Szabadidő

Tippek esztergomi kiránduláshoz

Esztergom aprócska, bájos kisváros, amelyet ural a bazilika hatalmas épülete, de ezenkívül számtalan izgalmas látnivalót rejteget. Épp ideális terep, ha a közelgõ hosszú hétvégére családi kiruccanást tervezel.

Esztergom történelmi belvárosát akár egy nap alatt úgy bejárhatod, hogy egyetlen utcát sem hagysz ki. Ahhoz viszont már kevés egy nap, hogy valóban felfedezzük a várost, gyönyörködjünk a bazilika freskóiban, megnézzük a Bakócz-kápolnát, illetve a Keresztény Múzeumot, és úszkáljunk, pihenjünk a múlt évben megnyitott fürdőben. Pedig különös hangulata van, amikor a szabadtéri medencében, a bazilika „árnyékában” lebegünk.







A bazilika


Érdekességek a bazilikáról


A bazilika teljes neve Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Prímási Főszékesegyház, és Magyarország legnagyobb, Európa harmadik legnagyobb temploma (csak a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális előzi meg). Az oltárkép 13 × 6,5 méteres, Michelangelo Grigoletti Velencében festette, és Mária mennybemenetelét ábrázolja. Ez a világ legnagyobb vászonra festett oltárképe. Elkészítéséhez a kor legnagyobb szövőszékét készítették el Olaszországban, és speciális szekeret, valamint tartályt gyártottak, hogy a három hónapos utat sértetlenül átvészelje a kép, és egyáltalán Esztergomba érjen.









Meghökkentő számok

A bazilika belső alapterülete 5660 m², 118 m hosszú és 49 m széles, belső magassága az altemplomtól a kupoláig pontosan 100 méter. A bazilika tetején a kereszt 7 m magas és 4 m széles, és szinte minden méretével megcsalja a szemünket. A főoltár melletti püspökszobrok magassága 2 méter, de negyedakkorának sem tűnnek.





A Bakócz-kápolna az itáliai reneszánsz legtisztább stílusjegyeit viseli magán. Süttői vörös márványból Erdődi Bakócz Tamás kezdte építtetni 1506-ban, gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére és egyben saját sírkápolnájának. Csak az oltár készült carrarai fehér márványból. A törökök annyira szépnek találták, hogy mecsetként használták, viszont az oltárt díszítő szobrokat ők pusztították el.

Cím: Esztergom, Szent István tér 1.

Látogatható:

• Templom: 8.00–18.00, nyáron egészen 20.00-ig.
• Altemplom: 9.00–16.30.
• Kupolakilátó: 9.00–16.30 (csak jó idő esetén, nyitás: április 1.).




Két múzeum, amit kár lenne kihagyni


A bazilika emeleti helyiségeiben helyezték el a Főszékesegyházi Kincstár értékes darabjait. Ez Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, ötvös- és textilgyűjteménye, de világviszonylatban sem elhanyagolható. Olyan rendhagyó darabokat is tartalmaz, mint a 870-ből származó gyújtókő, az Árpád-kori koronázási kereszt (amelyre a magyar királyok koronázáskor esküjüket tették), a Suki-kehely, amelyet a világ egyik legszebb gótikus kelyheként tartanak számon, és Mátyás király drágakövekkel és igazgyöngyökkel díszített, színarany kálváriája.

Nyitva tartás: nyári időszakban 9.00–16.30. Mindenképpen érdemes egy prospektust vásárolnunk, hacsak nem idegenvezetéssel nézzük meg a kiállítást, mert sok kiállítási tárgynál nem is gondolnánk, milyen ritkaságot látunk.









Habán tál a múzeum gyűjteményéből

A Keresztény Múzeumot vallásos hevület híján is érdemes meglátogatni, hiszen a kereszténység több évszázados európai és magyarországi emlékeit őrzi egészen a késő középkortól napjainkig. A magyar, német, osztrák, olasz festészet és szobrászat alkotásai különös idő- és művészettörténeti utazásra invitálnak.

