nlc.hu
Szabadidő
Apró titkok

Apró titkok

Unatkozó, fõállásban gyermeküket nevelõ nõk tüskéi, önámításai és álmai; önmagukat keresõ férjek tévútjai; szülõ és gyermek szeretete meg ragaszkodása, házastársak árulásai. Apró titkok gúnyos képeslapon a kertvárosból.

Minden nő álma?


Szép, kertvárosi ház, gyerek, boldog család. Valamikor minden nő álmában felbukkan, de aki már megkapargatta a képeslapélet felszínét, tudja, visszafojtásokkal és feszültségekkel teli valóság. Todd Field és Tom Perrotta forgatókönyvíró az Apró titkokban nemcsak a felszíni cukormázat bontotta le, hanem a gyereket nevelő kertvárosi háziasszonyok fejébe lát, legtitkosabb gondolataikat hozza felszínre, szexuális frusztrációikat teregeti ki. Takargatás és szépítés nélkül elevenedik meg játszótér, strand és délutáni alvás háromszögébe szűkült életük, amelyet csak a pontos tízórai, az olvasókör és a képzeletben átélt kapcsolatok tartanak egyben.






A mozi mégsem lélekgyilkos, hanem gúnyos esettanulmány. Az olykor felbukkanó narráció groteszk keretet ad neki, és úgy szemléljük a kertvárosi háziasszonyokat, mint tudós a hangyákat. Kiszámíthatóvá válnak, és gyengeségük nem kelt részvétet. Tetteik következménye sejthető, és amikor bekövetkezik, nincs meglepetés, csupán a világ billen a helyére. Visszafordítható és visszafordíthatatlan események hálójában a karakterek (és velük együtt talán a nézők is) megtalálják, hogyan legyenek jók.







Férfi – női szerepben


Sarah (Kate Winslet) nem illik a padon üldögélő tökéletes anyukák közé, gyermekét inkább tehernek, mint ajándéknak éli meg. Mindenkinél jobb anya szeretne lenni, de valószínűleg ő a környék legrosszabb szülője. Elveivel ellenkezik, hogy bébicsőszt fogadjon, idejét állandóan kislányával tölti, és ettől szenved. Brad (Patrick Wilson) sem illik az anyukák közé, mert bármennyire is elfogadott, hogy egy férfi nevelje a gyereket, amíg a nő dolgozik, kiszorul a háziasszonyok kupaktanácsából. Jó apa, de fáj neki, hogy kisfia csak akkor boldog igazán, ha este hazaérkezik az anyukája. Brad karrierje romokban, esténként ügyvédi vizsgájára kellene készülnie, de inkább a gördeszkázó fiatalokat nézi. Brad karaktere zseniális húzás volt az alkotóktól, a gyerekkel otthon maradt, önmagát elvesztő és kereső szülő képe teljes és pikáns lett.


Sarah és Brad kapcsolatának alapja a gyereknevelés. Első csókjukat még a polgárpukkasztás ihleti, ám szerelmük nem egy új élet kezdete, ahogyan remélik, hanem a bukás felé vezető út első lépése. Szeretkezéseik kielégülést hoznak, de boldogságot nem. Együttléteikből hiányzik a meghittség, nem találnak nyugalmat, és a hazugságok tovább mérgezik életüket. Ugyanakkor változnak, és megannyi tévedés után egyértelművé válik, mi igazán fontos számukra.











Tom Perrotta regénye, a Little Children 2004-ben jelent meg, és nemcsak a kritikusok, de az olvasók is nagyon szerették. Todd Fielddel nem a könyvet filmesítették meg, hanem az eredeti ötlet alapján újragondolták a történetet, a karaktereket, és egy egészen új mű kerekedett, amelyhez mindketten nélkülözhetetlenek voltak.
Kell egy ellenség!


Nincs kertváros közös ellenség nélkül: a börtönből szabadult pedofil visszaköltözik az anyjához és ezzel felkavarja a kedélyeket, és a „rendes emberek” a gyermekek védelmének szent zászlaja alatt minden dühüket és frusztrációjukat ezen az emberen szeretnék levezetni. Ez a krimibe illő szál egészen érdektelennek tűnik, mégis többször összekapcsolódik Sarah és Brad sorsával, és gyújtópontja a felszín alatt összegyűlt feszültségnek.


Főszereplők:
• Kate Winslet
• Patrick Wilson
• Jennifer Connelly 
• Gregg Edelman 
 
Rendező: Todd Field

A film eredeti címe: Little Children


A film hivatalos honlapja »


Forgalmazó: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top