Szabadidő

A termõföld ünnepe a Skanzenben

A szentendrei Skanzen családi rendezvényén a termõföld és a kenyér lesz a fõszereplõ. A programokat elõadások, játszóház, kenyérlángos sütés és fajtabemutató színesítik.





A termőföld ünnepén a kenyér és a gabona témáját kiszélesítve, a föld művelésének, hasznosításának és védelmének kérdései   kerülnek előtérbe.

A rendezvényhez kiváló hátteret biztosít a múzeum művelés alatt álló szántóföldje, amelyen régi tápláléknövényeket termesztenek hagyományos technológiával, valamint a parasztházak körül elhelyezkedő konyhakertek, amelyekben biogazdálkodást folytatnak.

A családoknak szóló rendezvény kiemelkedő eseménye a veterán mezőgazdasági gépek bemutatója. A különböző föld- és termőföldfajtákból kiállítást is rendeznek. E napon működés közben láthatóak a különböző technológiával (víz, szél és állati erő meghajtásával) működő malmok.

A hagyományos szántóföldi gabonafélékből fajtabemutatót rendeznek, és megismerhetjük a házi biogazdálkodás alapjait. A népi időjárás megfigyelés és a földművelés összefüggéseiről ismeretterjesztő előadást hallgatnak a látogatók.






A szabadtéri kiállítások kemencéiben kenyeret, cipót és kenyérlángost süt a Magyarországi Pékek Fejedelmi Rendje. A Játszóházban sárjátékokat és földön végezhető játékokat (ugróiskola, triccsezés, mocsárjárás) lehet kipróbálni.

Szent István király ünnepén szentmisén is részt vehetnek a hívek a skanzen katolikus templomában.





Időpont: 2006. augusztus 20.
Helyszín: Szentendre, Skanzen
Közlekedés:
A rendezvény napján közvetlen buszjárat indul a Skanzenbe az Árpád-hídtól 10.00-kor (buszpályaudvar), vissza Budapestre pedig 15.00-kor.

Közreműködő partnerek:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyarországi Pékek Fejedelmi Rendje


További információk a Skanzen weboldalán » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top