Szabadidő

Túl az Óperencián

Nehéz elhinni, hogy <b>Közép</b/>- és <b>Dél-Amerika</b/> országai mennyire különböznek egymástól. Arra azonban számíthatunk, hogy mindenhol ínycsiklandozó ételekkel, lenyûgözõ tájakkal és barátságos emberekkel fogunk találkozni.







Színpompás mexicói kapu…




Mexikó, mexikóóó!


Mexikóról szinte mindenkinek ugyanazok a dolgok ugranak be: színpompás kelmék, ezüst ékszerek, csodás strandok, az azték és maja kultúra, meg persze a tequila. A Mexikói-öböl és a Csendes-óceán, illetve az Egyesült Államok és Guatemala által határolt közép-amerikai országot egyre több magyar utazó is kezdi felfedezi.

Az utazási irodák elsősorban cancúni nyaralásokat kínálnak, de vétek lenne csak a parton heverészni, miközben többezer éves látnivalók, változatos természeti szépségek, spirituális és művészeti csemegék is felfedezésre várnak a hazánknál több mint hússzor nagyobb országban.

Az olmékok időszámításunk előtt 1200 évvel jelentek meg itt, őket követték a maják, a toltékok és az aztékok; mire 1519-ben a hódító Hernán Cortés partra szállt a mai Veracruz környékén, Mexikó már egy közel 3000 éves civilizációt tudhatott a magáénak. Ezt sajnos rövid két év alatt a spanyoloknak sikerült tönkretenniük, de rengeteg piramis, templomrom és egyéb emlék maradt fent ebből az időszakból.







Az egykori maja főváros: Chichen Itza
Mexikó egyik legizgalmasabb része a Yukatán-félsziget. A karibi csücskében van Cancún, ahonnan viszonylag könnyen elérhetők az olyan különleges helyek, mint Chichen Itza, Tulum, Calakmul, Coba és Uxmal. Ezeken a területeken rengeteg a maja korból származó rom; az egykori maja fővárosban, Chichen Itzában a Kukulkan piramis és a Harcosok Temploma kötelező látnivaló. A csodás romok, a félsziget trópusi növényei és a varázslatos merülőhelyek mind maradásra csábítják az utazót, de érdemes az ország többi részét is megnézni.

Történelmi tanulmányainkból biztosan ismerősen cseng a Teotihuacán név, mely magyarul annyit tesz: ahol az emberek istenekké váltak. Időszámításunk előtt 400-ban a Mexikói-völgy széles síkságán fekvő városnak még közel 200 ezer lakosa volt, háromszáz évvel később pedig máig tisztázatlan körülmények között elnéptelenedett. Ami maradt, az a lenyűgöző Nap- és Hold-piramis, a Holtak Útja, a Tollas Kígyó, Quetzalcóatl temploma és a Jaguár-palota; ezt a helyet tényleg nem szabad kihagyni!







Heveredjünk le a cancúni tengerpart hófehér homokjában…

Ha van elég időnk, felszállhatunk a legendás Chihuahua-Pacífic vasútra; a közel 700 kilométeres, leírhatatlanul látványos út húsz kanyonon, 86 alagúton és 39 hídon át vezet az óceánpart és az ország északi, száraz vidéke között. Aki a nagyvárosokra is kíváncsi, annak a világ harmadik legnagyobb városa, a szörnyen zsúfolt és szmogos, 18 millió lakosú Mexikóváros helyett inkább Guadalajara ajánlható; az ország második legnagyobb városa a mexikói hagyományok bölcsője.

A legismertebb nemzeti park Mexikóváros közelében van, itt található az ország második és harmadik legmagasabb hegye, az Iztaccíhuatl és Popocatépetl. Mindkét hegy tűzhányó, de míg a Popo rendszeresen aktivitás jeleit mutatja, az Iztaccíhuatl nyugodt, a kirándulók és a sziklamászók kedvence.






Peru


Az inkák birodalma sem kevésbé változatos, mint Mexikó; a spanyol hódítók meggyőződése volt, hogy ha létezik, akkor errefelé található a Földi Paradicsom. A világ 32 féle éghajlatából itt 28 megtapasztalható, ami egyben roppant színes élővilágot is jelent; az ősi kultúrák nyomában járva pedig titkokkal, legendákkal és rejtélyekkel teli, varázslatos helyekre juthatunk.







Gyűjtsd össze a többi zászlót is és nyerj álomutazást Korfura!

Adrenalin bombák »
Mekka felé félúton »
Tengerparti nyaralás »
London, Párizs, Róma »
Távol a világ zajától »
Folyóparti barangolások »
Pihenjünk – aktívan! »
Fesztiválvárosok »
Tóvilágok itthon »

Peru két legnagyobb városa Lima és Arequipa. A lerobbant főváros sokkoló élmény lehet a csak Európához szokott turistáknak, érdemesebb Arequipában tölteni több időt. Talán ez a legszebb, és biztos, hogy a legbarátságosabb klímájú város Peruban. A gyarmati épületekkel teli Fehér Város legtöbb háza világos vulkáni kövekből épült, a szomszédos tűzhányó korlátlan mennyiségben bocsátotta rendelkezésre az alapanyagot.

