Szabadidő

Tökparádé, gesztenyeünnep, diófesztivál

A következõ hetekben nem csak a rengeteg wellnessfürdõ és a számtalan kirándulási lehetõség miatt érdemes a Nyugat-Dunántúlra látogatni – csábító gasztronómiai eseményekkel, kulináris élményekkel színesítheted programodat.







Tökfesztivál az Őrségben











Ha ínyenc vagy, október 14-én Őri­szentpéteren a helyed, a III. Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon, a tökös finomságok nagyszabású seregszemléjén. A rendezvényen megismerheted a híres tökös-mákos rétes, a mézédes sütőtök, a tökmagolajjal leöntött friss saláta és még rengeteg tökkel töltött-ízesített népi étel elkészítésének fortélyait.

Az ízek kavalkádja mellett lesz tökparádé – vagyis a legérdekesebb, legszebb és legnagyobb tök cím elnyeréséért folytatott verseny –, sőt aki elég bátor, tökmagköpő versenyre is benevezhet.

A programokat színesíti még tökfaragás, tökállatkák készítése, töklámpás-felvonulás, főzőbemutató, tökfőzde, tökmagolajütés-bemutató, tökkirályválasztás, táncház és kirakodóvásár.







Ha a sok tökös finomságot leöblítenéd valamivel, a régió kísérő nedűivel kellemesen olthatod szomjadat. A pannonhalmi, som­­­­­­lói, balatonmelléki és soproni borvidékek borai közül minden fogáshoz találsz tökéletes társat. 





Az őrségi emberek szerencsére hihetetlenül sok népi étel receptjét őrizték meg, amelyeket éttermeik étlapjain ajánlanak is. A tök egyébként rendkívül egészséges táplálék: sok vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz.






Gesztenyeünnep










Október 14–15-én a velemi alkotóházban egy másik őszi finomság, a ge­­­­sz­­­­tenye ünnepe csábítja a vendégeket. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: gesztenye- és kürtőskalácssütés, különleges gesztenyés készítmények vására, népművészeti programok be­­mutatója, sőt terményjátékokat is készíthetsz.

A Sopron melletti Ágfalván, a III. Gesztenyefesztiválon hasonló gesztenyés programokon vehetsz részt. Gesztenyeszüretre, gesztenyés főételek, sütemények versenyére, sült gesztenyére várják az érdeklődőket, a kicsik pedig a pónilovaglást is kipróbálhatják.

Október 21–22-én Kőszegen szintén az illatos sült gesztenye illata csalogat majd őszi gasztronómiai rendezvényre. A natúrpark lehetőséget kínál egy szép, késő őszi erdei túrára, ha pedig elfáradtál, irány a Jurisics-vár belső udvara,  a hangulatos, múltat idéző vásár, ahol ezen a hétvégén őstermelők és a natúrpark településeinek mesterei kínálják kézműves technikákkal készített portékáikat. A vásári forgatagban nyílt lángon sült gesztenye, kürtőskalács, gesztenyés, fekete áfonyás sütemények, mézeskalács, mézek és borok között is kedvedre csemegézhetsz.






Hiszed vagy nem, a gesztenye nagyon egészséges növénynek számít: magas kálium-, foszfor- és magnéziumtartalmával igazán hasznunkra válik. Leveléből és gyümölcséből meghűlést enyhítő főzetet készítenek, és nyugtató hatásának köszönhetően csillapítja az asztmatikus köhögést.















Dióünnep Fertőhomokon





Friss dióval és a belőle készített ínycsiklandó étkek gazdag tárházával csalogatja a vendégeket a fertőhomoki dióünnep október 7-én.

A dió mellett az apróságoké lesz itt még a főszerep, hiszen bábszínház, óvodások ünnepköszöntője, aprók táncháza és játszóház várja őket. Az igazán érdeklődők kézügyességüket és kreativitásukat próbára téve megismerhetik a dióból és egyéb terményből készíthető figurák elkészítési fortélyait, és elleshetik a különböző kézművesmesterségek műhelytitkait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top