Szabadidő

Kényeztetõ fürdõzés

Ilyenkor télen nincs is annál jobb, mint a csontig hatoló hidegbõl betévedni egy <b>termálfürdõ</b/> kényeztetéssel kecsegtetõ, gõzölgõ medencékkel teli birodalmába. Ezúttal a Balaton menti fürdõkrõl készítettünk összeállítást.
Termálvíz: Minden olyan, a természetben előforduló víz, amelynek hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 30 °C-ot.
Gyógyvíz: Minden olyan, a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvíz, amelynek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. A gyógyvizek Magyarországon általában, de nem feltétlenül termálvizek, azaz 30 °C feletti hőmérsékletűek.

Fogcsikorgató hideg, latyakos utak, zimankó. Legszívesebben bevackolnánk magunkat a paplan alá, s ki sem tennénk a lábunkat az otthon marasztaló melegéből… Pedig nem muszáj téli álomra berendezkedni, csak meg kell találni a módját, hogy hogyan dobjuk fel hangulatunkat a szürke, hideg napokon. Egy gyógyfürdős pihenés, frissítő lubickolás reményében még a szabadtéri kiruccanásra is könnyebben vesszük rá magunkat, így nem kell lemondanunk a mozgás és a friss levegő nyújtotta örömökről sem.

Hogyan válasszunk?

Hazánk termál- és gyógyvizek terén nagyhatalomnak számít, éppen ezért bármerre is vegyük az irányt, előbb-utóbb belebotlunk egy fürdőbe. A választék azonban olyan bőséges, hogy lehetetlen a létező összes termál- és gyógyfürdőt számba venni, így összeállításunkban – szem előtt tartva a kirándulási lehetőségeket is – ezúttal a Balaton környékén található kiemelkedő fürdőhelyeket gyűjtöttük csokorba. Lássuk hát, merre induljunk egy kiadós téli kényeztetés reményében!
 

• Kehidakustány •

A Zala völgyében megbúvó bájos falucska, Kehidakustány a térség legnyugodtabb pihenőhelye, páratlan fekvésének s a falut körülölelő szelíd zalai domboknak köszönhetően ideális hely a tökéletes kikapcsolódásra. A korábban Deák Ferencről ismert község – a haza bölcse hosszú évekig élt a településen – ma már inkább a magyar és a külföldi vendégek körében egyaránt népszerű fürdőjének köszönheti hírnevét.

Alig néhány kilométerre Keszthelytől és Hévíztől a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben a család minden tagja megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási formát. A fürdőben fedett és szabadtéri élményfürdő, külön gyógyvizes úszómedence, gyermekpancsoló, hullám-, sodró- és masszázsfürdő, valamint ellazulásra alkalmas kényelmes nyugágyak várják a pihenni vágyókat. A gyerekek örömére az élményfürdő 94 méter hosszú csőcsúszdája szolgál. S nem csupán a gőzölgő meleg víz áldásos hatása csábítja ide a vendégeket, hiszen a szauna és az egyéb wellness-szolgáltatások egyre szélesedő választéka is jelentős csáberővel bír.


Cím: Kehidakustány, Kossuth L. u. 62.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken

A Balaton fővárosába, Keszthelyre mindenképpen látogassunk el. Tagadhatatlan, hogy a város legvonzóbb látványossága a Festetics-kastély, ugyanakkor számtalan egyéb nevezetesség várja a látogatókat. A Balaton Múzeumba és a Georgikon Majormúzeumba szintén érdemes ellátogatni, nem beszélve a város központjában fekvő Baba- és Marcipán Múzeumról.
• Hévíz •

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hévízi-gyógytó nemcsak Európa, de a világ legnagyobb biológiailag is aktív, gyógyhatással bíró, természetes meleg vizű tava. A gyógyvíz 38 méter mélyen lévő forrásból tör fel, hőmérséklete évszakok szerint változik, nyáron 33–35 fokos, s még a leghidegebb teleken sem csökken 23 fok alá. A tó egyébként egész évben alkalmas a fürdésre, különösen a téli szabadtéri fürdőzés ígér különleges élményt. A páratlan hírnevű gyógyfürdőben elsősorban a gyógyulni vágyók találnak enyhülést, s a fürdőt a köztudatban a reumabetegek Mekkájaként tartják számon, hiszen a gyógyvíz és a gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

Cím: Hévízgyógyfürdő, Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű környezetében fekszik Salföld. A Káli-medence bejáratánál lévő kistelepülés érdekes látványossága a faluban kialakított, őshonos magyar háziállatfajtákat bemutató Természetvédelmi Major, ahol rackajuhot, szürkemarhát, mangalicát, bivalyt és magyar pásztorkutyafajtákat láthatunk. (Nyitva: egész évben, reggel kilenc órától sötétedésig.)
A települést övező erdőben találhatók a földúton megközelíthető, a XIV–XV. században, gótikus stílusban épült pálos kolostor és templom romjai, melyek a település építészeti örökségét képezik. A kolostorrom szabadon látogatható.
Fotó: Ö. Z.

• Zalakaros •

A Dunántúl lankás dombokkal, völgyekkel, erdőkkel, rétekkel tarkított lenyűgöző táján várja a felfrissülni vágyókat Magyarország hatodik legnagyobb gyógy-, élmény- és strandfürdője, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő. A település különleges kincse az 1962-ben feltárt 96 °C-os gyógyvíz, melynek nemzetközi hírnevét is köszönheti. Akár a pihenés, akár a gyógyulás reményében kelünk útra, a zalakarosi fürdő felbecsülhetetlen értékű gyógyvízkincsével minden igényünket kielégíti. A gyógyulni vágyók igényeit elsősorban a hagyományos gyógymedencék szolgálják, a fedett és szabadtéri élményfürdő, a hullámfürdő és az óriáscsúszda pedig igazi szórakozást és wellnessérzést nyújtanak egész évben.


Cím: Gránit Gyógyfürdő, Zalakaros, Termál u. 4.
Bővebb információ »

Látnivalók a környéken

Zalakaros a Kis-Balaton területén található, így számtalan kirándulási lehetőség kínálkozik a környéken. Az aktív pihenés kedvelői bejárhatják a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet számos nevezetességét. Kisebb túra keretében felkereshetjük a kápolnapusztai bivalyrezervátumot is, ahol mintegy 80 bivaly és szürkemarha él. A területet kiépített autóúton tudjuk megközelíteni.
Cím: Kápolnapusztai bivalyrezervátum, Zalakomár
Nyitva tartás: naponta kilenc órától sötétedésig

Aki szereti a csendet és a nyugalmat, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Kis-Balaton világtól elzárt vidékére. A Kányavári-szigeten a „Búbos vöcsök” tanösvényen megleshetjük a Kis-Balaton élővilágát, s egy távcső és némi szerencse segítségével bepillantást nyerhetünk a madárvilág nyüzsgő életébe. A Balatonmagyaród határában kialakított, szabadon látogatható terület közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható (egy-másfél óra alatt végigjárható). A szigetre szép fahídon keresztül juthatunk be gyalogosan, ahol kiváló sétálóutak találhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top