Nem maradhatnak el a bor(tor)túrák és bor-maraton szenvedelmei, a kéklábú csirkék egyedül helyes elfogyasztása és átlényegítése hazafisággá, vagy a sajtok sajtjának, a Livarot colonel-nek felfedezése, versenyszerű eltüntetése, és csaknem végül az egyedülálló és szupertitkos, több mint száz éve működő Michelin-éttermi kalauz bemutatása. Bűvészmutatványok ezek, igazi bűvészmutatványok! Franciaországot megjárt, magukat alapos tudásúnak, tájékozottnak tekintők sorra elfeledkeztek arról, hogy bennünket, szerencsétlen kívülrekedteket beavassanak ezekbe a súlyos, bizonyára rájuk nézve is kötelező elhallgatás tárgyává tett nemzeti titkokba. (E vád alól felmentetik néhai Mendöl Tibor professzor úr, a világ kulináris titkainak avatott tudósa.) És íme most Mayle-bűvész lerántja a leplet, félrefújja a titkokról a rájuk telepedett vastag és időszerűtlenné vált port.
Szerző: Peter Mayle A könyv címe: Bon appétit! Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2006 |