Szabadidő

Mozart asszonyai

Mozart emlékévet ülünk, se szeri, se száma a megemlékezéseknek. Közöttük bestsellernek számít az itt bemutatandó kötet, mely izgalmas képet fest a négy Weber lányról. Élvezetesen hiteles, megejtõen emberi Mozart-portré.






Történetünk 1777-ben kezdődik Mannheimben. Fridolin Weber zenész és kottamásoló csütörtök esténként összejövetelt rendez szerény, ötödik emeleti szalonjában. A forró csokoládé illatával megédesített közös zenélések remek alkalmat szolgáltatnak arra is, hogy a ház asszonya számba vehesse a partiképes férjjelölteket, hiszen a házaspárnak négy szép, tehetséges lánya van, akik lassan eladósorba kerülnek. Egyik alkalommal új vendégeket jelentenek be: egy sápadt, himlőhelyes arcú, nagyorrú fiatalembert, Wolfgang Amadeus Mozartot és édesanyját. A kisasszonyok – Jozefa, Aloysia, Constanze és Sophie – szinte azonnal felfigyelnek az érzékeny, különleges ifjúra, aki nemigen felel meg anyjuk elvárásainak, hiszen nincs egyebe, csak a tehetsége. Amadeust rabul ejtik a Weber lányok, mindegyik a maga módján, és sorsa összefonódik a családéval. Josefa beleszeret, Sophie a bátyját látja benne, ő heves szerelemre lobban Aloysia iránt, de Constazét veszi feleségül, miközben nekik komponálja a zeneirodalom legszebb áriáit.
Életük is kész opera, tele szenvedéllyel, erotikával, érzelmekkel, fellángolásokkal és csalódásokkal. Történetük akkor is lebilincselő lenne, ha sorsuk nem a zenei géniuszéhoz kötődne, de ezt megtetézi az élvezetesen hiteles, megejtően emberi Mozart-portré.
Természetesen ma már senki sem tudhatja bizonyossággal, hány asszonya volt Mozartnak. Valószínű azonban, hogy csak egyetlen egy: a felesége, Constanza. Ezért  találóbb lett volna a szóban forgó művet Stephanie Cowell eredetijéhez, a 2004-ben kiadott Marrying Mozart-hoz hasonlatosan Mozart házassága címen fordítani, hiszen a mű végeredményben erről szól. Erre utal a szerző mottó-idézete is, ami a Figaró házasságából való.
Ugyanakkor azt sem feledhetjük, hogy szerzőnk nő, a főszereplők szintén hölgyek – így hát asszony által asszonyokról – egészen pontosan a mannheimi illetőségű Weber-kisasszonyokról esik szó. Akiket képzeletben, vágyaiban – ez nagyon is lehetséges – Mozart ideig-óráig leendő asszonyának tekintett.

Aloysiát, a szépséges, érvényesülésre vágyó szopránt a fennmaradt dokumentumok tanúsága alapján bizonyosan. Aki azonban Mozart fogalmazása szerint „összetörte a szívét”. (Valljuk be, nem ok nélkül vált hűtlenné hozzá. Hja, a szegénység sohasem volt a házasságban vonzerő.)

Cowell asszony amerikai létére igyekezett korhű európai – német és osztrák -környezetbe helyezni valóságos szereplőit. Gyakorlatra tett szert ebben, hiszen már a fiatal Shakespeare-ről is írt egy életrajzi ihletésű művet (The Players), illetve a nálunk alig ismert Nicholas Cooke-ról, aki az Egyesült Államok függetlenségi harcában játszott szerepet, aki egyébként színész, politikus, pap, katona és orvos is volt.

A mozarti környezet ábrázolása is élethű, nemkülönben a Weber-családé, különösen a lányoké. Szerencsés írói fogással sajátos keretbe helyezi történetét: Vincent Novello angol zenetörténész a még életben lévő idős Sophie Webertől gyűjti össze az értékes életrajzi adatokat. A nehezen szóra bírható tanú szavai aztán



észrevétlenül olvadnak bele az írónő által megfogalmazott szövegbe. Akik szívesen nézték végig a Milos Forman Amadeus-át, hasznos és egyben szórakoztató betekintést nyerhetnek a filmben ábrázolt Mozart – és „asszonyai” (elő)életébe.

 

 

Stephanie Cowell több sikeres könyvet tudhat már a háta mögött – mint egykori operaénekes hozzáértéssel és érzékletesen ábrázolja a 18. századi zenei életet, árnyalt, izgalmas képet fest Mozart szerelmeiről.



Szerző: Stephanie Cowell

A könyv címe:  Mozart asszonyai

Fogyasztói ár: 2490 Ft

Kiadó: Geopen Könyvkiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top