Szabadidő

Karácsony New Yorkban

November közepe tájékán New Yorkban már minden a karácsonyról szól: a rádiók karácsonyi dalokat játszanak, az üzletek díszbe öltöznek, és lehetetlen ellenállni a giccsparádénak, amit a boltok polcain felhalmoznak. Ha pedig bevásároltál, jöhet a Szex és New York túra.

Ne félj az őszi–téli időszakban New Yorkba utazni! Ha meleg ruhákkal készülsz, nem kell aggódnod a megfázás miatt, viszont az esti fények és az őszbe csavarodó fejű fák igazi élményt jelentenek.





Az első felismerésem New Yorkkal kapcsolatban: hideg van. Sokkal hidegebb, mint a mi Kárpát-medencénkben. Hálát adok, hogy volt annyi eszem, és a vastagabb dzsekimben keltem útra.

Aztán néhány nap múlva rájövök, hogy lehet olyan hideg ősszel is, hogy úgy érezd, fáj a bőröd a széltől, és háromszor meggondolod, hogy az egész napos városnézés után lemenj a sarki gyorsétterembe vacsoráért.


New York feeling

Viszont ha túl vagy ezen a megrázkódtatáson (már ami a zord időjárást illeti), és jó melegen felöltözöl, már indulhatsz is felfedezni a várost. Metró nélkül persze bejárhatatlan a Nagy Alma, de egy-két napon vedd a fáradságot, és gyalogszerrel indulj útnak. Így pillanatok alatt ott találod magad abban a „feelingben”, amiről Frank Sinatra énekelt, és amiről Woody Allen olyan fanyarul tud nyilatkozni. Hamar észreveszed majd, hogy itt semmit nem jelent, ha a gyalogátkelőnél pirosat mutat a lámpa, vagy talán csak annyit, hogy az autósok – akiknek mellesleg szabad a jelzés – dudálva közelítik meg a kereszteződést.







Éjszaka fényárban úszik a Nagy Alma

Mindenképp vegyél igazi, hamisítatlan hot dogot (kivételesen a hagyma is kötelező), és fekete-fehér fotót az utcai árusoktól, a legismertebb nevezetességekről. Ha már vannak adománygyűjtő Mikulások az utcán, feltétlenül adjál nekik egy kis aprót, cserébe pózolnak veled egy fotó erejéig, amit majd szétküldhetsz karácsonykor a barátaidnak.





November közepe–vége tájékán egyébként itt már minden a karácsonyról szól: a rádiók karácsonyi dalokat játszanak, az üzletek díszbe öltöznek, és egyszerűen lehetetlen ellenállni a giccsparádénak, amit összehordanak a boltok polcain!

No de nem csak vásárolni érkeztünk! Bár ez sem utolsó szempont… Ami kihagyhatatlan: Empire State Building, Times Square, Metropolitan Múzeum, Ground Zero, Szabadság-szobor . A Szabadság-szoborhoz egyébként – tekintve, hogy egy szigeten van – hajóval lehet eljutni. Fontos, hogy jól öltözz fel, mielőtt „óceánra szállsz”, mivel a nyílt vízen általában olyan szél tombol, hogy a füled lerepül! Viszont már a hajón vehetsz mindenféle őrült ajándéktárgyat a szoborral kapcsolatban, például a fejékét formázó hajráfot szivacsagyagból.







A Szabadság-szoborhoz hajóval lehet eljutni
Ha a kötelező látnivalókat letudtad, és még nem indul a repülő Budapestre, érdemes egy-két helyre ellátogatnod. Ilyen például az NBC székháza a Rockefeller Centernél, ahol megnézhetsz egy stúdiót belülről, és persze még változatlanul tombol a Jóbarátok-láz.

Egy egészséges sétával a Rockefeller Centertől átmehetsz a Times Square-hez, és ha jól megnézted magadnak a neonvilágítást és az MTV nyitott stúdióját, térj be az itt található játéküzletbe, ahol életnagyságú Barbie-szoba és óriáskerék működik az épületen belül. A programot nemcsak szülőknek, de nagyra nőtt gyerekeknek is ajánlom!

