nlc.hu
Szabadidő
Szabadság, szerelem DVD

Szabadság, szerelem DVD

Az elmúlt év legsikeresebb magyar filmje, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján bemutatott Szabadság, szerelem, Andrew G. Vajna producer és Goda Krisztina alkotása, már DVD-n is elérhetõ.





2006 kiemelkedő mozisikere, a több mint 460 ezer nézőt vonzó produkció 2007. március 8-án kétlemezes extra változatban jelenik meg. A kiadvány készítői hónapokig dolgoztak azon, hogy mind tartalmát, mind külalakját tekintve igényes és a nézők számára sok újdonságot, érdekességet kínáló DVD-t állítsanak össze.






A történet

 


1956. Magyarország csupán egy kis csatlós állam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, az ’56. novemberi melbourne-i olimpiára készülnek. De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi (Fenyő Iván) és barátja, Tibi (Csányi Sándor) belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin (Dobó Kata), és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

Ez már nem játék – a forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára: Vikit.








Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire a srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának.
Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T–34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.






DVD-infók



Hangok: magyar (5.1), magyar (DTS), magyar (2.0)
Feliratok: angol, magyar (halláskárosultaknak)
Hossz.: kb. 115 perc

1. lemez

Az első korongon kifogástalan, kristálytiszta 5.1-es magyar hanggal nézhető végig a megható pillanatokban bővelkedő, fordulatos és az utolsó percig sodró lendületű alkotás. Természetesen a menüben – kívánság szerint – magyar DTS, illetve 2.0-ás magyar hang is választható a lejátszáshoz, továbbá angol felirat és a halláskárosultaknak magyar felirat. A film mellett ezen a lemezen még helyet kapott két részletes, érdekes és sok kulisszatitkot tartalmazó audiokommentár. Az elsőben a rendező, Goda Krisztina és Zákonyi S. Tamás társproducer mesél a produkció elkészítéséről, a másodikban a szereplők – Fenyő Iván,  Dobó Kata,  Csányi Sándor, Gesztesi Károly – emlékeznek vissza a forgatáshoz fűződő élményeikre.
A rajongók kedvenc jeleneteiket pedig a jelenetválasztás menüpont segítségével könnyedén megtalálhatják, újra és újra végignézhetik.

2. lemez – Extrák

A lemezen többórányi extra tartalmat találunk. Első körben a Kimaradt jelenetek között csemegézhetünk. Négy, a mozikba került végső változatból kihagyott jelenetet nézhetünk meg, akár rendezői kommentárral is. Az Edzés előtt a vízipólósok, a Margit hídon című jelenet a tüntetők között játszódik. A Viki története szkeccsben a forradalmár lány szüleiről tudunk meg többet. Végül a Vacsora Karcsiéknál rész képsorait tekinthetjük meg.

A kulisszák mögé nyerünk bepillantást az Így készült a film extrával. A minden részletre kiterjedő werkfilm után átfogó képet kapunk 1956-ról, a korszakról és a forradalomról a Történelmi háttér című kisfilmben. A méltán közönségkedvenc filmzene megszületéséről tudunk meg többet a Filmzene összeállításból.






Extrák:
Audiokommentár
Így készült a film
Történelmi háttér
Kimaradt jelenetek
A zene és a kép születése
Az akciójelenetek forgatása
A vízilabdás felkészítés
Képgaléria
Vizuális effektusok
DVD-ROM-tartalom


Rendező: Goda Krisztina

Szereplők: Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor, Haumann Péter, Gesztesi Károly, Bánsági Ildikó, Jordán Tamás, Szávai Viktória, Huszár Zsolt


Eredeti történet: Joe Eszterhas

Producer: Andrew G. Vajna

A film honlapja »

Külön extrák foglalkoznak a hosszú ideig tartó és aprólékos részfeladatokat felölelő előkészítő utómunkálatokkal. A látványtervezés, a vízilabdás felkészítés,  a hangkeverés, a digitális fényelés és a vizuális effektusok előállításának kulisszatitkaiba nyújtanak betekintést a kisfilmek. A kíváncsi nézők például ízelítőt nyernek a komputermágusok trükkjeiből. Arról többek között, hogyan kell pár száz emberből több tízezres tömeget kreálni vagy éppen a korhoz, helyhez nem illő modern, hétköznapi tárgyakat ügyesen eltüntetni.
A korongot tovább gazdagítja egy hosszabb werkösszeállítás a forgatásról és egy külön összeállítás pedig csak az izgalmas és Magyarországon egyedülálló akciójelenetekről, melyeket az Oscar-díjas Vic Armstrong vezényelt…

A Szabadság, szerelem forgatását az alkotók közel kétezer fényképen örökítették meg. Ebből a hatalmasra duzzadt archívumból válogatták ki a legjobbakat, legérdekesebbeket és a legszebb lopott pillanatokat. A Képgaléria extrán belül kategóriákra bontva szemlélődhetünk a felvételek között. Külön találjuk a film, a karakterek, az akciójelenetek, a kulisszák mögött, a forgatási szünet, a művészeti tervek, a kellékek, a fegyverek és járművek, illetve a helyszínek képeit.

A film bemutatója után ezrével érkeztek a gratuláló és köszönetnyilvánító levelek, üzenetek a produkció hivatalos honlapjának fórum rovatába. A felfokozott érdeklődés hatására a DVD készítői a premier után több moziba is ellátogattak kamerával. A vetítések végén pedig megkérdezték a termekből távozók véleményét. A rögzített beszélgetésekből egy csokorra valót nézhetünk meg a Nézői vélemények kisfilmben. A korongra került a produkcióhoz készült oktatási segédanyag (DVD-ROM-formátumban), amelyet a diákoknak állítottak össze az alkotók 1956-ról. Az extrák sorát a Szabadság, szerelem magyar és nemzetközi előzetesei, valamint tévés reklámjai zárják.
A tengernyi néznivaló láttán biztosan állítható, hogy szívszorítóan izgalmas kikapcsolódás vár mindazokra, akik újra nézik az elmúlt év legmeghatóbb moziját, a Szabadság, szerelmet és a készítés hátterét bemutató kisfilmeket tartalmazó DVD-t.


Forrás: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top