A bolíviai határnál, az Andok fennsíkján található a világ legmagasabban lévő hajózható tava. A 3800 méteres magasságban lévő Titicaca kiterjedése akkora, mint Kréta szigetéé. Mélyén pár évvel ezelőtt egy 1500 éves templom romjaira bukkantak, de nem csak ezért érdekes a népességrobbanás miatt egyébként komoly ökológiai veszélyben lévő tó. Az itt őshonos, nádszerű tatorából nem csak csónakot készítenek a helyiek több ezer éve, de ebből fonták a tó 41 szigete között lebegő úszó szigetet is, melyen az uru indiánok élnek.







A Machu Picchut látni kell…
Az inka településeket összekötő Inka Ösvény legismertebb szakasza Cuzcót, az egykori inka fővárost és Machu Picchut, a régi inka romvárost köti össze. Kecsua nyelven Cuzco azt jelenti: a világ közepe. A 3300 méter felett fekvő város a Világörökség része; a mindenütt fellelhető inka romok mellett a Naptemlom maradványaira épült Santo Domingo katedrális és kolostor és a legfőbb látványosság; középkori krónikások úgy írtak róla, hogy még Európában sincs ennél szebb hely.
Cuzcóból élményszámba menő vonatúton, vagy három nap alatt, az őserdei ösvényen haladva érhetjük el Machu Picchut, a hatalmas elveszett várost, amit meglepő módon alig 100 éve fedezett fel egy amerikai történész. Szavak helyett beszéljenek inkább a képek: már virtuálisan is körbelátogatható a (magassága és lépcsői miatt szó szerint is) lélegzetelállító erődítmény a machupicchu360.com oldalon.

Kisrepülőre kell szállni ahhoz, hogy a sivatagban a Nazca-kultúra emlékeivel ismerkedhessünk meg. A csak madártávlatból kivehető, figurákká összeálló vonalhálózat egyesek szerint földönkívüliek műve; az egyéb leleteket és a professzionális csatornarendszert is szemügyre véve a teória nem is olyan elképzelhetetlen.









Chile


Vulkánok, pingvinek, hatezer méternél magasabb hegyvonulatok, több mint hatezer kilométernyi óceánpart és a déli félteke legnagyobb síterepe – Chilében mindezt együtt megtaláljuk.

A térképen nézve Peru déli szomszédja igen keskeny és roppant hosszú: szélessége általában még a 200 kilométert sem éri el, de hosszában a 4000 kilométert is meghaladja. Helyben pedig rájövünk, hogy tulajdonképpen egy függőleges országba érkeztünk, hiszen az Andok magas vonulatai jelentős részt foglalnak el Chile területéből. Ez a gyönyörű ország időjárásában és földrajzában is igen változatos: taplószáraz sivatagokat, dúsan zöldellő völgyeket, havas hegycsúcsokat, gleccsereket, fjordokat, vulkánokat, fantasztikus strandokat és szigetcsoportokat egyaránt találhat itt a kalandvágyó utazó.







Az Atacama-sivatagban évek óta nem esett az eső…

A Peruhoz közeli, mintegy ezer kilométer hosszan elnyúló Atacama-sivatagban évek óta nem esett egy csepp eső sem. Vita nélkül ez a világ legszárazabb része, mégis közel egymillióan laknak a régióban, bár többségük a tengerparti részen. Ugyan a sivatagban az életnek a leghalványabb jelét sem látni, egy dolog miatt rendkívül vonzó: gyakorlatilag nulla a fényszennyezettség, így amatőr és profi csillagászok keresve sem találhatnának jobb helyet a vizsgálódásaikhoz; sok megfigyelőállomást is létesítettek itt.







Az Antarktiszhoz közeli területen élnek a teveszerű guanacók…
A sivatagtól dél felé haladva a síparadicsomok, botanikus kertek, gyümölcsligetek, szőlőültetvények és borok vidéke következik, ebben a völgyben fekszik a hatmilliós főváros, Santiago is. A terület déli részén vulkanikus termálforrásokat találhatunk a Chillán tűzhányó közelében, drágakő-bányákból errefelé van a legtöbb, a strandok itt a legcsábítóbbak, és ebben a régióban bújik meg a Nobel-díjas költő, Pablo Neruda múzeum-háza is.

A Bio-Bio folyó torkolatától délre kezdődik a smaragdszínű tavak, kedves falvak, csodálatos vízesések, különleges növények és az őslakosok, az araucanók birodalma; az ország legtöbb nemzeti parkja ezen a területen van. Innen még délebbre már túlnyomórészt a hó és a jég az úr. A mesés nevű és szépségű Tűzföld és Patagónia tundrái részben argentin, részben chilei fennhatóság alá tartoznak; az Antarktiszhoz közeli területen olyan állatok élnek vadon mint a delfinek, a pingvinek, a pumák és a teveszerű guanacók.
Bár Chile középső részének partjaitól majdnem négyezer kilométerre fekszik, a vulkanikus eredetű Húsvét-sziget is ehhez az országhoz tartozik. Ha belefér az útitervbe még néhány óra repülés, érdemes megnézni a parton sorakozó óriási kőfejek, a moaik szigetét, vagy ahogy ők nevezik: a Világ Köldökét.






Játssz velünk, és nyerj egy kétszemélyes álomutazást Korfura!
Kattints a zászlóra!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top