Szabadidő

Nyerj álomutazást Korfura!

Görögország kristálytiszta tengerpartjai Európa legszebb tengeri üdülõhelyei közé tartoznak, szigeteket körbeölelõ vizein hajózni feledhetetlen élmény. Fedezd fel te is ezt a csodálatos országot!





Játssz velünk, és nyerd meg a HurráNyaralunk.hu és a Bella Tours által felajánlott főnyereményt, az egyhetes (8 nap/7 éjszaka) tengerparti nyaralást Korfun,  a Hotel Sea Bird-ben, reggeli ellátással, 2 fő részére. 
Az utazást 2006. augusztus 31-ig veheted igénybe. 

Tovább a játékhoz! »

Korfu a hét Jón-sziget legészakibb fekvésű tagja, 65 km hosszú, legszélesebb pontján 27 km. Régebbi görög elnevezéseit fogantyúra vagy sarlóra emlékeztető alakjáról kapta. Korfu természeti szépségein túl külön örömöt jelent a görög emberekkel találkozni és a görög ételek gasztronómiai élvezetét megismerni!
Gyros, muszaka, souvlaki, tzatziki – kóstolj végig mindent – garantáltan  megfűszerezi a nyaralásotokat!







A Hotel Sea Bird






Szoba a Hotel Sea Bird-ben























Élvezd a hotel medencéjének hűsítő csobbanását.






A szálloda étterme





 


 


 


 



 


Korfu, a smaragdsziget



Kellemes hőmérséklet, üdítően zöld lankás dombok – Korfu szigete évezredek óta gyönyörködteti lakóit és látogatóit. Már az ókorban is szívesen nyaraltak itt, manapság pedig a Jón-tenger egyik leglátogatottabb üdülőhelye. Nem vitás, hogy Korfu (vagy másnéven Kerkira), a főváros – merthogy nem csak a szigetet nevezik így – sok tekintetben a sziget lelke, de mint oly sok más főváros, ez sem reprezentálja teljes egészében a szigetet, viszont remek kiindulópont az ország  feltérképezéséhez. De még mielőtt erre sort kerítenénk, barangoljunk egyet a főváros elbűvölő utcáin!


A pezsgő életű város kultúrája és építészeti emlékei egytől-egyig magukon viselik a több száz évig tartó velencei, francia vagy éppen brit megszállás nyomait. A városba érve rögtön feltűnik a városképet uraló, a barbár lovas hordák betörései elleni védekezésül épített Régi Erőd, melyről gyönyörű kilátás nyílik az egész öbölre. Az Erődöt a város többi részétől elválasztó széles zöld terület, az Eszplánád Kerkira egyik fontos gócpontja, melynek nyugati oldalát a párizsi Rue de Rivolira emlékeztető elegáns, árkádos Liston határolja. Ez az a hely, ahol kedvünkre válogathatunk a kávézók és éttermek nem éppen pénztárcakímélő választékából, esténként pedig a helybéliek között elvegyülve korzózhatunk egyet a népszerű sétányon.






Kellemes élmény elbolyongani egy kicsit az Óváros sikátorokkal átszőtt labirintusában, és a rengeteg műemlék és érdekes múzeum között szemezgetni, de a kanyargós utcácskákon való közlekedés némiképp igénybe veszi tájékozódási képességünket, no meg persze egy adag szerencse is jól jön az útvesztők közötti eligazodásban. Ha elegünk lett a sikátorok útvesztőivel folytatott szélmalomharcból, látogassunk el Korfu legszentebb helyére, a Szent Szpiridon templomba. A sziget védőszentjéről elnevezett templom vörös kupolás harangtornya a legmagasabb a szigeten, egyben remek tájékozódási pont lehet.

Zöldellő smaragdsziget


Korfu Görögország természeti szépségekben egyik leggazdagabb területe. A zöldellő erdőségek, fenyő borította lankás domboldalak, apró tavak, megművelt földek és a gyönyörű tengerparti szakaszok jól megférnek egymás mellett ezen a „tenyérnyi kis szigeten”. A tájkép igen változatos: a magányos, csendesebb, inkább napozásra alkalmas homokos öblök, és a vadabb, sziklás partszakaszok váltakoznak a sziget északi részét uraló hegyvidékkel, valamint a sziget dimbes-dombos középső területeivel.






