Szabadidő

Európa legizgalmasabb múzeumai

Talán bizarrul hangzik, hogy egy múzeum izgalmas is lehet? Pedig mi nem is egy ilyet találtunk Neked. Különcek, pikánsak, meghökkentõek... Feltétlenül látnod kell õket!

• Amszterdam • 

Szexmúzeum – Venustempel

Amszterdamban a látnivalók színes kavalkádja fogad minket, itt mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódási formát. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a múzeumlátogatás, s mivel akad belőlük szép számmal – több mint 40 múzeum található a városban –, nem jelenthet problémát megtalálni a számunkra legizgalmasabbat.

A nagy képtárak mellett kis szakmúzeumok sokasága tükrözi e város sokarcúságát, ami minden bizonnyal a Szexmúzeumban csúcsosodik ki (persze nézőpont kérdése), ahol a szokványos múzeumlátogatásról alkotott képünk hamar szertefoszlik.


Az intézményt elhagyva valószínűleg nem a ránk ragadt kulturális élmény nyomasztó súlyától leszünk bódultak, mindennek ellenére az intézmény igen tanulságos a maga nemében. A múzeumban minden megtalálható, ami a szexszel és az erotikával kapcsolatos – a festmények, szobrok, fényképek, valamint a filmek az ókori görög és római időkig vezetik vissza a látogatót. Az időutazás az ókori, kőből és fából faragott falloszoktól és egyéb termékenységi szimbólumoktól a 21. századi pornófotográfiákig és az állatos filmekig mindent magában foglal. A pikáns séta alkalmával bepillantást nyerhetünk az erényövek vagy éppen a múlt századi bordélyházak világába, de diákat is nézegethetünk Marilyn Monroe-ról hálószobájában.

Cím: Sexmuseum, Amsterdam Damrak 18.

Belépődíj: 2,50 euró

Nyitva tartás: hétfő–vasárnap: 10.00–23.30

A múzeum honlapja »

Trópusi múzeum – Tropenmuseum

A Trópusi Múzeum Hollandia legnagyobb antropológiai múzeuma, melynek egy gyönyörű épület ad otthont. A ténykedését Királyi Trópusi Múzeum néven kezdte meg az intézmény, és fő profilja a fejlődő országok gondjainak bemutatása. A magas üvegkupolás átriumba lépve a főemeleten és a galériákban szemügyre vehetjük Nyugat-Ázsia, Észak-Afrika, Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika falvainak életét. Valósággal belekábulunk a ránk zúduló képek, hangok, illatok özönébe, de értesülhetünk az ökológiai viszonyokról, vagy éppen a helyi népviselet, hangszerek és a paraszti szerszámok világában barangolhatunk egyik teremről a másikra.


A múzeum sajátosságai közé tartozik a 6–12 éves korú gyerekeket foglalkoztató részleg (Tropenmuseum Junior), ahol a távoli kultúrák szokásaival, jellegzetességeivel ismertetik meg a kicsiket, persze szórakoztató foglalkozások keretében.

Cím: Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2., Amszterdam

Belépődíj:
• 0–5 év: ingyenes
• 6–17 év: 4 euró
• 18 éves kor fölött: 7,50 euró

Nyitva tartás: naponta 10.00–17.00

A múzeum honlapja »

• Bécs •

Zene Háza – Haus der Musik

A Bécs szívében, Karl főherceg egykori palotájában kialakított interaktív múzeum a zene varázslatos világába kalauzol el bennünket – Mozarttól egészen a jövő zenéjéig. Kísérletezhetünk különféle hangokkal, zajokkal, játszhatunk óriáshangszereken, saját melódiákat komponálhatunk, amelyek létrehozását a legkorszerűbb keverőpultok, multimédia-berendezések és komputerszimulációk teszik lehetővé, és egy teljesen sötét szobában időutazást  tehetünk: megtapasztalhatjuk, milyen hangokat hall az embrió az anyaméhben.

Akár a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelheted…


És ami talán a legnagyobb élmény: egy különleges technika segítségével (a virtuális karmester egy interaktív berendezés, amelyet kizárólag a Bécsi Zene Háza számára fejlesztettek) a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelhetjük, akik – ha elvétjük a ritmust – kinevetnek, sőt megdorgálnak. Úgy tizedszeri próbálkozásra talán már érezni fogjuk az ütemet, de közel sem olyan könnyű a feladat, mint amilyennek látszik.


