Szabadidő

Jennie – Majom a családban

Hogyan kerül egy elárvult csimpánzkölyök Kamerunból egy amerikai kisvárosi tudós családjába? Hogyan tanul meg kommunikálni a süketnémák jelbeszédével, illeszkedik be egy család életébe olyannyira, hogy magát is embernek hiszi?









Mert mi másnak is hinné, ha egyszer soha életében az emberen kívül más majmot nem látott? Jennie elméje látványosan csiszolódik, egyre bonyolultabb fogalmakat ért meg és egyre emberibb (emberibb?) érzelmekről tesz tanúbizonyságot. Közben persze kacagtató történetek követik egymást, Jennie fenekestül felforgatja az Archibald család életét, kutatók presztízsharcainak célpontja lesz, s óhatatlanul médiasztárrá válik: cikkek jelennek meg róla,, fellép Ed Sullivan tévéshow-jában, egy forgatáson hülyét csinál Andy Warholból, és felszabadulta társalog Ted Kennedyvel.

Aztán persze jön az elkerülhetetlen kamaszkor – ami a csimpánznál, ha lehet, még több problémával jár, mint az embergyereknél -, a sokasodó beilleszkedési zavarok, végül a drámai csúcspont, amit tíztől kilencven évesig végigsír minden olvasó, aki szereti az állattörténeteket Lassie-től Bambiig, Elzától a Durrellékig. Lehetetlenül szellemes, izgalmas regény – nem dokumentum – a felejthetetlen Jennie emléke sokáig velünk marad.

Szerző: Douglas Preston

A könyv címe: Jennie

Kiadó: Palatinus Kiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top