A múzeum címe: Esztergom, Mindszenty tér 2., a Duna-parti prímási palotában található, a Várhegy alatt. A városközpontból megközelíthető a Pázmány Péter u. felől, a bazilika felől a hegyoldalba épült gyalogoslejárón, a Macska lépcsőn.

Látogatható: hétfő kivételével naponta 10.00–18.00. Ünnepnapokon érdemes tájékozódni a múzeum nyitva tartásáról.

Belépőjegy: 600 Ft, kedvezményes jegy: 300 Ft, de bizonyos feltételekkel ingyenesen is látogatható.
Bővebb információ »


Aquasziget élményfürdő


Az esztergomi fürdőélet hagyományai egészen a török időkig nyúlnak vissza. Tavaly év végén nyílt meg az új élményfürdő, amelyben helyet kapott egy egészségközpont, a wellnessrészlegben rózsa-, infra- és gyógynövényszauna is található, az épület egyik részén pedig hagyományos törökfürdőt, hamamot alakítottak ki. A legnagyobb, szabálytalan formájú élménymedencét már végigúszkálni is öröm, ha elfáradtunk, a víz fölé nyúló barlangból induló vízesés kellemesen átdögönyöz minket. Szintén a feltöltődést szolgálja a relaxációs pezsgőfürdő, az infraszauna és a pihenőmedence.






Nyáron egyszerűen ki lehet úszni az épületből, és a kinti medencében folytatni a vízi őrületet. A pici babákat és gyerekeket  is nyugodtan magunkkal vihetjük, ők a gyermekmedencében pancsolhatnak.

Cím: Esztergom, Táncsics M. u. 5., telefon: 33/511-100
Bővebb információ »


Központi Kávéház

Esztergom belvárosában található a Központi Kávéház, amelyet Lindtner Henrich alapított a XIX. században. A bútorokat, a berendezéseket és az üvegeket Bécsből, a kávéfőző edényeket Törökországból, a porcelánt Csehországból hozatta, sőt még egy kávéfőzőmestert is szerződtetett.






A Központi még ma is őrzi a századfordulós kávéházak hangulatát, az ólomüveg képek az eredeti berendezésből maradtak meg, az asztalokat ma is fehér csipketerítő díszíti. A Központi Kávéház étel- és itallapja kötelező olvasmány. A ház specialitása a Központi eszpresszó, amely pár kortynyi sűrű, de ízletes kávé, igaz, a forró csokoládé készítésének is különös figyelmet szentelnek.




Az esztergomi vár régi kaputornyának felvonóhídjánál Vígh Tamás szobra, a Városalapító áll, és a művész szándéka szerint egy honfoglaló harcost ábrázol. A helyiek viszont „gördeszkás fiúként” emlegetik.






A Szent Tamás-hegyi kápolna
Szent Tamás-hegyi kálvária


A Várhegy mellett lévő kisebb hegy a Szent Tamás-hegy, amely nevét a legenda szerint Thomas Becket canterburyi érsekről kapta, akivel Bánffy Lukács esztergomi érsek az 1150-es években Párizsban együtt tanult. A canterburyi érsek halála után kápolnát építtetett tiszteletére, amelyet róla neveztek el, és ereklyéit is ott helyezték el. A hegy, valamint az ott található városrész szintén őrzi Szent Tamás nevét. Érdemes ide felmászni – a Szent Tamás-hegyről egészen új arcát mutatja Esztergom.


Irány Párkány!

A bazilika és Esztergom legszebb látványát a Duna másik partjáról, egy másik országból nyújtja. A Mária Valéria híd végén szlovák határőrök állnak, ám egy személyi igazolvány elég, hogy átengedjenek minket, és ha semmi mást nem szándékozunk a híd másik oldalán tenni (persze ha találunk nyitva tartó üzletet, vétek kihagyni a Deli csoki vásárlást), bőven elég, ha lesétálunk a Duna-partra és ott gyönyörködünk a panorámában.







Panoráma Párkányból

Tipp: Még több információ Esztergomról »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top