Cím: Seilerstätte 30, Bécs

Belépődíj:
• felnőtt: 10 euró
• gyerek, 0–3 év: ingyenes
• gyerek, 3–12 év: 5,50 euró

Nyitva tartás: naponta 10.00–22.00

A múzeum honlapja »

Snapszmúzeum – Alt Wiener Schnapsmuseum

A múzeumot az osztrák égetett szesznek, a snapsznak szentelték ugyan, a különleges tárlat azonban nem csupán a finom italok kedvelőinek ígér kellemes programot. Az 1870-es évekből való, ma is működő híres lepárlóban olyan italokat gyártanak, mint a füvekből és narancspárlatból készült Schönbrunner Gold likőr.

Régi rézüstök és az eredeti bútorokkal berendezett hivatali helyiségek között kalandozhatunk, betekinthetünk a lepárlókészülékek világába, ahol az idegenvezető beavat minket a lepárlás folyamatába is. Sétánk végeztével pedig jöhet a jól megérdemelt jutalom, egy kis kóstoló a ház különleges termékeiből, s ha az ízek elnyerték tetszésünket, akkor vásárolhatunk is az ízletes nedűkből.

Cím: Wilhelmstrasse 19–21., Bécs

Nyitva tartás: hétfő–péntek: 9.00–17.30

A múzeum honlapja »

• London •

Sherlock Holmes Múzeum

Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozójának állít emléket a múzeum, amelyben minden úgy van megőrizve, ahogy a történetekben a szerző megírta. Nagyító alatt megvizsgálhatjuk Watson pisztolyát, a Conan Doyle által elképzelt híres detektív pipáját vagy hegedűjét, és aprólékosan átvizsgálhatjuk a lakását, de akár bele is ülhetünk Mr. Holmes kandalló mellett álldogáló karosszékébe, s mindezt persze meg is örökíthetjük az utókor számára.

A múzeum ajándékboltja különleges ajándéktárgyak és régiségek gyűjteménye, ahol kedvünkre válogathatunk az emléktárgyak között.

Cím: The Sherlock Holmes Museum,
221b Baker Street, London

Belépődíj:
• felnőtt: 6 font
• gyerek (16 év alatt): 4 font

Nyitva tartás: naponta 9.30–18.00

A múzeum honlapja »

• Párizs •

Jean Reno – sajnos csak viaszból

Musée Grévin – Grévin Múzeum

Több száz híres ember, nagy kortársak és történelmi alakok viaszszobra látható az Arthur Meyer újságíró és Alfred Grévin karikaturista kezdeményezésére 1882-ben létrehozott múzeumban. A passage Jouffroy-ban található múzeum több mint 300 viaszfigurát őriz, de nem is akármilyeneket, mert az alkotások inkább remek karikatúrák, semmint igazi portrék. Ez azonban semmit nem von le a művek által nyújtott élvezetből, inkább még szórakoztatóbbá teszi őket.

A látványos kiállítás felidézi a francia történelem jeles eseményeit, kiemelkedő történelmi alakjain keresztül visszarepít minket a múltba, de a 20. század felejthetetlen alakjainak élethű karikatúrája is mind-mind sorra feltűnik a színen, így találkozhatunk Louis Armstrong, Brigitte Bardot, Ray Charles, Jimi Hendrix, de akár a Pókember viaszba öntött hasonmásával is.

Cím: 10 boulevard Montmartre, Párizs

Belépődíj:
• teljes ár: 17,50 euró
• gyerek, 6–14 év: 10,50 euró
• gyerek, 0–6 év: ingyenes

A múzeum honlapja »

• Monaco •

Oceanográfiai Múzeum – Musée Océanographique

Monaco egyik legnagyobb attrakciója a világhíres Oceanográfiai Múzeum, mely létrejöttét I. Albert megszállott tengerkutatói ténykedésének köszönheti. A „tudós herceg” tudományos munkájának eredményeit 1910 óta a 85 méterrel a tenger fölé emelt különleges múzeumban vehetjük szemügyre.

Az egyik fő látványosság a mennyezetről lecsüngő bálnacsontváz

Nemzetközi hírnévre a múzeum egykori igazgatója, Jean-Yves Cousteau három évtizedes munkássága alatt tett szert az intézmény, s mára több mint száz akváriumban 4000 tengeri állat és kétszáz halfajta éldegél. A legöregebb állatok, a teknősök külön medencében úszkálva töltik nyugdíjaséveiket. A monumentális kiállítóteremben kitömött állatok, csontvázak, hajómodellek sorakoznak, a leglátványosabb néznivaló díját azonban bizonyára a cápákkal teli óriási akvárium nyeri el.

Az épület tetején kialakított kávézóban is érdemes elidőzni egy kicsit, mert az innen elénk táruló, tengerre nyíló kilátás önmagában is nagy élményt nyújt.

Cím: Avenue Saint-Martin, Monaco

Belépődíj:
• felnőtt: 12,50 euró
• gyerek, 6–18 év: 6 euró
• gyerek, 0–6 év: ingyenes

A múzeum honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top