekácky nevû kolbászból készítik, mi szafaládéval, vagy debrecenivel helyettesíthetjük, de ebben az esetben néhány napnál továbbb kell érlelni és erõsebb fûszerezésû páclében kell pihentetni.

Hozzávalók:


• szafaládé
• hagyma
• uborka
• paprika
• só, bors, ecet (5%-os)
• cukor

Elkészítés:

Készíts ecetes, cukros, sós vizet, forrald fel, majd hagyd kihűlni. ( 1 liter vízhez kb. 1 – 1 , 5 dl ecet, egy evőkanálnyi cukor, 3 babérlevél illik). A szafaládét, vagy debrecenit hosszában vagdosd be, majd ezekbe a nyílásokba tömködj rengeteg előre besózott karikára vágott hagymát, és/vagy uborkaszeletet, ízesítsd szemes borssal, mustármaggal, pepperonival, majd egy fogpiszkálóval szúrd át, nehogy szétessen. Az így előkészített „kolbászkákat” fektesd egy nagy befőttesüvegbe, önts rá ecetes vizet, hogy ellepje, és fedd le tetővel. Kb. 5 napos pihentetés után (amikor a debreceni elkezd fehéredni) tálalható előételként, vagy sörkísérőként, friss kiflivel, esetleg barna kenyérrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top