Szabadidő

AIDA – a világ legrégebbi szerelmi története

Több mint 200 szereplõ, tûzjelenetek, látványos kosztümök várják azokat az operakedvelõket, akik 2006. november 29-én ellátogatnak a világ egyik legszebb szerelmi történetére, Verdi Aidájára a Budapest Sporatrénába.

Az AIDA Monumentális Opera nem csak a kultúra és a látvány kombinációja egy lélegzetelállító zenés színházi előadás keretében, de különleges tűz effekteket is felvonultat.

Joseph Rochlitz rendező – aki Jim Jarmushal is együtt dolgozott éveken keresztül- valamint Pier ‘Alli látványtervező – aki a milanoi Scalaban is alkotott – olyan felfogásban mutatja be az etióp hercegnő Aida és az Egyiptomi Radames szerelmének történetét, ahogy még eddig senki – több mint 200 művészt (balettkar, kórus, zenekar és más egyéb) vonultatnak fel a színpadon.






Az előadás premierje Sao Pauloban volt 2006 májusában, ezt mintegy 60 latin amerikai és Európai előadás követi.





A lenyűgöző színpad középpontjában egy átjárható, 12 m magas piramis van, mely önmaga körül forog. Fantasztikus fény-projekciók a háttérben lévő óriási, 25 x 10 m-es kivetítőn, a lélegzetelállító pirotechnikai effektek, nagyszerű, ízléses, de hagyományos kosztümök vezetik el a nézőt a színek közti utazásra.
Ez teszi az AIDA MONUMENTÁLIS OPERÁT egy újszerű, egyedi produkcióvá.

A történet:
Az AIDÁ-t, az operák operáját, Giuseppe Verdi (1813 – 1901) szerezte 1870-71-ben, de nem a Szuezi csatorna megnyitóünnepségére íródott. Verdi szerzeményei az örökkévalóságnak szólnak, ahogy az AIDA is.
Verdi AIDÁja 4 felvonásos, és az egyiptomi parancsnok, Radames történetét meséli el, aki beleszeret a rabul ejtett etiópiai hercegnőbe AIDÁba, mindamellett, hogy házassága ki volt tűzve Amnerisszel a fáraó lányával.
A történet tragikus lefolyása a szerelem és a politikai befolyás között mozog. Amikor AIDA megpróbálja kiszabadítani apját, akit az egyiptomiak bebörtönöztek, őt is elfogják. Egy titkos találka alkalmával Ramadesnek el kell döntenie, hogy megtagadja szerelmét, és AIDA börtönben marad, vagy megtagadja önmagát és menekülésre kényszerül. A szerelmet választja és megpecsételi sorsukat: Ramadeszt és AIDÁT elfogják, és halálra ítélik.





Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Időpont: 2006. november 29. 19.00






Rendező: Joseph Rochlitz

Koreográfus: Simona Chiesa

Látványtervező: Pier’Alli

Karmester: Walter Haupt
• Lemberg Philharmonic Orchestra
• National Academic Choir Ukraine
• Ballett Ustí nad Labem

Szereplők:
• Irina Bossini – Amneris
• Ludmila Magonmedova – Aida
• Ilia Popov – Ramphis/Király
• Eduardo Calcano – Radames

Jegyek kaphatóak a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában.
További információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top