Szabadidő

Extra szûz – Angol lányok, olasz konyha

Íme egy újabb kötet a Provance kontra Toscana, (vagy esetleg) Velence, Szicília stb. - a megfelelõ tájegység behelyettesítendõ - Nagy Nemzetközi Szerzõi és Kiadói Vetélkedõ termékeibõl...








A 21. század elejére élhetetlenné-lakhatatlanná váló világvárosok legszerencsésebb lakói öröklés, házasság, vásárlás, turizmus – és most már vendégmunka árán is, olykor kiszabadulnak a Pokoli Taposómalomból. Akinek ez nem sikerül, csekélyke vigaszt nyerhet ezekből a könyvekből: részesülhet az örömökből és örülhet, hogy kimaradhatott a kellemetlenségekből.

A rózsaszemzésre aligha született londoni lányok (egy testvérpár) hazautazás helyett jobbnak találják megvásárolni Ligúriában a komfort nélküli (ez enyhe megközelítés) parasztházat az olajfákkal, szőlőkkel – ortokkal, vagyis konyhakertekkel – díszlő hegyoldalon, annak azonnal szembetűnő minden bukolikus bájával, és csak fokról fokra bemutatkozó árnyoldalaival (víztelenség, aszály, bozót, kígyók, erdőtűz, sárlavina, közlekedési problémák és nem sorolom tovább) egyetemben. Annie Hawes tudósítása kronologikus: nagyjából húsz év említésre érdemes történéseit foglalja csokorba, nem egyszer lebilincselő módon.

Megismerkedésük az olasz Riviérától csak néhány kilométernyire megbúvó félfeudális ligúriai világgal, annak lakóival, különös nyelvével, szokásaival, gazdálkodási módjával az angolok genetikusan determinált kíváncsiságából fakad, és nagy toleranciával párosul. Megszeretik, és velünk, olvasókkal is megszerettetik ezt a világot, a természet közelében élő emberek küzdelmes életét és küzdeni akarását.





Szerző: Annie Haves
A könyv címe: Extra szűz – Angol lányok, olasz konyha
Kiadó: Kelly Kiadó
Ár: 2.980 Ft
A térség Európai Unióba történő integrálódásáról írtak mintha külön a magyar füleknek is szólnának: Ligúria reményvesztett pozícióból lépett át a sikeres túlélők sorába. A szerző remek megfigyelő, bemutatja környezete meghatározó karaktereit, minden gyarlóságukkal együtt, mégis szeretetre méltón, finom humorba ágyazottan. Mindebből az ego – pontosabban a saját gyermeki naivitás tapasztalattá fejlődésének szövevényes útja sem marad ki, ami különösen személyessé teszi ezt a felejthetetlen olvasmányt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top