Szabadidő

Vadregényes kirándulóhelyek

Kirándulásra csábító vadregényes erdõk, különleges szépségû cseppkõbarlangok, történelemrõl mesélõ vármaradványok, gyógyhatású termálvizek és világörökséget gazdagító értékek. Összegyûjtöttük neked Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb látnivalóit.
Szalajka, Fátyol-vízesés, Bükki Nemzeti Park (Fotó: Sz. Zs.)

Látnivalókkal, műemlékekkel, természeti szépségekkel és pihenési lehetőségekkel rendkívül gazdagon felvértezett megyénk nemcsak hogy sokszínű, de földrajzi adottságait illetően is különösen változatos vidék. Hegyvonulatok, lankás domboldalak és síkvidéki területek uralják a tájat, hiszen itt találkozik össze az Alföld és az Északi-középhegység, s erre húzódik a Zempléni-hegység is.

Idei enyhébb telünk szerencsére nem kényszerít bennünket szobafogságra, így a túracipőnket sem kell sutba vágni, elő hát a bakancsokkal, és vegyük a fáradságot a természeti és kulturális élményekben dúskáló északi megyénkkel való ismerkedésre. Ehhez nyújtunk egy korántsem teljes ízelítőt.

A megye nemzeti parkjai

A természeti kincsek megőrzése érdekében két nemzeti parkkal büszkélkedhet a megye, az egyik a hazánk nemzeti parkjai közül harmadikként, 1977-ben megalakult Bükki Nemzeti Park. A megye legnagyobb hegysége, a Bükk változatos karsztjelenségei, barlangjai, szurdokvölgyei és kiemelkedő sziklabércei, valamint változatos növény- és állatvilága évről évre látogatók százezreit vonzzák ide. A nemzeti park kitűnő lehetőséget kínál a gyalogos, kerékpáros túrázásra, pihenésre, a természeti értékek megismerésére, s a Bükk erdőségeiben rohanó kisvasutak nyújtotta élményekből is kivehetjük részünket.

Pattanj kisvasútra, és irány a Szalajka-vízesés (Fotó: Sz. Zs.)


Szintén a megyében található az Aggteleki Nemzeti Park is, mely 1985 óta gazdagítja a nemzeti parkok táborát. Az Aggteleki Nemzeti Park 262 barlangjából 20 fokozottan védett, leghíresebb közülük a Baradla–Domica barlangrendszer. Ez Közép-Európa legnagyobb, 25 km hosszú barlangrendszere, amely kővé dermedt rejtett csodákat tartogat az oda látogatók számára. Az itt található barlangrendszer – a Szlovák-karszt barlangjaival együtt – 1995 óta része a világörökségnek. A Baradla barlang bámulatos cseppkő mesevilága által nyújtott élmények láttán pedig ezen egy cseppet sem csodálkozunk. A környék a barlanglátogatásokon kívül azonban ezernyi egyéb csodát is rejteget, kezdve az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató túráktól a falusétákon át a kézműves bemutatókig.

A füzéri vár

Várnézőben

Kihagyhatatlan úti cél hazánk egyik legszebb fekvésű vármaradványa, a füzéri vár. S nemcsak hogy a legszebb fekvésű, de a legkorábbi váraink egyike is az impozáns erődítés. A festőien szép környezetben magasodó várrom egy különleges és védett vulkáni kúp tetejére épült. Maga a település, Füzér Magyarország északkeleti részén, a magyar–szlovák határ mentén helyezkedik el, s nem csupán gyönyörű váráról nevezetes, hiszen a Nagy-Milic, a környező hegyek, erdők, a gazdag növény- és állatvilág is csodálatos élménnyel szolgálnak az ide látogatóknak.

A vár nyitva tartása:
• nyári időszakban: 10–18 óráig
• téli időszakban: 10–15 óráig

Történelmi borvidékünk fővárosa

Tokaj nevét az egész világon a borral azonosítják, de a világörökségi címet nemcsak ezért, hanem az ezzel együtt járó szőlőtermelési és borászati kultúra megőrzéséért is kapta. A Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő település, Tokaj a történelmi borvidék fővárosa, 2002 óta a világörökség része a Tokaj-hegyaljai borvidékkel együtt.

Tokaji pincesor (Fotó: Sz. Zs.)


