Szabadidő

A fûszermesternõ

Az Amerikában élõ indiai írónõ misztikus mûve varázslatos tájakra kalauzol. Tilo, a hõsnõ számtalan bonyodalom után a Fûszerek Szigetére érkezik, ahol megismeri a fûszerek titkos erejét, s általuk varázserõre tesz szert az emberek felett.





Roppant figyelemreméltó könyvvel ismerkedhet meg az olvasó. Előre kell azonban bocsátanunk: nem valami fűszerkalauzról van itt szó (maga a ’fű-szer’ kifejezés régies értelmezés szerint jóval többet jelent, mint ételízesítőt), hanem egy képzelet szülte sámánról, vajákosról, táltosnőről.

Egyik fordítás sem fedi azonban pontosan azt a szerepkört, amit Tilo fűszemesternőként képvisel. Mert Tilo mitologikus személy: ősi tudást bír és gyakorol a modern világgal, elsősorban Amerikával szemben. Tilo személyében és környezetében a színesbőrű írónő bevándorlási, beilleszkedési kudarcai és tapasztalatai elevenednek meg. Valójában csak erről, ezekről szólna ez a könyv, ha nem szőné át a bennszülött amerikai, az indián Holló és az indiai nő, Tilo mesebeli szerelme. Meg az a bizonyos egyetemes humánum, melynek szívhez szóló hangzásait az indiai szitár teljes zengéstartományában szólaltatja meg az írónő.





A regény hősnője, Tilo, aki messzi földön látta meg a napvilágot majd számtalan bonyodalom után a Fűszerek Szigetére érkezik. E külkönös helyen  megismeri a fűszerek titkos erejét, s általuk varázserőre, misztikus  képességekre tesz szert az emberek felett. Hatalmát azonban csak a Mesternőkre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyakorolhatja. Ifjúi lélekkel, egy öregasszony testébe költözve kezdi meg munkáját Oaklandban, egy fűszerboltban. Miközben a boltba betérők sorsát megismerve próbál segíteni, maga is válaszút elé kerül. Megtörténik vele az, ami az ő helyzetében szigorúan tilos: szerelmes lesz egy amerikai férfiba. Ettől a pillanattól nincs menekvés, döntenie kell sorsáról…


Szerző: Chitra Banerjee Divakaruni

A könyv címe: A fűszermesternő



Fogyasztói ár: 2490 Ft

Kiadó: Geopen Könyvkiadó »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top