nlc.hu
Szabadidő
Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

A Vörösmarty téren még az illatok is ünnepi hangulatot árasztanak. Mézeskalács, fahéj, forralt bor, fenyõillat járja be a teret. Válogass a kézmûves portékákból, és melegítsd fel magad egy pohár forralt borral.

A turisztikai holtszezon legnagyobb eseménye rendkívül népszerű a hazai vendégek és külföldi turisták körében is, akik gyakran kifejezetten a karácsonyi vásár kedvéért utaznak Budapestre. A rendezvényt Európa legjobb karácsonyi vásárai között tartják számon.






A vásár célja már a kezdetektől, hogy Budapest egyik legszebb tere az ünnephez méltó rendezvény színterévé váljék, ahol tucatáruk helyett igényes népművészeti és egyedi iparművészeti alkotásokat vásárolhatnak a budapestiek és az idelátogató külföldiek.
A vásáron a népi és iparművészek a karácsonyi ajándékkörbe illeszkedő – természetes anyagokból, eredeti kézműves technikával készült – portékáikat árusítják. Az eladásra kerülő tárgyak egyaránt kiválóak karácsonyi ajándéknak és ünnepi dekorációnak. A közel 100 kézműves elárusítóhelyen az áruk minőségét a Népművészeti Egyesületek Szövetségének zsűrije garantálja.






Zene, tánc, játszóház

A közel 150 színes színpadi programot bábszínházak, folkzenekarok, néptáncegyüttesek biztosítják, melyek hét közben 15.00 órától, hétvégén 11.00 órától kezdődnek. Az idei évben újdonságként a karácsonyi és szilveszteri ünnepeket összekötő időszakban, december 27-én, 28-án és 29-én is színpadi program várja az érdeklődőket.

A gyermekek és az ügyes kezű látogatók mindennap fűtött kézműves foglalkoztatóban készíthetik el saját kezűleg a téli ünnepkörhöz kötődő díszeiket. A játszóház nemzetközileg is elismert és sikeres, a tavalyi évben a bécsi karácsonyi vásár szervezői is meglátogatták a foglalkoztatót.

A vásár teljes időtartama alatt népi fafaragó által készített betlehem tekinthető meg, benne a Szent Családot ábrázoló faragott szobrokkal.






Adventi Kalendárium

A karácsonyi vásár elválaszthatatlan része az Adventi Kalendárium. A tér egyik legszebb épületének, a Gerbeaud Ház homlokzatának ablakai alkotják az Adventi Kalendáriumot, melyekben 24 kortárs művész alkotásainak másolatát helyezik el, és mindennap egy-egy újabb ablak nyílik meg 17 órakor, fény- és hangjáték, valamint fúvószenekar kíséretében. Az eredeti művek kiállítás keretében megtekinthetők a Gerbeaud Harmincad Galériában.

A rendezvénysorozat keretein belül Kárászy Szilvia zongoraművésznő és vendégei hagyományos, immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő harangjátékkoncertjét hallgatja meg minden érdeklődő a Művészetek Palotájában 2006. december 14-én, 19.30 órai kezdettel.

A BTH Kht. turisztikai információs pultot is üzemeltet a vásár területén, ahol a már jól ismert budapesti információs kiadványokon túlmenően szilveszteri és adventi programajánlatokat is felsorakoztat, valamint felkészült, nyelveket beszélő informátorok segítenek a látogatók helyszíni tájékozódásában is.






Az illatok is karácsonyi, ünnepi hangulatot árasztanak. Mézeskalács, fahéj, forralt bor, fenyőillat járja be a teret. A téren felépített töki vályogkemencében kenyérlángost sütnek, s kürtőskalács-készítő, rétessütő, pecsenyesütő, forralt bor, kemencében sült hagyományos népi ételek, karácsonyi italokat készítő barátságos falatozók várják a vendégeket.






A kézműves ház programja: Hétköznapokon 14.30-tól 18.00 óráig, hétvégeken 10.00 órától 13.00 óráig, valamint 15.00 órától 17.00 óráig, december 24-én 10.00 órától 13.00 óráig a kézműves házban a téli ünnepkörhöz kötődő díszeket készíthetnek az ügyes kezű látogatók.






Ízelítő a programokból

• december 15. péntek, 17.15 – a Méta együttes muzsikál
• december 16. szombat, 17.15 – a Szigony zenekar gyimesi és moldvai muzsikát játszik
• december 16. szombat, 18.00 – Karaván – autentikus cigány folkzene
• december 17. vasárnap, 17.15 – „Nagykarácsony Éccakáján” – a Matokabinde zenekar és Bognár Szilvia
• december 18. hétfő, 18.00 – Ládafia Bábszínház: Cirkusz
• december 19. kedd, 17.15 – az Édaín együttes ír dalokat játszik
• december 21. csütörtök, 17.15 – a Técsői Banda kápátaljáról ruszin népzenét játszik
• december 23. szombat, 14.00 – Maskarades zenekar, görög muzsika
• december 27. szerda, 17.00 – Karaván – autentikus cigány folkzene
• december 28. csütörtök, 15.00 – a Matokabinde zenekar muzsikál
• december 29. péntek, 17.00 – Tangó Esperimento együttes – Tangó a dzsessz és kortárs zene színeivel
• december 29. péntek, 18.00 – Borbély Mihály Quartet


Részletes program »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top