Szabadidő

Vérpezsdít színpompás karneválok

Február a fékevesztett utcai mulatozások ideje, számos városban óriási csinnadratta közepette búcsúztatják a telet. Legyél te is a színpompás karneváli kavalkád része, ahol az ünneplő tömegre édességzuhatag és virágeső hullik.

Bár a karneválozó városok körében Velence elsőségét nem áll szándékunkban elvitatni, azért most mégis háttérbe szorítjuk, és néhány, talán kevésbé ismert helyszínnel ismertetjük meg az olvasót.

Viareggio – Olaszország

A tengerészek és hajójavítók lakta nyugat-olaszországi városkát az 1800-as évek elején érte utol a tengerparti nyaralások Európa-szerte terjedő divatja. A település már a XII. században fontos kikötő volt, napjainkban pedig kellemes fürdőváros, népszerű üdülőhely. Fő attrakciója mégis a télvíz idején megrendezésre kerülő, nagy tömegeket vonzó színpompás karneváli kavalkád, mely Olaszország leglátványosabb eseményei közé sorolandó.

A toszkán ünnep óriási méretű papírmasé bábujai révén vált ismertté, s mára már világszerte nagy hírnévre tett szert. A karnevál csúcspontja a feldíszített karneváli kocsik felvonulása és az azokról lezúduló konfetti- és cukorkaeső.


A látványos show középpontjában álló óriási papírmasé figurákat a helybéliek készítik el a várostól északra eső óriási hangárban (Cittadella del Carnevale), ahonnan aztán kikerülve végigvonulnak a tengerparti sétányon, a látogatók nagy örömére. A kocsikészítő-mesterek munkája egyébként egész évben megtekinthető az erre a célra kialakított múzeumban. A bábuk többnyire a politikai élet jeles szereplőinek gunyoros utánzatai, így az olasz miniszterelnök és egyéb politikai vezetők „papírmásai” is sorra feltűnnek a felvonulók között. A parádé gasztronómiai rendezvényekkel és egy hatalmas városi tűzijátékshow-val ér véget.

A karneváli felvonulások időpontjai: 2007. február 4., 11., 18., 20. és 25.

Belépőjegyek:
• felnőtt: 13 euró
• gyerek: 0–10 év – ingyenes

Részletes információ »

Kölni karnevál

Február vége közeledtével a Rajna menti nagyvárosban, Kölnben – ahol egyébként Európában elsőként rendeztek jelmezes felvonulást – is felélénkül az élet. A város utcáit a maskarás-jelmezes felvonulók tömegei lepik el, a parádék és a bálok egymást érik.

A kölni karnevál a világ legnagyobb hagyományőrző ünnepei közé tartozik, s a város lakói által „ötödik évszaknak” nevezett látványos forgatag pedig évről évre több mint egymillió látogatót csalogat a városba. Egy szó, mint száz, ha a hamvazószerda előtti héten – február 15–21. között – Köln felé lenne dolgunk, érdemes egy kitérőt tenni, ilyenkor ugyanis jelmezes utcai fesztivál formájában tombol az őrület. A majd egy hétig tartó fékevesztett utcai mulatozás február végén a boszorkányok báljával veszi kezdetét Köln óvárosának szívében, a Régi Piactéren, pontosan 11 óra 11 perckor, ahol nagy üdvrivalgás közepette megválasztják a karnevál három jelképes figuráját.


Ettől kezdve éjt nappallá téve tart az ünneplés az utcákon, tereken, a kocsmákban, sőt a munkahelyek sem kivételek ez alól. A karneváli tradíciók része az úgynevezett asszonyfarsang is (február 15.), amikor a nők külön vigasságot rendezhetnek maguknak, kizárva a mulatozásból a férfiakat. A karnevál csúcspontja pedig a rózsák hétfője (február 19.), ekkor veszi kezdetét az igazi őrület. A hangulat a tetőfokára hág, több tucat füzérekkel díszített hatalmas autó, óriási bábukkal és jelmezes emberekkel megrakodva vonul végig Köln belvárosán, s az ünneplő tömegre édességzuhatag és virágeső hullik az elvonuló járművekről.
A féktelen farsangi mulatság húshagyókedden (február 20.) ér véget, ekkor a karneváli szalmabábut máglyára vetik, és rituálisan elégetik a főtéren. Hamvazószerdán (február 21.) pedig a hangoskodó tömeg végleg elcsendesül, és a városi élet újra visszatér a nyugodt hétköznapi kerékvágásba, hogy aztán egy év múlva ismételten átváltozzon, és zajos rendezvényeivel újra színt vigyen a kölniek életébe.

A karnevál időpontja: 2007. február 15–21.

Részletes információ »

Latin őrület – Gran Canaria

Február tájékán még az egyébként köztudottan kellemes klímájú – a közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó – Kanári-szigetcsoport tagján, Gran Canarián is „elszabadul a pokol”. S habár a télnek errefelé nyoma sincs (az átlaghőmérséklet még január-február tájékán is 20 fok körüli), a télbúcsúztatásnak azért a helybéliek is megadják a módját, ha másért nem, hát a buli kedvéért. A sziget lakói ugyanis imádják a népőrületeket, ezért aztán minden alkalmat megragadnak, hogy mulatozás iránti vágyuknak hódolhassanak. 


A szigetlakók leghíresebb ünnepe a téltemető karnevál, mely februárban, illetve márciusban csaknem egy hónapon keresztül kínál vérpezsdítő szórakozást a helyiek és a világ számos tájáról ideérkező turisták számára.
Legkedveltebb ünnepüket a riói karnevál hangulatát idéző ritmussal, feltűnő, színes jelmezekben, fantáziadús műsorokkal, tűzijátékkal, óriási csinnadratta közepette ünneplik meg. A látványos programok közül a karnevál királynőjének megválasztása viszi el a pálmát, ezt követi a győztes felvonulása. A parádé fénypontja azonban minden bizonnyal a női ruhába öltözött férfiaknak (Drag Queen) a megmérettetése (Drag Queen Day – február 16.).

A karnevál időpontjai:

• Las Palmas: február 2–24.
• Maspalomas: február 2. – március 4.

Hasznos információ »

• Virágkarnevál – Nizza •

A francia Riviéra legnevezetesebb téli eseménye a minden évben húshagyókedd körül megrendezett színpompás nizzai karnevál. A két héten át tartó ünnepségsorozat ideje alatt a város megtelik élettel: a karneváli felvonulások, elegáns virágparádék, előkelő estélyek, koncertek, szórakoztató események és tűzijátékok látogatók tömegeit csábítják a városba.
Időpont: 2007. február 16. – március 4.
Részletes program »


• Velence •

Az európai karneválok sorában a velencei méltán a leghíresebbek közé tartozik. A város életében az év legnagyobb eseménye ez, s a közel tíznapos utcai ünnepség kedvéért a helybéliek ragyogó maszkokat és gyönyörű ruhakölteményeket öltenek magukra. A féktelen kavalkád, a színes, bohókás kosztümök, jelmezek, a fantasztikus karneváli hangulat, a bohóckodások, a pezsgő nappali és éjszakai élet a világ minden tájáról idevonzza a bolondozni vágyókat.
Időpont: 2007. február 9–20.
Részletes program »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top