Szabadidő

Yamato

A japán ütõsök tavaly nyolc telt házas koncertet adtak Budapesten... Ha akkor lemaradtál, esetleg most hallasz elõször az elõadásról, vagy már láttad, de újra megnéznéd, ne habozz!









A taiko (japán dob) évszázadokon át központi helyet foglalt el a japán kultúrában és vallásban. A japán társulat az idei produkciók nagy sikerei után jövőre egy vadonatúj műsorral jelentkezik, ahol ismét ezen dobokat szólaltatja meg 2007. február 14–18. között, a Budapest Kongresszusi Központban, majd február 20-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban. 

Masa Ogawa, a produkció alapítója a következőképpen mutatta be a Yamato társulatot és új műsorát:
„A világot japán tradicionális hangszerekkel, a wadaiko dobokkal járjuk. Az előadásaink merészen ötvözik a tradicionális dobokra épülő japán zenei motívumokat a legmodernebb látványtechnikai show-elemekkel. A Yamato több mint 1000 előadása során több tucat országban (Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában és Szingapúrban, Dél-Amerikában és Európában) mutatta már be műsorait, ez idáig több mint egymillió ember előtt. Amióta csak megalapítottuk a Yamato – The Drummers of Japan társulatot, az egyes ütések és hangok fontosságát helyezzük előtérbe. A taiko dobolásban nagyon fontos szerepe van az ütések összekapcsolódásának, szinte olyan ez, mint az emberi élet, amely a különböző napok adott pillanatainak láncolata, vagy a történelem maga, amely a Földünkön élő számtalan ember közötti kapcsolatból alakul ki. Minden energiánk és gondolatunk átáramlik az ütések erejébe, hangjába. Megállapíthatjuk, hogy saját szívverésünk viszi előre a múltat a jövő felé, és szívdobbanásaink láncolata az élet alapja. Azért dobolunk, hogy előadásainkon elgondolkodhassunk egy ütés, egy hang, avagy a kompozíció fontosságán és hatásain.






A fellépő társulat tíz tagból áll, férfiak és nők fele-fele arányban. Átlagosan huszonöt évesek vagyunk, rendszeres edzéssel tartjuk karban magunkat. A Yamato őrangyala a nagy taiko dob, amely 1,7 méter átmérőjű, és több mint 500 kilót nyom. A dobtest 400 éves fából készült. A szívdobbanás különböző hangjait adjuk vissza ezzel a nagydobbal és a másik negyven, különböző méretű taikóval. Ütéseink összhangban állnak a közönség szívverésével, azzal a céllal, hogy gondolataink egyesüljenek.









• Taiko •


A taiko, vagy más néven wadaiko, eredeti jelentése: japán dob – vagyis a szó eredetileg egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszertípusra vonatkozik. Az 1900-as évek közepétől azonban a taiko kifejezés már egy zenei stílust jelöl, mégpedig a japán dobokon játszott csoportos dobstílust, amelyet az ötvenes években Oguchi Daihachi fejlesztett ki, nagyjából a ma ismert formának megfelelően.
A taiko mint csoportos dobstílus tehát viszonylag fiatal művészeti ág, noha előzményei a japán zenében több száz éves múltra tekintenek vissza. Az elmúlt fél évszázadban ugyanakkor a taiko olyan népszerűségre tett szert, ami Japánban több mint 5000 csoport megalakulását eredményezte, együttesenként átlagosan 12-15 fő részvételével.


Egy ütés, egy hang, mindebből áll össze az egész. Immár tizenöt éve szólaltatjuk meg a hangszereinket, évről évre új utakat keresve, hogy így közvetítsük a taiko varázslatos világát. Az új műsorunkat Shin-On névre kereszteltük, amely a víz, a szél, a tűz és a szívdobbanás témái köré rendeződik. Mindezek hangulata, ritmusa és képi világa köszön vissza a színpadon ebben a teljesen új, idén debütáló előadásban.”

Előadások:

• 2007. február 13–18. 20.00, Budapest Kongresszusi Központ

• 2007. február 20. 20.00, Debrecen, Főnix Csarnok

Belépőjegyek kaphatók:

• a Kongresszusi Központban
• a koncert helyszínén
• a Concert & Media jegyirodáiban
• a Libri könyvesboltokban







A Yamato workshopot tart gyerekek számára, helyek csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés alapján!

Időpont: február 14-én és 15-én, 15 óra
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ
Jelentkezni lehet az info@podiumprodukcio.hu email címen, vagy a (1) 338-4559-es telefonszámon.

Bővebb információ:
• Jegyelado.hu »
• Yamato.hu »
• Podiumproductions.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top