Szabadidő

Romantikus séták Nógrád megyében

A hegyes-völgyes "Palócfölddel" igen kegyesen bánt a természet – Nógrád megye izgalmas helyszínnek ígérkezik egy látnivalókban gazdag hétvégi barangoláshoz. Íme néhány kedvcsináló úti tipp.

Romantikus séták Nógrád megyébenNógrád megye ugyan hazánk egyik legkisebb megyéje, mégis rengeteg különleges természeti és kulturális értékkel büszkélkedhet. Itt magasodnak a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra csúcsai, a vidék hegyek által közrefogott szelíd lankái, a hajdani csaták emlékét őrző várak romjai, a völgyek, rétek s végtelenbe nyúló erdőségek pedig lenyűgöző külsőt kölcsönöznek a tájnak.
Itt fekszik Magyarország egyik legérdekesebb ősmaradvány-lelőhelye is, Ipolytarnóc. Egy szó, mint száz, érdemes felkerekedni, és felfedezni a vidéket!


Élő skanzen Nógrád szívében – Hollókő

A Cserhát hegyei között megbúvó, hagyományait a mai napig hűen ápoló település nemcsak a megye, de egész Magyarország egyik legismertebb települése, hiszen hazánk egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. Ófaluja – melynek 65 védett épülete őrzi a palóc népi építészet remekeit – 1987 óta az UNESCO világörökség-listáján gazdagítja a nemzetközi hírű látványosságok körét.

A hollókői vár
A hollókői vár

Hollókőn nem csak egy élettelen skanzenben ismerkedhetünk a régi népi kultúrával és építészettel, hiszen a kedves kis házikók közül jó néhány üdülőházként fogadja az idetévedő vendégeket. Az Ófalu – mely a palóc népi építészet fő stílusjegyeit viseli magán – bájos utcáin barangolva szemügyre vehetjük a jellegzetes, tornácos, deszka mellvédes, kontyolt nyeregtetős, gondosan rendben tartott falusi portákat, a falu közepén pedig megcsodálhatjuk a fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus templomot, mely harmonikusan illeszkedik a védett faluképhez.

Szinte uralja a tájat a falu fölé magasodó középkori vár, ahova egy kellemes erdei sétaút keretében juthatunk fel, és pompás körpanoráma lesz a jutalmunk. A helyreállított erődítményben rendszeresen rendeznek fegyverbemutatókat, lovagi párviadalokat és történelmi hangulatot idéző várjátékokat.

A falu nincs híján a látványos ünnepi eseményeknek sem, az egyik legismertebb a most ugyan nem időszerű Hollókői Húsvéti Fesztivál, de ezenkívül számos egyéb program csalogatja ide a kíváncsi turistákat: pünkösdölés, Hollókői Várjátékok, Málna Fesztivál, Folklór Fesztivál, szüreti felvonulás, világörökségi nap. A falu lakói jellegzetes nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik, s a nagyobb ünnepek alkalmával mi magunk is megcsodálhatjuk a különleges ruhadarabokat.

Ipolytarnóc
Ipolytarnóc

Ősmaradványok nyomában – Ipolytarnóc

Cápafogak, megkövesedett fák, levéllenyomatok, ősállatok lábnyomai tárulnak elénk, ha ellátogatunk a megye legészakibb szegletében, az Ipoly völgyében fekvő településre, Ipolytarnócra. A kis település azon kivételes helyek közé tartozik, ahol – az itt található ősi világ kincsein keresztül – betekintést nyerhetünk a múlt mélységeibe.

Az Ipoly bal partján elterülő falucska nem hétköznapi látványossággal csalogatja ide a turistákat – az 1944-ben védetté nyilvánított természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, mely egy ősi vulkáni katasztrófa által elpusztított trópusi dzsungel páratlan gazdagságú lelőhelye. Az ipolytarnóci ősmaradványok a világon egyedülálló leletegyüttest alkotnak, melyet szakavatott túravezetés keretében tekinthet meg az érdeklődő.

