Szabadidő

Hogyan szeress?

Elsõsorban serdülõ fiúknak szól ez az õszinte hangú könyv, amely nyíltan, ugyanakkor tapintatosan szól az intim együttlétrõl, a felelõsségteljes nemi kapcsolatról. Lányoknak és tinédzserkorú gyermekeket nevelõ szülõknek is ajánljuk.





2000. június 22-én tizenhárom éves lett a fiam. Ez a születésnap nemigen különbözött a többitől, legfeljebb annyiban, hogy a gyerek már unta az évente ismétlődő tengerparti mulatságot, és inkább az otthoni buli mellett döntött. Törtük a fejünket, milyen rituáléval ünnepelhetnénk meg átlépését a férfikorba, de azon kívül, hogy kenutúrára csábítjuk a kanadai vadonba, semmi igazán lenyűgözővel nem tudtunk előrukkolni.

Ugyanakkor fények tűntek fel a láthatáron, hunyorgó kis fények, és tudtam, hogy figyelnem kell rájuk. Néhány hónappal azelőtt táborozni voltunk. Barátainkkal és tizenéves lányaikkal üldögéltünk a parton, amikor egyszerre csak meglepődve tapasztaltam, hogy a fiam nem megy úszni. Csak ült ott, mintha a székéhez ragadt volna, míg a többiek szaladtak játszani – szerfelett furcsállottam, hiszen imádja a vizet. Hamarosan azonban észrevettem az ölében ágaskodó jókora merevedést, amelyet a legkisebb mozdulat is azonnal elárult volna.

Nagyjából ekkortájt pornóoldalak kezdtek titokzatos módon előugrani a számítógépemen. Egykettőre megértettem, hogy nem halaszthatom tovább, amit már fiam tizenkettedik születésnapja táján tervbe vettem: „Beszélnünk kell a szexről.” Tudtam, ha én nem teszem meg, megteszik helyettem a barátok.
Az eredetileg egyórásra tervezett társalgásból féléves párbeszéd lett. A folyamat során rádöbbentem, hogy meg kell ismernem, fel kell tárnom a szexszel kapcsolatos saját kényelmetlen érzéseimet is: hogy kamasz koromban milyen kínos volt számomra az egész, hogy mennyi szorongás és várakozás kísérte, és miként bukdácsoltam át szexuális neveltetésem állomásain. Fájdalmas volt és felszabadító.

Amikor végeztünk, és már-már megkönnyebbülten felsóhajtottam, észre kellett vennem, hogy ennyivel azért nem úsztam meg a dolgot, mert újabb és újabb kérdések merülnek majd fel.





Szerző: Howard B. Schiffer
A könyv címe: Hogyan szeress?
A szexualitásról fiúknak – és lányoknak
Ár: 1500 Ft
Kiadó: Park Kiadó »
Körülnéztem, milyen könyvet adhatnék a fiam kezébe útmutatóul, hogy annak segítségével derítse föl önnön nemiségét, de nem nagyon találtam megfelelőt. Némelyik könyv kezdőknek szólt, és nemigen haladta meg saját töprengéseinket. A felnőtteknek szánt, haladó könyvek főleg a technikákra összpontosítottak – a kettő között ott tátongott a nagy semmi. Olyan könyvet akartam, amelyik pironkodás nélkül tárgyalja a nemiség részleteit – az orális szextől a szeretkezésig –, ugyanakkor tapintatosan kezeli a szerelmi kitárulkozás minden kényes mozzanatát.
Ezt a könyvet tehát ajándéknak szántam a fiamnak, és más fiúknak is, akik arra várnak, hogy elinduljanak fölfedezni magukban a szexualitást. Bátorítani szerettem volna őket: „Igen, ez mind lehetséges.” Találhatsz társat a szerelemben, átélheted az intimitás és a mámor hihetetlen érzéseit. Hidd el, érdemes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top