nlc.hu
Szabadidő
Írd+Te! díjkiosztó

Írd+Te! díjkiosztó

Kedden délelõtt ünnepélyes keretek között adták át az Év könyve 2006 irodalmi tehetségkutató verseny díjait.




A Révai Digitális Kiadó (www.konyvcsinalo.hu) és a Nők Lapja Cafe (nlc.hu) által Írd+Te – Az év könyvét! elnevezéssel meghirdetett irodalmi versenyen 350 alkotás közül választották ki a legjobbakat. A beérkezett művek közül a zsűri kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt 12-t, melyekre ezt követően a Nők Lapja Cafe oldalán szavazhattak a látogatók. A sajtóeseményen díjazták a legjobbakat, és egyben bemutatták az első három helyezett művét, melyet a Révai Digitális Kiadó nyomtatásban is megjelentetett.

A Nők Lapja Cafe és a Révai Digitális Kiadó 2006 augusztusában hirdette meg Írd+Te – Az év könyvét! felhívással irodalmi tehetségkutató versenyét. A pályázatra bárki beküldhette kereskedelmi forgalomba eddig nem került, legalább 200 ezer karakter terjedelmű, magyar nyelvű, saját prózai művét (regényt, kisregényt, novellafüzért stb.).

A felhívásra közel 350 alkotás érkezett. A nagyszámú pályázat közül 12 kézirat jutott a döntőbe, és az olvasói szavazatok alapján 3 fordulós kiesési rendszerben dőlt el a nlc.hu oldalon, melyik az a három mű, amely nyomtatásban is megjelenik, és kereskedelmi forgalomba kerül. Az első körben továbbjutó műveket rangos zsűri is értékelte, így az internetes irodalmárok visszajelzéseket is kaptak alkotásaikkal kapcsolatban. A végső döntést azonban (hogy melyik 3 művet szeretnék nyomtatásban látni) az olvasók hozták meg szavazataikkal.






A zsűri tagjai voltak: Tokaji Zsolt író, Tisza Kata író, Jakab Kriszta, a Nők Lapja Cafe főszerkesztője, Révai Gábor – Révai Digitális Kiadó, Hidy Tamás – Első Kötet Műhely.

A látogatók által legjobbnak talált 3 alkotást a Révai Digitális Kiadó adta ki nyomtatásban. Az első helyezettet emellett még egy értékes laptoppal is jutalmazták a szervezők.





A zsűri a következő alkotókat díjazta:

1. helyezett: Turbuly Lilla: Eltévedt hold
2. helyezett: Tímea Gallard: Zsötem, avagy a trópus a mumusom?
3. helyezett: Vitkolczi Ildikó: Chorum Sieram (varázslatos repülés dobbantással)

Tokaji Zsolt író, a zsűri tagja elmondta: „Bátor és elismerésre méltó – sokak szerint vakmerő és kockázatos – kiállni és megmutatni magunkat a világnak, közzétenni érzéseinket, véleményünket. Különösen igaz lehet ez akkor, ha mindezt egy regény formájában tesszük. Bizalmon alapuló, intim folyamat maga az írás, annak közkinccsé tétele és az olvasás is. Ezen a pályázaton ez a három aktus találkozott szerencsés módon. A pályázat kiváló kezdeményezésnek bizonyult, hiszen számtalan tehetséget és művet ismerhettünk meg. Több száz jelentkezőnek nyílt módja arra, hogy történetét több ezer emberrel megoszthassa. Most közülük csupán három kiváló tollú szerzőnek gratulálhatunk, de a köszönetünk valamennyi pályázót megilleti, aki megajándékozott minket a bizalmával

Révai Gábor elmondta: „Magyarországon magyar szerzőknek szinte lehetetlen betörni a könyvpiacra. A Nők Lapja Cafe és az RDK a pályázat révén teremtett szerény lehetőséget eddig ismeretlen, tehetséges szerzők nyilvános megmérettetésére. A pályázatra beérkezett írások száma és színvonala alapján egyértelmű az igény effajta irodalmi mecenatúrára, hiszen akár a döntő teljes mezőnye megérdemelte volna a nagy példányszámú megjelenést. Ezért ennek a sikeres kezdeményezésnek 2007-ben minden bizonnyal folytatása lesz.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top