nlc.hu
Szabadidő
Szakíts, ha bírsz

Szakíts, ha bírsz

Ismét okunk van utálni Jennifer Anistont. Nem elég, hogy az övé volt Brad Pitt, a világ legjobb pasija, miután elváltak, megtalálta a világ második legjobb pasiját, Vince Vaughnt. Kárörvendõ májunk legalább egy film erejéig örülhet, épp szakítanak…

És boldogan éltek?

A film ott kezdődik, ahol a szerelmi történetek (köztük a romantikus komédiák) véget szoktak érni: férfi és nő szereti egymást, de már oda az újdonság varázsa – lassan, ám annál akkurátusabban egymás idegeire mennek, sőt, már-már élvezettel kínozzák a másikat. A nő mindig elégedetlen („Miért vagy képtelen erre a kis apróságra a kedvemért?”), a férfi pedig az egészből semmit sem ért (Miért szeretne ő mosogatni? Miért kell citrom a dekorációhoz? Miért szeretne ő balettelőadást nézni?). Az azonnali szétköltözés üdvözítő megoldása helyett azonban felosztják egymás között a lakást, és „ki tud a másikba nagyobbat rúgni”-t játszanak.


A nagydumás Gary (Vince Vaughn) rábeszéli egy randira Brooke-ot (Jennifer Aniston), kapcsolatuk boldog időszakából azonban csak néhány fényképet kapunk, amelyek alapján lehetnének akár haverok is. Gary egy óriási kölyökkutya, és ennek megfelelően kellőképpen gyerekes is, Brooke viszont foggal-körömmel próbálja a magazinok sugallta, normálisnak tűnő, idilli párkapcsolatot megalkotni. Úgy tűnik, Gary tehet arról – ez a három forgatókönyvíró férfi bűnbánata és önostorozása -, hogy viszonya Brooke-kal a szakításig jutott. A lány a film jelentős részében nem is tesz mást, mint hol jobb, hol rosszabb eszközökkel (zsarolás, büntetés, csábítás, féltékennyé tétel) megpróbálja elérni, hogy a férfi végre tegyen valamit a kapcsolatért, illetve visszaszerezze őt. Az viszont egyáltalán nem érthető, hogy Brooke miért ragaszkodik ennyire az önző férfihoz, miért kötődik hozzá.


Apró gyomorgörcs

A film, vígjátéki könnyedséget meghazudtolóan, a nézőt kitartóan döngöli a letargiába, bár a végén megcsillantja a reményt. Kezdetben még kacagtató, ahogyan férfi és nő képes elbeszélni egymás mellett, ahogyan kevésbé fontos dolgok elefántnyi hibáig nőnek, de a szánalmas próbálkozások és pofára esések közben senkinek nincs kedve nevetni, hiszen ami előttünk pereg, már velünk is megtörtént. Éppen ezért első randira nem ideális a film, viszont szalmaözvegy estékre kiválóan megteszi.


Nincsen háború hadsereg nélkül, Gary és Brooke regimentje barátokból és ismerősökből verbuválódott, akik nem restek remek tanácsokat osztogatni. Sőt, keserű pirula, hogy a szakításnál nem csak a közösen szerzett vagyontárgyakat, de a barátokat is fel kell osztani. A szürke mellékszereplői gárdából Gary kocsmáros haverja, Johnny O (Jon Favreau) igazán emlékezetes és humoros, sőt a film legjobb poénjai is hozzá köthetőek.

A film eredeti címe: The Break-Up

Rendező:
• Peyton Reed

Szereplők:
• Vince Vaughn
• Jennifer Aniston

Hivatalos honlap »

Magyar nyelvű weboldal »

Fotó:
UIP-Duna Film
Image.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top