Szabadidő

6+1 tipp, amiért érdemes Pécsre látogatni

Pécs varázsa nem csak kellemes szubmediterrán jellegû klímájában vagy gazdag építészeti, kulturális örökségében rejlik. Pezsgõ mûvészeti élete, izgalmas fesztiváljai is sokakat vonzanak.

Pécs az év minden időszakában nyújt valami érdekességet az ide sereglő turisták számára: kulturális-, gasztronómiai-, szabadidős rendezvények, kiállítások, művészeti fesztiválok széles választékából szemezgethetünk (nem véletlen, hogy a város 2010-ben Európa Kulturális fővárosa lesz.) Mi összegyűjtöttünk neked 6+1 látnivalót, amiért mindenképp érdemes felkeresned a mediterrán hangulatú várost.

1. tipp Vasarely Múzeum

A Zebrák a látogatók egyik kedvence

Több kortárs képzőművészeti gyűjtemény is gazdagítja a város látnivalóit, köztük a világhírű magyar származású festőművész, Vásárhelyi Győző, azaz Victor Vasarely múzeuma. A város híres szülötte több művét Pécsnek adományozta, melyeket meg is tekinthetünk a művész egykori szülőházában kialakított múzeumban. A kiállítás végigköveti a művész életművét, nyomonkövethető az op-art (optikai művészet) kialakulásának folyamata, a festmények mellett pedig a nagyméretű gyapjúszőnyegek jelentenek igazi látványosságot.

Cím: Pécs, Káptalan u. 3.
Nyitva tartás:
• máj. 1. – szept. 30.: k-szo 10-18.00, vas. 10-16.00
• nov. 1. – ápr. 30.: k-v 10-16.00

2. tipp Egzotikum a föld alatt: Akvárium-Terrárium

Közel 160 állatfajt csodálhatunk meg…

Igazi különlegesség Pécs belvárosában az Európában egyedülálló helyszínen kialakított Akvárium-Terrárium. Ez a tíz méterrel a föld alatt elhelyezkedő, középkori pincerendszerben kialakított csodálatos szép föld alatti világ Magyarország legnagyobb terráriuma, ahol a közel százhatvan állatfajt bemutató gyűjtemény nyújt felejthetetlen élményt. A télen és nyáron egyaránt fűtött 800 négyzetméter alapterületű kiállítási tér körbejárásakor színpompás halak, kétéltűek, egzotikus ízeltlábúak, hüllők, kígyók, gyíkok és éjszakai emlősök  tömege kápráztat el minket.

Cím: Pécs, Munkácsy M. u. 31.
Nyitva tartás: minden nap (télen 9.00 – 17.00; nyáron 9.00 – 18.00)
Belépőjegyek:
• felnőtt: 700 Ft
• gyerek: 500 Ft
Hasznos információk »

3. tipp Körpanoráma a Misina-tetőről

Innen csodálatos az elénk táruló panoráma

Bár jóval a városon kívül található, mégis gyakran látogatott célpontja a Pécs környéki sétáknak a város fölé emelkedő Misina-tető, amit Pécsről rövid autóúton, vagy kisebb túrával érhetünk el. Vétek lenne kihagyni úti céljaink közül a Misina csúcsán magasodó 176 méter magas TV-tornyot, ugyanis körerkélyéről párját ritkító körpanoráma nyílik a városra és környékére.

Tiszta időben kirajzolódnak a Mecsek hegység csúcsai, távolabb a Villányi hegység vonulatát, keleti irányban a Zengőt, nyugatra pedig a Tubest csodálhatjuk meg. A Misinára vezető úton megkapó szépségű látványban gyönyörködhetünk, a tévétoronyhoz vezető szerpentin pedig elhalad a Szabadság szobor mellett, melyet 1975-ben állítottak fel. Érdemes itt is elidőzni egy kicsit.

Tipp: a 35-ös buszjárattal juthatunk el a Tv-toronyhoz.

Nyitva tartás: h-v: 9.00-21.00

4. tipp A romantikus városrész – Tettye

Ideális terep egy romantikus sétához

Pécs egyik legfestőibb tája, s egyben a pécsiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye a városközponttól északkeletre létrejött hegyoldali városész, a Tettye, mely kiváló egy romantikus sétához. Szatmáry György pécsi püspök reneszánsz stílusú nyári palotájának romjai is itt találhatók. A török megszállás ideje alatt a Tettyén épült reneszánsz villát a törökök derviskolostornak használták. A természetes díszletek falai között napjainkban számos városi rendezvényt tartanak, nyaranta pedig szabadtéri játékok otthona a Tettyei romok misztikus színhelye.

