nlc.hu
Szabadidő
A mának élsz?

A mának élsz?

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy mennyire vagy spontán? Úgy cselekszel, ahogy éppen kedved tartja, vagy minden egyes lépésedet elõre megtervezed?




A spontaneitás az általános véleménnyel ellentétben nem csupán velünk született tulajdonság. Életünk folyamán számos más befolyásoló tényező is hatással van személyiségünk alakulására.

Egy, a közelmúltban készült kutatás szerint az olyan látható jegyek, mint például hogy hogyan nézünk ki, szintén hatással vannak arra, hogy mennyire cselekszünk spontán módon. Bizonyított tény, hogy ha egy nő vonzónak érzi magát, könnyebben vág bele új, váratlan dolgokba.

Döntsd el Te, hogy mikor van itt az ideje a spontaneitásnak, és nézd meg, mi történik!

A teljes élet megéléséhez szükséges az egyensúly, a harmónia megteremtése az előre megtervezett és a váratlan események között. Honnan tudhatjuk, hogy mikor van a két dolog egyensúlyban? A Braun kutatásának segítségével most lerántjuk a leplet a nagy kérdés megoldásáról, kiderül, hogy mennyire nevezhetjük magunkat valóban spontánnak. Dr. Aric Sigman pszichiáter egy tudományos formulát, vagy ha úgy tetszik, egyenletet állított fel a spontaneitásra, ami a következőképp néz ki:





(G+N)*(L+B)=M 




Talán első látásra bonyolultnak tűnik, pedig a legkevésbé sem az. Az egyenletet négy változó határozza meg: a gének (G) és a neveltetés (N) összegét megszorozzuk az aktuális lelkiállapot (L) és a bőrünk simaságának (B) összegével.

A kutatás szerint a nőket gyakran a lábuk gátolja meg abban, hogy kihasználják az adódó lehetőségeket. Ha a lábunk sima és szőrtelen, sokkal nyitottabbak vagyunk a váratlan eseményekre, és nagyobb valószínűséggel élünk is azokkal.

A tanulmány szerint kijelenthetjük, hogy a spontaneitás nem velünk született tulajdonság, hanem olyan adottság, amelyet számos más tényező is befolyásol.

A kutatás rávilágított, hogy a nők véleménye szerint a tökéletes láb vékony, hosszú és formásan izmos, továbbá úgy gondolják, hogy ha nincs olyan extra vékony lábuk, mint Victoria Beckhamnek, akkor a férfiak kevésbé találják őket vonzónak. Ám jó hír, hogy a férfiak véleménye ezzel szöges ellentétben áll, nekik egyáltalán nem tetszik a pipaszár láb.

Dr. Aric Sigman tapasztalata szerint a spontaneitás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember lelkileg jól érezze magát. Hiszen a váratlan pillanatokban érezzük csak igazán, hogy élünk. A hosszú és fárasztó munkával töltött órák, az egyre növekvő kialvatlanság mind azt eredményezik, hogy elfelejtünk spontánnak lenni. Az egész napos e-mail áradat, a folyamatos telefonálgatások és a sürgető határidők hálójában a végtelen káosz áldozataivá válunk, és a kiszámítható világ fokozatosan öl ki belőlünk minden vágyat a spontán cselekvések iránt.

A jelen ereje abban rejlik, ha kiélvezzük a nem tervezett események adta pillanatot és kalandot, igent mondunk azokra a váratlan eseményekre, amelyekről az utolsó percben kell dönteni, és élünk a lehetőséggel. Most megtudhatod, hogy Te melyik csoportba tartozol! Előrelátó tervező vagy, aki minden másodpercét végiggondolja, vagy állandóan csak sodródsz az árral?







Számoljunk együtt! Meglátod, nem olyan nagy ördöngösség!

Helyettesítsd be a pontjaidat a képletbe, és megkapod az összpontszámodat, amelynek 4 és 100 között kell lennie.

Szóval a képlet még egyszer:
(G+N)*(L+B)=M




 


















G=Gének  
 
Mennyi veled született spontán tulajdonsággal jöttél a világra?

1: eggyel sem
5: sokkal
N=Neveltetés  
 
A szüleid úgy neveltek, hogy a mának élj?

1: egyáltalán nem
5: mindig biztattak
L=Lelkiállapot 

Mennyire érzed magad spontánnak ebben a pillanatban?

1: egyáltalán nem
5: kész vagyok bármire
B=Bőr 

Mennyire simák a lábaid jelenleg?

1: száraz, mint a smirgli
5: puha, mint a selyem
 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



























Értékelés
4–20 pont
A számológép

Mindent kielemzel, ami az utadba kerül, a határidőnaplód tele van bejegyzésekkel, percre pontosan megtervezel mindent, nehogy valami hiba csússzon a napodba. Az életed valamennyi spontaneitása is szigorúan megtervezett cselekvés. Valamit sürgősen tenned kell magadért, hogy ne szorítsd ennyire keretek közé a lelkedet és a napjaidat. Jó megoldás lehet egy önismereti könyv elolvasása, vagy az is jó lehet, ha egyszer-egyszer megkéred a barátaidat, hogy akár erőszakkal (persze csak képletesen) rángassanak el egy hirtelen eldöntött mozizásra vagy buliba.
 
20–40 pont 
A kicsit spontán

Hezitálsz, amikor arról van szó, hogy valamiről gyorsan kellene dönteni. Bár a kockázat annyira nem izgat, élvezed a pillanatot, ha úgy tűnik, hogy van értelme. Ha többet lennél olyanokkal, akik még spontánabbak nálad, akkor az neked is segítene abban, hogy még könnyebben élj a kínálkozó lehetőségekkel.
 
40–70 pont 
Csak mértékletesen

Amikor jónak látod, engedsz a jelen csábításának, de vagy annyira előrelátó, hogy felmérd és minimalizáld a tetteid kockázatát. Ám emellett meglátod és ki is használod a kínálkozó lehetőségeket. Megteremtetted az ideális egyensúlyt az előrelátóság és az előtted álló lehetőségek élvezete között.
 
70–85 pont
Az élet túl rövid

Miközben élvezed az életed, sok tévedés is becsúszhat, a lehetőségekkel sokszor úgy élsz, hogy egyáltalán nem számolsz a következményekkel. Egy kicsit azért nem ártana korlátozni magad, tanulnod kellene a hibáidból, és akkor rájönnél arra, hogy ha néha visszafognád magad, sokkal egyszerűbb és vidámabb lehetne az életed.
 
85–100 pont
Itt és most

Lehet, hogy abban reménykedsz, hogy meghalsz, még mielőtt megöregednél, és épp ezért minden olyan dologba belemész, amit a kedved éppen diktál, hogy jól érezd magad, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. A kockázat és az élvhajhászat jellemzik az életedet. Itt az ideje, hogy egy kicsit lecsavard a hangerőt, felelősséget vállalj a tetteidért és az életedért. Legjobb, ha a barátaidat, családodat is megkéred, hogy segítsenek neked változtatni a hedonista életmódodon.
 
 

 


 


 


 


 


 


 


 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top