nlc.hu
Szabadidő
Haydn Eszterházán fesztivál

Haydn Eszterházán fesztivál

A „Haydn Eszterházán” fesztiválnak immár kilencedik alkalommal ad helyet augusztus végén Magyarország egyik legimpozánsabb épülete, a fertõdi Esterházy-kastély. A fesztiválon igazi zenei ritkaságokat is hallhatunk majd.

A „magyar Versailles-t” Esterházy Miklós herceg építtette a XVIII. században. Birtokán az élénk társasági élet elengedhetetlen része volt a zene, tánc, opera, bábszínház; udvari zeneigazgatójának egyenesen Joseph Haydnt szerződtette. A Díszteremben, ahol a fesztivál legtöbb koncertje elhangzik, egykor maga a mester játszhatott zenekara élén, bár a kastély titkai egyikeként őrzi azt is, hogy akkoriban hogyan és mire használták pompás termeit. A kastély mellett a remek akusztikájú fertőszentmiklósi és a fertőszéplaki katolikus templomban is lesznek hangversenyek.

Mindhárom helyszínen kiváló magyar és külföldi muzsikusok tolmácsolják Haydn és kortársai Eszterházához kötődő kompozícióit, közöttük igazi ritkaságokat.

A Mizsei Zoltán vezette Quinque Voces például Haydn Tízparancsolat-kánonjait énekli szeptember 2-án délelőtt 11-kor a fertőszéplaki templomban. Christine Schornsheim Németországból augusztus 29-én csembalón, fortepianón és szeptember 1-én – a csak nagyon ritkán hallható – klavichordon játszik majd Haydn-darabokat.







A nyitókoncerten Komlós Katalin művésznő – s egyben Haydn korának neves kutatója – mellett az énekes hölgyek és urak – Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Drucker Péter, Regenhart András és Kovács István – a herceg házimuzsikáinak szellemét idézik fel többszólamú énekekkel és billentyűs szonátákkal, akárcsak a Tomasini-, illetve a Festetics-vonósnégyes, vagy a Trio Antiqua és holland vendégeink, a Van Swieten-trió négy másik estén.

Az oratóriumok és a zenekari muzsika kedvelői a fertőszentmiklósi templomban augusztus 26-án Vashegyi György, 30-án Nicholas McGegan vezényletével hallhatnak miséket és egy londoni szimfóniát az Orfeo-zenekar és a Purcell-kórus előadásában. Szeptember 3-án este pedig a magyar régizene-játék egyik úttörője, a Capella Savaria és a nemzetközi régi zenei élet egyik nagy egyénisége, Nicholas McGegan karmester zárja a fesztivált közös zenekari esttel.

A hangversenyek színhelye általában a kastély díszterme – az ettől eltérő helyszíneket külön jelzik!





Helyszín: Fertőd-Eszterháza
Időpont: 2006. augusztus 25 – szeptember 3.
Bővebb információ és jegyrendelés:

Haydn Eszterháza Programiroda
1072 Budapest, Rákóczi út 20.
T: 266-2837
E-mail: fesztival@haydn-eszterhaza.hu

Tipp: a fesztivál honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top