Szabadidő

Fesztiválvárosok

Ha a pancsolás helyett színes nyári forgatagra, pezsgõ kulturális kikapcsolódásra vágysz, akkor vedd nyakadba valamelyik nagyobb városunkat. Sok-sok színes és izgalmas fesztivállal várnak rád.
Pécs, a mediterrán hangulatok városa

 

A Mecsek lábánál fekvő Pécs nem véletlenül kapta a „mediterrán hangulatok” városa elnevezést. A vidéket jellemző szubmediterrán klímának köszönhetően fagytól védett kertjeiben olyan – kifejezetten mediterrán klímát kedvelő – növények is megélnek, mint a füge vagy a gránátalma. Szűk, kacskaringós, macskaköves utcái, teraszos kávézói, szabadtéri fesztiváljai, valamint a pezsgő nyári esték mind–mind délies hangulatot árasztanak.  

 
Pécs felfedezését legcélszerűbb a város szívében, a központi fekvésű Széchenyi téren kezdeni. Itt találjuk a Városháza épületét, a Janus Pannonius Múzeumot, a Római katolikus templomot, előterében a Zsolnay-kúttal. A tér északi részének lezárásaként emelkedik a magyarországi török építészet legmonumentálisabb épülete, az impozáns Gázi Kászim pasa dzsámija. A Janus Pannonius utcán át közelíthetjük meg a Dóm teret. A tér fő látványossága a hatalmas Székesegyház, Magyarország legértékesebb középkori műemlékeinek egyike. Az Európában egyedülálló (és a Világörökség részét képező) ókeresztény temető a 313-tól 430-ig terjedő időszak lenyűgöző emléke. A tizenhat sírkamrát magába foglaló ókori műemlék együttes a Szent István tér mindenkit magával ragadó környezetében helyezkedik el.
Gázi Kászim pasa dzsámija

Szintén Pécsen találhatjuk meg az ország 150 éves török hódoltságának egyik legjelentősebb műemlékét, az épségben fennmaradt török templomot, Jakováli Hasszán pasa dzsámiját, mely az egyetlen olyan dzsámi az országban, amely minaretjével együtt maradt fenn.

Elszakadva egy kicsit a történelmi emlékek közötti szemezgetéstől, érdemes egy kitérőt tenni a város legideálisabb kilátó helyéhez, a Misina tetőn álló 176 méter magas TV toronyhoz.
A torony körkilátójából tiszta időben messze el lehet látni – déli irányban a várost, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet csodálhatjuk meg.

Fesztivál – tippünk: Ha július végén/augusztus elején érkezel a városba, a nevezetességeken túl a Pécsi Szabadtéri Játékok előadásaiból is kiveheted a részed. 
Bővebb információ »

Veszprém, a királynék városa

A Bakony lábainál fekvő, középkori műemlékekben bővelkedő Séd-parti város több mint ezer éves történelmi múlttal büszkélkedhet. A hangulatos, girbe-gurba utcák közé ékelődött Szabadság tér jó kiindulópont lehet egy kellemes sétához. A város leghangulatosabb része tagadhatatlanul a várfalakkal körülölelt, sziklatömbre épült egyutcás városrész, a Várnegyed, mely egykoron királyok és királynék lakóhelyéül szolgált. A Vár szép polgárházai ma is igazi történelmi hangulatot árasztanak, épületei szinte kivétel nélkül műemlékek.

Nézz szét a Tűztorony erkélyéről!
A királynék városaként is emlegetett város több magyar király és királyné életében játszott fontos szerepet. I. István király feleségének, Bajor Gizellának Veszprém volt a kedvenc tartózkodási helye, Magyarország első és legrégibb püspöki székesegyházának alapítása pedig szintén a királyné nevéhez fűződik. Emlékét az Érseki palota oldalához kapcsolódó, 13. sz-ban épült Gizella-kápolna viseli, melynek belsejét hazánk legrégebbi freskói díszítik. Nem messze innen áll a város jelképe, a középkori Tűztorony, melynek körerkélyéről nagyon szép panoráma nyílik a környékre. S ha ez nem lenne elég,  akkor irány a Vár utca végét lezáró kilátóbástya, mely a város legszebb kilátópontja, gyönyörű kilátással a Séd-patak feletti Szent István-völgyhídra, és a Bakony hegység csúcsaira. A mellvédes párkányon két impozáns szobor áll, Szent István királyé és mellette Gizelláé. Az 1938-ban készült szoborpár Szent István halálának 900 éves évfordulójára készült. Veszprém a gyerekek számára is vonzó úti cél, mivel itt található hazánk egyik legszebb fekvésű állatkertje, a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark.

