Szabadidő

A Herbie Hancock Quintet Budapesten

Herbie Hancock, a modern zene valódi ikonja júliusban újra Budapestre látogat, és remek zenészek társaságában szórakoztatja majd a jazzkedvelõ közönséget a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.





Herbie zenei kutatásai során mindig átlépte a határokat és mindig megtartotta saját különlegességét, összetéveszthetetlen hangját. Herbie beírta nevét a század krónikájába sikereivel, melyeket a zenei lehetőségek kibővítésének terén ért el.

Öt évtizedes, illusztris karrierrel a háta mögött még mindig meghódítja a közönséget, és soha nem szünetelteti azon tevékenységét, hogy a közönségnek megmutassa mi is a zene, pontosabban a mai jazz.

Herbie Hancock kreatív múltja folyamatosan az akusztikus és az elektronikus jazz és az R&B fejlesztése között ingázott 1960 óta. Kialakította a kommersz és a művészi siker közti irigylésre méltó egyensúlyt. A zeneiparban csak néhány művész van, akik nagyobb elismerésnek és befolyásnak örvendenek, mint Herbie Hancock. Ahogy a hallhatatlan Miles Davis mondta önéletrajzában: „Herbie „a” lépés volt Bud Powell és Thelonious Monk után, és nem hallottam senkit, aki őt követhetné ebben a sorban.”


A zenekar felállása:
• Herbie Hancock
• Lionel Loueke – Gitár
• Matthew Garrison – Basszus
• Richie Barshay – Dobok és ütősök
• Lili Haydn – Hegedű és Ének









Herbie Hancock – a modern jazz egyik ikonja – 1940 április 12-én született Chicago-ban. Csodagyerekként már 11 éves korában Mozart zongoraversenyt játszott a helybeli Szimfonikus Zenekarral. Középiskolai éveiben kezdett a jazzmuzsikával foglalkozni. 1960-ban csatlakozott a trombitás Donald Byrd együtteséhez. 1962 végén jelent meg első önálló albuma, a “Takin’ Off” (azóta további 34 lemezt adott ki saját neve alatt).
A következő évben a ma már legendás Miles Davis Quintet tagja lett. 1966-ban készítette első filmzenéjét Michelangelo Antonioni “Blow Up”-jához. 1973-ban már a Columbia-nál jelent meg a jazztörténet legnagyobb példányszámban elkelt jazz-funk lemeze, a “Headhunters”, melynek “slágere” a “Chameleon” volt. 1983-ban az elektronikus “Future Shock” Amerikában platina lemez lett, vezérdala a “Rockit” Európában “tarolt”. 1986-ban Oscar-díjat kapott a “Round Midnight” című film zenéjéért. 1994-ben szerződött a Verve lemeztársasághoz. Itt jelent meg 1998-ban “Gershwin’s World” című CD-je, amelyen George Gershwin és kortársainak művei szerepelnek szimfonikus felhangokkal. Ez a lemez Herbie Hancock egyik legjelentősebb műve, 1999-ben három Grammy-díjat kapott érte. Eddig összesen 9 Grammy-díjat gyűjtött be, a legutóbbit 2005. február 13-án Los Angelesben “A legjobb jazz szólóhangszer” kategóriában (Speak like a Child).

Helyszín: Margitsziget Szabadtéri Színpad
Időpont: 2006. július 3. 19.30
Jegyárak: 15.000, 12.000, 9.900, 7.500 ft
Jegyek kaphatóak a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában.
Online jegyrendelés »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top