A tanösvény látogathatósága: hétfő kivételével mindennap, túraindítások minden óra 30 perckor.
Nyitva tartás:
• április 1. – október 31., keddtől vasárnapig: 9.00–16.00
• november 1. – március 31., keddtől vasárnapig: 9.00–15.00

Forgách-kastély, Szécsény
Forgách-kastély, Szécsény

Romantikus kastélyok

A Magyarország északi részén fekvő Szécsény városának leglátványosabb épülete – egyben a magyar vidéki barokk építészet értékes emléke – a Forgách-kastély, mely szép formáival vonja magára a kíváncsi tekinteteket. A kastély – melynek falai között ma a Kubinyi Ferenc Múzeum működik – 2006. június 1-jén újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és számos állandó kiállítás várja a látogatót. A megújult múzeumban a Rákóczi-szabadságharc és a nógrádi végvárak török kori történetét feldolgozó, valamint a kastély XIX. századi hangulatát visszaadó tárlatok láthatók. Állandó kiállításai keretében többek közt megtekinthető: Vadászat-vadgazdálkodás; Évezredek üzenete – régészeti kiállítás; Kőrösi Csoma-emlékkiállítás; A szécsényi vár története című kiállítás. A kastély alatt elterülő park, közepén kis horgásztóval ma természetvédelmi terület.

Sziráki kastély
Sziráki kastély

A cserhátaljai település, Szirák legnevezetesebb műemléke, a magyar kastélyépítészet gyöngyszeme a ma négycsillagos szállóként funkcionáló, igazi főúri hangulatot árasztó Róth–Teleki–Dégenfeld-kastély.

Az épület romantikus hangulata ideális helyszínt adhat esküvőknek, családi rendezvényeknek, de ha csupán a hétvégi kirándulásunkhoz keresünk egy kellemes szállást, akkor is érdemes ide ellátogatni, ugyanis a park területén lovagló-, tenisz-, teke- és lőpálya várja az itt megszálló vendégeket. A kastélyt övező hatalmas, öthektáros ősparkban pedig kellemes sétákat tehetünk, vagy az előbb említett szabadidős tevékenység valamelyikének hódolhatunk.

Népszerű üdülőfalu – Bánk

A festői környezetben fekvő, erdőségekkel határolt Bánk országos ismertséget szerzett magának, köszönhetően az itt megrendezendő számos kulturális rendezvénynek, valamint az ugyancsak itt található, közel nyolchektáros tónak. A Bánki-tó egész nyáron át remek lehetőséget nyújt a strandolni vágyóknak, de csónakázásra és vízibiciklizésre is alkalmas, sőt a horgászással rokonszenvezők is megtalálják itt a számításukat. A tó és környéke nyaranta színes kulturális programok helyszínéül szolgál, a tóra épült, gyönyörű környezetben lévő vízi színpad például a Bánki nyár elnevezésű rendezvénynek ad otthont, melyen többek között hangversenyek, filmelőadások, népzenei és színházi programok váltják egymást, a fiatalabb korosztály szórakozásáról pedig a könnyűzenei koncertek gondoskodnak. A tó megejtő szépsége mellett a környék romantikus erdőségei is szebbnél szebb kirándulási lehetőséget kínálnak.

Romantikus séták Nógrád megyébenHa kedvet kaptál egy kis kiruccanáshoz, a Vendégváró útikönyvsorozat Nógrád megyéről szóló kiadványában bőséges leírást találsz a környékről, kimerítő és minden részletre kiterjedő ajánlatokkal. Az útikönyv öt kisebb tájegységre bontva járja körbe a megyét. A kisrégiókat bemutató fejezetek elején általános áttekintést találsz a vidék történetéről, turisztikai értékeiről, azokról az érdekességekről, melyeket feltétlenül meg kell nézned, ha arra jársz, majd településről településre barangolhatsz tovább, hogy kiválaszthasd a neked leginkább tetsző úti célokat.

A kötet segítségével könnyedén megszervezheted utazásodat, előre kiválaszthatod, mely látnivalókat szeretnéd felkeresni, ötleteket gyűjthetsz kirándulásokhoz, túrákhoz, kulturális és sportprogramokhoz. A kötetnek jó hasznát veszed, ha konkrét dolgot keresel, de akkor is, ha összességében vagy kíváncsi a megye értékeire. Megtalálod benne az idegenforgalmi szempontból fontos rendezvényeket, és különféle szabadidős tevékenységekről is olvashatsz. Kis keretes írások egy-egy érdekességet árulnak el egy-egy településről. A könnyebb tájékozódást településnév-mutató és térkép segíti.

A könyv címe: Látnivalók Nógrád megyében, Nógrád megye útikönyve felvidéki kirándulásokkal és praktikus tanácsokkal
Sorozat: Vendégváró útikönyvek
Kiadó: Well-PRess Kiadó
Ára: 3200 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top