Fesztivál – tippünk: Nyaranta sok rendezvény színhelye a város, többek között az augusztus 2-6. között megrendezett Veszprémi Ünnepi Játékoké is.
Bővebb információ »

Római díszletek között – Szombathely


 
A kétezer éves múlttal büszkélkedő Szombathely a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb gazdasági és kulturális központja. Jelentős várossá Claudius római császár uralma idején vált, ekkor még a Savaria nevet viselte, s a híres  Borostyánkő út is erre vezetett. Szombathely római kori elnevezését kulturális események, nemzetközi táncversenyek, szálloda és tér is büszkén magán viseli, nem beszélve a Savaria légióról, melynek lokálpatrióta tagjai az ókori katonai öltözetet magukra öltve vonulnak fel a város különböző rendezvényein. 


A város mai képét a 18-19. századi barokk és klasszicista épületek határozzák meg. A Fő tér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak, a település neve is innen ered. A Berzsenyi Dániel tér és a hozzá kapcsolódó Templom tér a város központja, mely Magyarország egyik legharmonikusabb tere, itt találjuk az ország legnagyobb barokk templomát is. A két-tornyú Székesegyház hatalmas belső terét kiváló művészek díszítették freskókkal, festményekkel és szobrokkal, melyek 1945-ben súlyosan megsérültek. Szintén a tér ad helyet az egykori római polgárváros emlékeit őrző Járdányi Paulovics István Romkertnek, mely Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét tárja elénk.


Fesztivál – tippünk: A város polgárai büszkén őrzik hagyományaikat, ennek egyik nagyszabású megnyilvánulása az augusztusban megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál augusztus 25-27. között. A rendezvény Szombathely történelmi belvárosában, ókori, középkori környezetben zajlik.
Bővebb információ »

A napfény városa – Szeged

 


Szeged nagy hagyományú rendezvényei évről-évre rengeteg látogatót vonzanak a városba, és egyetemi város léte, illetve a határhoz való közelsége is hozzájárul népszerűségéhez. Számtalan nevezetessége olyan egyedi arculatot kölcsönöz a városnak, hogy túlzás nélkül állíthatjuk, Szeged az Alföld gyöngyszeme. A Belváros középpontja a mintaszerűen parkosított Széchenyi tér, mely hazánk egyik legszebb tere, az itt található növényzetet gyönyörű platánok, tiszafák és magnóliák alkotják. A Széchenyi térből kiinduló Kárász utca, Szeged „Váci utcája” a közelmúltban jelentős változáson ment keresztül – a felújított sétálóutca kávézóival, boltjaival, gyönyörű eklektikus épületeivel vonzza a kíváncsi tekinteteket. A belváros impozáns tere, a Klauzál tér is új díszburkolatot kapott, és újra megnyílt a nagy múltú Virág Cukrászda, melynek zsúfolt terasza kellemes mediterrán hangulatot áraszt. Szeged legtöbbet emlegetett, tervszerűen kialakított tere a Dóm tér, melynek legmonumentálisabb épülete, egyben városképi jellegzetessége a Fogadalmi-templom.
A Szabadtéri Játékok impozáns díszlete a Dóm tér

 
Fesztivál – tippünk: A város legrangosabb kulturális eseménye a júliusban és augusztusban zajló Szegedi Szabadtéri Játékok, mely nemcsak a hazai vendégek ezreit vonzza ide, hanem szép számú külföldit is elcsábít a dél-alföld szívébe. A nyári fesztiválok sorát tovább színesíti a júliusban megrendezésre kerülő Sörfesztivál, a Muzsikáló Udvar és a Városházi esték zenés programsorozata. Kiemelkedő nyárvégi rendezvény a szegedi halászlé hírnevét öregbítő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ami a gasztronómia iránt érdeklődők számára nyújt felejthetetlen élményt.
Bővebb információ »

Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top