nlc.hu
Szabadidő
A szuper exnõm

A szuper exnõm

A film könnyed szórakozást ígér esõs õszi napokra, még ha a szupernõ szuperhisztis is. Mégsem nehéz rávenni a pasinkat, hogy némi popcorn társaságában az estét a moziban töltsük, ugyanis a nõi fõszerepet igazi szõke szupernõ játssza.




Megnézzük „A szuper exnőm”-et? – kérdeztem a pasimat. Miről szól? – dobta vissza a labdát. Nem pontosan tudom, de Uma Thurman szerepel benne, játszom ki az adumat, majd elhallgatok. Jó, akkor menjünk – mondja ki a döntő szót a férfiember. És nem lesz ezzel másként a többi pasi sem, egy szupernőre mindig kíváncsiak lesznek….


Szuperhősök kora

Ivan Reitman rendező merész húzással a romantikus vígjátékot párosította a szuperhősök világával, ám most a lány (Uma Thurman) él kettős életet. Napközben a szürke Jenny Johnson, aki egy galériában dolgozik, szükséghelyzetben azonban ő a G-Girl, aki megvédi a jókat és megmenti a világot. Úgy tűnik, hogy a lúzer Matt Saunders (Luke Wilson) csillaga is felragyog végre. Nemcsak sikeresen begyűjt egy randit egy helyes lánnyal, hanem később az is kiderül, bár erről mélyen hallgatnia kell, hogy ő a legszerencsésebb férfi a városban, hiszen G-Girl a kedvese.

Viszont a szupernő sem mentes a női gyarlóságtól: gyanakvó, féltékeny, uralkodásra hajlamos, és foggal-körömmel ragaszkodik a megszerzett prédához. Matt mégis kilép a kapcsolatból, mert rájön, hogy másba szerelmes. Ezzel összetöri Jenny szívét, Jenny pedig viszonzásul összetöri Matt életét és minden porcikáját.






Külön esettanulmányt érdemel Matt haverja, aki még nála is nagyobb lúzer, de a film kacagtató színfoltja. Maradjunk annyiban, hogy ismertem valakit, aki ismert hasonló kaliberű palit. Persze van főgonosz is, csak az igazi konfliktus hiányzik,  így kénytelenek vagyunk végignézni egy visszautasított kiskölyök dühöngését.






Egyszer használatos

Nem hitelesített nevetésmegfigyelőm azt mutatta, hogy a pasik hatalmasakat röhögnek, a csajok viszont kicsit durcásak a görbe tükör miatt. Felnagyítva még groteszkebbé válik az olykor női logikával igenis követhető női viselkedés. Ugyanakkor a szakítás utáni extrém helyzetek szupererővel és szuperdühvel még abszurdabbá válnak.

A mozi kajáltatja magát, még akkor is, ha egyszerű, mint a fakocka. A karakterek kétdimenziós papírmasék, a cselekmény szokásos: megismerkednek, szakítanak, veszekednek, de végül mindenki boldog, és így élnek, amíg meg nem halnak. Az unalomig ismert történetet a poénok és a kisarkított, lehetetlen helyzetek dobják fel, bár volt egy-két olyan pillanat, amikor megütötte nálam az idióta bugyutaság szintjét.

Mire kiértem a moziból, már el is felejtettem, hogy pár perccel azelőtt milyen történet pergett a szemem előtt. Nyomtalanul elszálltak a poénok, akárcsak a színészi alakítások. Másfél óra kellemes időtöltés után kisimultan zuhantam vissza a hétköznapok valóságába.






Eredeti angol címe:

• My Super Ex-Girlfriend

Rendező:
• Ivan Reitman

Főszereplők:
• Uma Thurman
• Luke Wilson


A film hivatalos honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top