S noha maga a város is szép számmal rejteget látnivalókat – Tokaj sétálóutcáján és környékén műemlék épületek sokaságával találkozhatunk –, a környék túrázásra kiválóan alkalmas lehetőségeit is érdemes megragadni, ha erre járunk. A Tisza-part a vízitúrázók, horgászok, kempingezők paradicsoma, nyaranta pedig akár sétahajókázással is múlathatjuk időnket.

A nyugalom szigete – Gömörszőlős
A szlovák határ mentén megbújó gömöri falu, Gömörszőlős távol esik mindentől, megközelíteni is csak egyetlen úton lehet, Kelemér felől. Elképesztő a településre nehezedő csend és a béke. A kis lélekszámú zsákfalut, Gömörszőlőst itthon, sőt határainkon túl is „ökofaluként” emlegetik, mégpedig az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány egy csoportjának jóvoltából, akik minden igyekezetükkel azon fáradoznak, hogy a vidék népi értékeit példaértékűen megőrizzék az utókornak. A falu képzőművészeti alkotótáborok és gyermektáborok helyszíne is.
Gömöri táj – télen (Fotó: Sz. Zs.)

Strandolás télen is

Nem kell lemondanunk a strandolásról sem, a megye gyógyító hatású, természetes forrású hévizeinek kihasználására ugyanis több gyógyfürdő is épült, melyek bőséges fürdőzési lehetőséget kínálnak. Akár a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt vagy az onnan 10 kilométerre fekvő Bogácsi Strandfürdőt választjuk, garantált örömöknek nézünk elébe, csakúgy, mint a gyönyörű, turisztikai látnivalókban is gazdag környezetben fekvő Miskolctapolca barlangfürdőjében.

Lillafüred

A Miskolctól tíz kilométerre fekvő üdülőtelepülés szépséges természeti adottságainak, a közelében található gyógyhelyeknek s hazánk egyik legszebb üdülőjének, a Palota Szállónak köszönheti népszerűségét. A Hámori-tó felett magasodó épületet a Mátyás király korát idéző stílusban építették, mely ma nem csupán szállóként funkcionál, hanem különböző nemzetközi rendezvényeknek is otthont ad. Szemet gyönyörködtetőek a szálló alatt kialakított függőkert meredek, várfalszerű bástyái és tornyai, melyek még inkább fokozzák a középkori hangulatot.
A Garadna-patak felduzzasztásával keletkezett, lenyűgöző környezetben fekvő Hámori-tó télen-nyáron remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. A horgászni vágyók éppúgy megtalálják itt a számításukat, mint a csónakázás szerelmesei, télen pedig – ha elég hideg van – a korcsolyázókat sem hagyja cserben. 

Könyvajánló

Ha kedvet kaptál egy kis kiruccanáshoz, a Vendégváró útikönyvsorozat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szóló kiadványában bőséges leírást találsz a környékről, kimerítő és minden részletre kiterjedő ajánlatokkal. Az útikönyv öt kisebb tájegységre bontva járja körbe a megyét. A kisrégiókat bemutató fejezetek elején általános áttekintést találsz a vidék történetéről, turisztikai értékeiről, azokról az érdekességekről, melyeket feltétlenül meg kell nézned, ha arra jársz, majd településről településre barangolhatsz tovább, hogy kiválaszthasd a neked leginkább tetsző úti célokat.

A kötet segítségével könnyedén megszervezheted utazásodat, előre kiválaszthatod, mely látnivalókat szeretnéd felkeresni, ötleteket gyűjthetsz kirándulásokhoz, túrákhoz, kulturális és sportprogramokhoz. A kötetnek jó hasznát veszed, ha konkrét dolgot keresel, de akkor is, ha összességében vagy kíváncsi a megye értékeire. Megtalálod benne az idegenforgalmi szempontból fontos rendezvényeket, és különféle szabadidős tevékenységekről is olvashatsz. Kis keretes írások egy-egy érdekességet árulnak el egy-egy településről. A könnyebb tájékozódást településnév-mutató és térkép segíti.

A könyv címe: Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye útikönyve felvidéki kirándulásokkal és praktikus tanácsokkal
Sorozat: Vendégváró útikönyvek
Kiadó: Well-PRess Kiadó »
Ára: 3200 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top