Sétálhatsz egy nagyot a Central Parkban is, bár sötétedés után már ezt a helyiek nem ajánlják, sőt korcsolyát is húzhatsz, hogy kipróbáld tudásod a park jégpályáján.
És ha már a Central Park környékén jársz, keresd fel a Dakota-házat, ahol az egykori gombafejű, John Lennon lakott utolsó éveiben, és amely előtt eldördült a végzetes lövés.


Ha különlegesre vágysz

Ha nem éred be a lehetőséggel, hogy útikönyvvel a kezedben járd be a várost, számtalan különleges lehetőség közül választhatsz. Bérelhetsz például limuzint, erre a legtöbb hotelben van mód. Viszont érdemes néhány útitárssal szövetkezni, mert hat-nyolc felnőtt befér egy limóba, és így többfelé oszlik a költség.







A Central Park télen jégpályává változik…

Általában egy óra száz dollár, de két óra a minimum, tehát mélyen a zsebedbe kell nyúlnod egy ilyen túráért. A sofőr azonban ezért végigvisz a nevezetességeken, sőt olyan eldugott érdekességeket is megmutat, amelyekről csak a tősgyökeres New York-iak tudnak.





Ha a föld már nem elég neked, a levegőbe is emelkedhetsz, ugyanis arra is van lehetőség, hogy helikopterről csodáld meg a várost. Egy tizenhét perces utazás 179 dollárba kerül, tehát nem a legolcsóbb megoldás, viszont egy kört tenni a Szabadság-szobor feje körül: felejthetetlen.


A végére hagytam minden nő álmát: egy Szex és New York túra! Élelmes vállalkozók ugyanis olyan városnézést szerveznek, amelyben végigjárhatjuk azokat a helyszíneket, melyeket a Szex és New York hősei, Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda nap mint nap érintettek!

Körülnézhetsz Carrie lakásában, elmehetsz Jimmy Choo butikjába, ahol az újságírónő a cipőit vette, meglátogathatod a galériát, amelyben a történet szerint Charlotte dolgozott, beugorhatsz egy Cosmopolitan koktélra Steve és Aidan kedvenc bárjába, végül beleshetsz a díszletek közé, ahol éveken át forgatták a kedvenc sorozatod. És mindezért még csak nem is kell annyit fizetned, mint Carrie-nek a Manolo Blahnik cipőiért!








 Mi kell a vízumhoz?


Az Egyesült Államokba történő beutazáshoz vízumra van szükség, amelyet az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén szerezhetünk meg. A repülőjegyet akkor érdemes megvenni, ha már a vízum a kezünkben van, fontos, hogy az utazás előtt 1-2 hónappal kezdjük el az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Először időpontot kell kérnünk a nagykövetségen a 06-90-603-703-as telefonszámon, majd a Magyar Külkereskedelmi Bankban 100 dollárnak megfelelő összeget kell befizetnünk kezelési díjként.








Ha megvan a vízum, elmehetsz Jimmy Choo butikjába is…

A kérelemhez szükség van a kitöltött űrlapra is, amelyet erről az internetes oldalról lehet letölteni – Klikk ide! »  Ezenkívül kell 1 darab fénykép is, ám a megfelelő méretű képet csak a kijelölt üzletekben csináltathatjuk meg. Ezek listáját is megtalálod a nagykövetség honlapján. Az utazónak egyéb dokumentumokat is be kell mutatnia: az útlevelét, illetve bizonyítékokat arra, hogy Magyarországgal szoros szociális, családi, gazdasági kötődése van. Ez lehet munkáltatói igazolás, cégalapítási papírok, házassági anyakönyvi kivonat, ingatlan tulajdoni lapja, gépkocsi forgalmi engedélye.
Bizonyítani kell, hogy megfelelő anyagi fedezettel rendelkezel az USA-ban felmerülő kiadásaid rendezésére, illetve az utazás célját is meg kell határozni. Tizenhárom évesnél fiatalabb gyereknek nem kell jelen lennie a vízumkérelemnél, ám nevében csak szülője járhat el.

Ha a vízumkérelmet elutasítják, nem kell magyarázatot adnia a nagykövetség munkatársának, hogy miért döntött így, és a vízumkezelési díjat ebben az esetben nem kapja vissza az igénylő.

Tippek, ötletek, tapasztalatok – böngéssz a fórumtopikok között!

• New York, New York »
• New York »
• New Yorkban turistaként »
• Utazás New Yorkba »
• Olcsó szállás New Yorkban »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top