nlc.hu
Szabadidő
Augusztus 20-i programkavalkád

Augusztus 20-i programkavalkád

Az államalapítás évfordulójáról idén is háromnapos ünnepségsorozat keretében emlékezik meg az ország. Örömkoncert Rúzsa Magdival, Kenyérfesztivál, Mesterségek Ünnepe színesíti a programot.













Augusztus 19. szombat Örömkoncert


 

 

Az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat az immár hagyományosnak tekinthető zenei programmal, a Lajkó Félix és vendégei közreműködésével megrendezett Örömkoncerttel veszi kezdetét a nemzeti ünnep előestéjén a Parlament előtt.

Időpont: 21.00
Helyszín: Kossuth Lajos tér, az Országház előtt

Fellépők: Lajkó Félix és vendégei (Brasnyó Antal, Kurina Ferenc, Bizják Gábor, Michael Babinchak, Dresch Mihály, Marko Markovic, Boban Markovic, Rúzsa Magdolna)






Augusztus 20. vasárnap



Helyszín: Kossuth tér
Időpont: 09.00 – a Magyar Köztársaság Lobogójának felvonása a díszzászlóalj tiszteletadása mellett, majd tisztavatási ünnepség a Kossuth Lajos téren

Városliget, Vajdahunyadvár – Kenyérfesztivál

09.00-19.00 – Ismét várja az érdeklődőket a Kenyérfesztivál 2006 – Nemzetek kenyere című rendezvény, amelynek az előző két év hagyományaihoz hasonlóan most is a Vajdahunyadvár ad otthont. A Kenyérfesztiválon a pékek felvonulásával és az új kenyér ünnepi felszentelésével felelevenednek az aratáshoz, az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományok. A fejedelmi pékek és sütőasszonyok kóstolóval egybekötött bemutatója várja az idelátogatókat.

Az idei év újdonságai közé tartozik, hogy most először más európai nemzetek kenyereit is megkóstolhatjuk. A bolgár és a horvát nemzeti sátorban bemutatják saját, kenyérsütéssel kapcsolatos hagyományaikat, módszereiket, népi szokásaikat, ízeiket.

A kicsik szórakoztatását délelőtt a Fuszulyka Mesejátszó Kör bábjátéka, és mesemondó biztosítja, majd Bornai Tibor lép fel, és dedikálja kislemezét. Délután a Bolgár Kulturális Egyesület tánccsoportja ad elő az aratáshoz és néphagyományokhoz kötődő táncokat, valamint Szvorák Katalin és Feke Pál ad koncertet.

A nap folyamán különböző népi játékokban tehetjük próbára ügyességünket (gólyalábazás, métázás, bigézés, falovacskázás, vaskarika-hajtás, vesszőkarikázás, kötélhúzás, pogácsaszaggatás).







Tűzijáték 21.00-21.30
Ünnepi tűzijáték a Lánc- és az Erzsébet hidakról, valamint a Citadelláról.


További ünnepi rendezvények






Mesterségek ünnepe


 

 
Helyszín: Budai Vár 
Időpont: augusztus 17-20.

A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, sőt a közönségnek is lehetősége nyílik belekóstolni az alkotás folyamatába. A bemutatókon kívül a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják portékáikat. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás-templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét.





Dunaparti vigasságok 



Időpont:
augusztus 18-20.

A Dunaparti Vigasságok című hagyományőrző rendezvényt 10. alkalommal rendezi meg a főváros az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti pesti alsó rakparton.

Augusztus 18. 21.00
ExperiDance Táncegyüttes és tűzperformance előadását tekinthetjük meg

Augusztus 19.
Kabaré, sanzon, valamint musical- és operettgála, valamint a Sebő Együttes, a Kaláka és a Makám Együttes várja a látogatókat

Augusztus 20.
Gólyalábasok, népzene, néptánc és este a Danubius Rádió könnyűzenei koncertje (Crystal, Roy és Ádám, Irigy Hónaljmirigy) várja az érdeklődőket.

Helyszínek:
Terület: a pesti alsó rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között
Nagyszínpad: a Lánchíd pesti hídfőjének déli oldala
Zenepavilon: a Vigadó tér déli oldala alatt a hajókikötőnél

A részletes programot itt olvashatod el »





Red Bull Air Race Világfutam



Időpont:
augusztus 20.

14.30-20.10 – a Red Bull Air Race Világfutam 2006. budapesti versenye és légibemutató a Duna Parlament előtti szakaszán.

17.00 – ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál és Szent Jobb Körmenet
a körmenet útvonala: Szent István tér-Zrínyi u.-Október 6. u.-József Attila u.-Nádor u.-Arany János u.-Október 6. u.-Zrínyi u.-Szent István tér

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top