Szabadidő

Beethoven a parkban

A Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron rendeznek Beethoven-koncerteket a <b>martonvásári Brunszvik-kastély</b/> parkjában, festõi környezetben. Idén július 22-én este kerül sor az elsõ hangversenyre.





A kastélyban (amely ma az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad helyet) működik egy Beethoven Emlékmúzeum, amely a zeneszerző magyarországi – és közelebbről martonvásári – kapcsolatait, kötődését is bemutatja. Beethoven jó barátságban volt a Brunszvik családdal, többször időzött a kastélyukban, és néhány híres művét (pl. az Appassionata és a Holdfény szonátát) is itt komponálta.

A mostani koncertekre szokás szerint három egymást követő szombat este kerül sor. Az első, július 22-i hangversenyen a komponista egyetlen, ám annál közkedveltebb hegedűversenye hangzik el, a szólista a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyik koncertmestere, Koppándi Jenő lesz, aki június végén Franciaországban másodmagával képviselte Magyarországot a 80 ország muzsikusaiból verbuvált Világzenekarban.

A versenymű után a viszonylag ritkábban játszott II. szimfónia szólal meg, az est karmestere a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégdirigense, Berkes Kálmán.
Július 29-én az együttes főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán áll a karmesteri dobogón, s egy nagy tehetségű ifjú zongorista, Fejérvári Zoltán mutatkozik be a IV., G-dúr zongoraverseny szólistájaként. A művet két szimfónia, az I. és a VIII. foglalja keretbe.

Az augusztus 5-i harmadik hangverseny műsorán két rendkívül népszerű szimfónia, az V. és a VII. szerepel, Antal Mátyás vezényletével.

Helyszín: Martonvásár, Brunszvik-kastély


Időpont: 2006. július 22., 29., augusztus 5. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top