nlc.hu
Szabadidő
Túl a sövényen

Túl a sövényen

Mi, emberek általában a sövény kertvárosi oldalán élünk, és hol meglepõdve, hol undorodva nézzük a másik oldalról érkezõ állatokat. Békés együttélésrõl szó sincs, mi ki akarjuk nyírni a betolakodókat, õk pedig nem ismernek nálunk nagyobb állatot.

A Túl a sövényen című film részben előtörténete az évek óta azonos címmel futó képregénynek, azaz kiderül, hogyan lett furcsa pár a teknősből és a mosómedvéből. De nem kell aggódni, a filmhez nincs szükség a képregény ismeretére, sem bármiféle előképzettségre, mert a történet önmagában is kerek egész, és kifejezetten szórakoztató.







Az erdei banda

Stikli, a mosómedve nagyon emberi hibákkal rendelkezik: golftáskájában hihetetlen kacatokat hord (még felfújható gumicsónakot is), imádja a műkaját, de neki soha semmi sem elég, ezért gyakran bajba – méghozzá komoly bajba – kerül. Ezzel szemben Verne, a teknős néhány barátjával arra ébred a kellemes téli álom után, hogy jól ismert élőhelyükön megjelent valami, ami nagy, zöld, és se jobbra, se balra nincs vége, ráadásul még neve sincs. A nyugalomhoz és gyűjtögetéshez szokott bandának nemcsak a nagy, zöld izé kavarja fel az életét, hanem Stikli is, aki a gyűjtögetésnél hatékonyabb megoldást tud az élelem beszerzésére, igaz, nem a cserkészbecsület vezeti segítőkészségét.










Michael Fry és T. Lewis képregénye, az Over the Hedge 1995-ben jelent meg először, és a két jóbarát, a mosómedve és a teknős immáron több mint tíz éve figyeli az emberek elképesztő és meglehetősen abnormális világát. Az állatok azért esznek, hogy éljenek, az emberek azért élnek, hogy egyenek. Az állatok elveszik, ami kell nekik, és használják, az ember elveszi, amit akar, majd még többet akar. Valószínűleg mi vagyunk a Föld legfurcsább élőlényei, és a képregény-kockákon a két szerző az állatok szemén keresztül tart elénk görbe tükröt.





Stiklin és Vernén kívül a csapat tagja, valamint különböző kedves és mókás galibák okozója Hami, a hiperaktív mókus, Stella, a makrancos, kissé bűzös, ám nagyon is csajos lelkületű borz, három kicsivel egy süncsalád, és két oposszum, akik nemcsak szeretnek halottat játszani, hanem ezt igen élethűen is mutatják be.




Inkább felnőtteknek

A figurák bájosak, a karakterek érdekesek és viccesek, a gyerekek kifejezetten szeretni fogják, akárcsak az akciófilmeket idéző lehetetlen küldetést. Sőt, még abban is biztos vagyok, hogy a kiskosztümös állatutáló hölgyemény a leggonoszabb boszorkányokkal kerül egy polcra, illetve megpróbáltatásain és bűnhődésén a legkisebb gyerekek is nevetni fognak. (Talán néhány menedzser Barbie baba is megkopasztásra jut, amikor a kert csendes részén, ott a sövénynél, megelevenedik a film.) Viszont a legnagyobb kacagás a kölyköket kísérő felnőttektől várható, és leginkább azoknál a jeleneteknél, ahol a gyerekek nem is nevetnek, mert nemcsak lehetetlen és telhetetlen emberi világunk kerül torzító, szarkasztikus górcső alá, hanem néhány megszokott filmes jelenet is.

A film eredeti angol címe: Over the Hedge

A film magyar nyelvű oldala » 






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top