Szintén a fennsíkon található a gyönyörű, romantikus liget, a Pintér-kert arborétum, melynek értékét az itt található számtalan növénykülönlegesség adja. A szépen gondozott kertben számos védett növényfaj található, a sok ritka fafajtáról nem is beszélve. Itt áll Közép-Európa egyik legnagyobb, legszebb és legöregebb arizónai ciprusa és számtalan, Magyarországon nem honos fenyő-, lombosfa- és cserjefaj is él a kéthektáros arborétumban. A kert szépségét tovább növeli a mesterséges tavacska, a kerti pavilon, és több szobor is.

Cím: Pécs, Tettye tér 9.
Nyitva tartás: 
• május 1. – szeptember 30. h-cs: 8.00-16.00, p: 8.00-14.00, szo-v és ünnepnapokon: 10.00-18.00
• október 1. – április 30.: munkanapokon: h-cs: 8.00-16.00, p: 8.00-14.00

5. tipp Állatkert a hegyoldalban

Kíra, az állatkert kisoroszlánja

Az ország talán legszebb természeti adottságaival felruházott állatkertje a Mecsek oldalában terül el közel 3,5 hektáros területen. Elsősorban kisgyerekes családok részére jelent remek kikapcsolódást, de természetesen nem csupán az ő számukra megy élményszámba az állatkerti séta. Az erdővel körülvett kertben a hazai állatvilág mellett más földrészeken honos, egzotikus állatfajok is megismerhetők.

Az állatkert több mint 30 éve ad otthont nyári táboroknak, melyeken a résztvevő gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az itt élő állatokkal. Az állatkert programjai sorában minden vasárnap állatkerti sétákat rendeznek látványetetéssel, péntekenként pedig csimpánzos délutánokon vehetnek részt a gyerekek.

Cím: 7635 Pécs, Ángyán János út (Mecsek oldal)
Nyitva tartás: márciustól novemberig 9-18 óráig, novembertől márciusig hétvégenként 9.00-16.00
Belépőjegyek:
• felnőtt: 700 Ft
• gyerek: 500 Ft
Hasznos információk »

6. tipp Világörökség – Ókeresztény sírkamrák

A Világörökséget gazdagítja…

Pécs ókeresztény temetőkápolnákból és sírkamrákból álló műemlékegyüttesét az UNESCO Világörökség Bizottsága 2000-ben vette fel az egyetemes kultúrtörténeti értékek listájára. A föld alatti sírkamrák és emlékkápolnák a késő római kori Európában élt keresztény közösségek kitartásáról és hitéről tanúskodnak, valamint bemutatják egy máig ható és napjainkig élő kultúra és civilizáció gyökereit. A sírkamrák közül négy (Korsós Sírkamra, Ókeresztény mauzóleum, Ókeresztény Sírkápolna, Péter-Pál Sírkamra) látogatható.

Cím: Pécs, Szent István tér, Dóm tér
Nyitva tartás: 10.00-16.00, hétfő kivételével mindennap.

+ 1 tipp Hungaricum Ház

Az ország eddig egyetlen Hungaricum Háza Pécs belvárosában, az egykori Püspöki Pincészet épületében kapott helyet. A egyedülálló gyűjteményt magába foglaló múzeumban speciális kézműves termékeket, illetve egyéb árukat tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek Dél-Dunántúl három megyéjében készültek. A pincészet épületében rendezett kiállításon népművészeti alkotások, kézműves munkák, népi hangszerek, pálinkák, borok, mézek, gyümölcs-aszalványok, zenei kiadványok segítségével ismerhetjük meg a régió kincseit. A bemutatón vásárolni is lehet, és megízlelhetjük a régió egyik kiemelkedő hungaricumának számító medvehagymamézet.

Cím: Pécs, Szent István tér 23.
Nyitva tartás: ápr. 1.-okt. 31. H-Szo 9.00-17.00, V 13.00-17.00

Még több információ Pécsről »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top