nlc.hu
Szabadidő
Babás jóga

Babás jóga

A négy-gyermekes orvos-antropológus anyuka rengeteg színes fotóval illusztrált könyvében kisbabáknak kidolgozott jógagyakorlatokat mutat be életkor szerint csoportosítva - a születéstõl nyolc hónapos korig.








Mai modern világunk egyre gyorsuló tempója mellett kisbabáinknak minden lehetséges segítséget meg kell adnunk, hogy jó közérzetük, nyugalmuk alapjait megteremtsük, mert ezekhez az alapokhoz életük során mindig vissza tudnak majd térni. A jóga olyan erőforrás, amelyből merítve a babák képesek lesznek a stressz hatékony kezelésére, és megtanulnak igazán jól ellazulni.

Amikor a jógagyakorlatok során együtt mozogsz a gyermekeddel,  mindig szeretetteljesen bánsz vele – játék és élvezet követi egymást újra és újra. A jógagyakorlatok a lehető leghatékonyabb módon segítik a babát, hogy miközben fejlődik és növekszik, elviselje az élet nehézségeit.


Françoise Barbira Freedman, a szerző

Françoise Barbira Freedman orvos-antropológus (és nem utolsó sorban négy gyermek édesanyja) húszévnyi jógaterápiás munka, illetve tanítás során dolgozta ki módszerét, amelynek célja, hogy a nyugati orvostudomány anatómiai és fiziológiai tudását a hagyományos jógatechnikákkal és az ájurvédikus tanításokkal ötvözve zökkenőmentesebbé tegye a várandósság, a szülés és a baba első hónapjainak időszakát.

Babás jóga című könyve klasszikus hatha jóga-ászanák alapján kisbabák számára kidolgozott gyakorlatokat mutat be, melyek életkor szerint vannak csoportosítva a születéstől nyolc hónapos korig. Külön fejezetet szentel a lazításnak, amelyre babának és szülőnek egyaránt nagy szüksége van ahhoz, hogy kapcsolatuk a lehető legtökéletesebben fejlődjön.







Jó a mamának, és jó a babának…


A szülés sok változást hoz az anya életében. Azon túl, hogy új jövevénnyel gazdagodik a család, a korábbi időszak aktív, közösségi életét felváltja az otthoni környezet viszonylagos állandósága. Jó, ha a mama megőrzi korábbi aktivitását ebben az új életritmusban is, és továbbra is közösségben, a többiekkel megosztva tapasztalatait gyakorolja az anyaságot.
A szülőknek nagyon fontos, hogy mindig figyeljék intuícióikat arról, mi a jó nekik és gyermeküknek. Érintkezésüknek, közös tevékenységüknek és kikapcsolódásuknak, a játék kezdetének az egyik legjobb formája a babás jóga.

Az amazóniai indiánok szülőségről alkotott elgondolásának és az ősi Kelet, India jógikus tudásának ötvözésével Françoise Barbira Freedman olyan kifinomult módszert adott a kezünkbe, amely az anyák tiszta szeretetében és törődésében életre kelve boldog jóga-bébiket varázsol.

A jógázás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét, és a születés traumájának néhány formáját is jól oldja. Míg a babának az egész foglalkozás játék, a mamának jó lehetőség arra, hogy visszaszerezze szülés előtti kondícióját. A gyakorlatok közben egyik kézből a másikba átvett baba az érintések által kellemes nyugtató masszázsban részesül.





Szerző: Françoise Barbira Freedman
A könyv címe: Babás jóga Könnyű gyakorlatok babáknak és szülőknek
Kiadó:  Park Kiadó » 
A hatha jóga-pozíciók a babának háromdimenziós mozgásérzést adnak a világról, és a test fejlődését is segítik. A világ természetes megtapasztalása és érzése: az, hogy a baba és a mama teljesen szinkronban mozog, a legfontosabb a babának. A mama a gyakorlatok közben mindig a baba igényeit követi, és megtalálja a nevetésben, a szemek kontaktusában és a mozgásban a legbensőségesebb emberi kapcsolatot gyermekével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top