Ha kevés az időnk a sziget megismerésére, akkor legjobb, ha bérelünk egy autót, ami ugyan nem olcsó mulatság, de a tömegközlekedés alkalmatlan a sziget teljes feltérképezésére, ugyanis a legszebb strandok, a leglenyűgözőbb tájak, a legérdekesebb falvak szétszórtan és néhol igencsak eldugott zugokban lelhetők fel.

A sziget fővárosának északi területeitől a Pantokrátor-hegység lábánál meghúzódó nyaralóhelyekig tartó partszakaszon találjuk a sziget leglátogatottabb helyeit: a védett lagúnában fekvő Kondokálit és Guivát, a sűrű olajligetek övezte Dásziát, a diszkóktól zajos ikertelepüléseket, Ipszoszt és Pirghit vagy éppen a sziget északnyugati csücskében fekvő egykori kis halászfaluból forgalmas üdülőhellyé átalakult Sidarit. Ez utóbbi legfőképpen különös formájú sziklaalakzatairól vált híressé. A sokak által Korfu legszebb helyének kikiáltott Paleokastrítsát is itt fekszik, melynek rejtett kis öblei, erdőségei, kanyargós utcái alaposan rászolgáltak erre a címre.


Sziklák között kanyargó meredek úton érhetjük el a nyugati part két km hosszú partszakaszát, Glifádát, amit remek tengerpartja miatt keresnek fel a turisták, ugyanis homokos, lassan mélyülő öble az egyik legjobb a szigeten. Fürdőzés után pedig megtekinthetjük a korfui naplementét a közeli pelekas-i kilátóból.

A sziget belső részei olyan kis elhagyott falvakat őriznek, amelyeket ritkán látogat utazó. Pedig a turistáktól szinte érintetlen területeken, a sziget szívében betekinthetünk a valódi korfui hétköznapokba, hiszen a domboldalakra települt falvakban ma is ugyanúgy zajlik az élet, mint évszázadokkal ezelőtt.






A fővárostól délre


A Kerkirától délre fekvő üdülőhelyek sem kevésbé látogatottak, Benitses például az európai fiatalok kedvelt üdülőhelye, ahol a bárok és diszkók egymást érik, így nem kimondottan a csöndes nyaralásra számítók fő úticélja. A népszerű és forgalmas tengerparti üdülőhely központi utcáján, a tengerparti sétányon több tucat vendéglő és taverna kínálja gazdag választékát. Kedvelt pihenő- és szórakozóhelynek számít még Moraitika és Messonghy iker-üdülőtelepülése, valamint Kavosz, az egyik legforgalmasabb, és egyben a legutolsó üdülőhely a sziget déli részén, mely diszkókkal, bárokkal, éttermekkel várja a mozgalmas éjszakai élet kedvelőit, bár pont ennek köszönhetően hírneve enyhén szólva sem túl fényes. 3 km hosszú fövenyes strandja azonban eszményi fürdési lehetőséget biztosít a gyerekeknek.

Ha meguntuk a városlátogatást, és a tengerparton is eleget süttettük már a hasunkat, akkor igazi „kihívást” jelenthet a 906 méter magas Pantokrátor-hegy megmászása. A hegy maga nem különösebben magas a görög szárazföld hegyeihez képest, mindazonáltal a hegycsúcsra való feljutást nem lehet a könnyed séták közé sorolni. A jutalmunk azonban a káprázatos kilátás, tiszta időben pedig egyedülálló élményt nyújt a naplemente látványa.

Korfu déli részén érdemes felkeresnünk a sekély vizű Korission-tavat, melynek környéke védett terület, úgyhogy ha fürdőzni, netán csónakázni támad kedvünk, ne itt próbálkozzunk, ugyanis tilos. A madárkedvelők azonban bőven találnak itt látnivalót.





Nyerj álomutat a HurráNyaralunk.hu és a Bella Tours utazási iroda nyereményjátékában!



















HurráNyaralunk.hu Utazási Iroda                          Bella Tours Utazási Iroda
                      

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top