nlc.hu
Szabadidő
Már a görögök, sõt Kleopátra is…

Már a görögök, sõt Kleopátra is…

Ma mindenki számára egyértelmû, hogy a szõrtelenítés hozzátartozik a nõk mindennapi szépségápolásához. De ez egyáltalán nem volt mindig olyan egyszerû és biztonságos, mint napjainkban.




Időszámításunk előtt 5000-ben a nők gyantát, borral vagy repkénnyel kevert kátrányt, szamárzsírt, kecskeepét, vagy denevér és kígyóvér kivonatot használtak arra, hogy eltávolítsák a nem kívánt szőrzetet. Az első szőrtelenítő receptek egyikét a szépségéről híres egyiptomi uralkodónőnek, Kleopátrának tulajdonítják. Ma már talán senki sem használná, de a tudósok abban egyetértenek, hogy hasznos lehetett ez a keverék, ami égetett meszet, arzén triszulfátot és egy kevés vizet, valamint olívaolajat tartalmazott. A mesés kelet asszonyai cukor, citromlé és faggyúgyanta keverékét használták, míg az arab országokban még férgeket is használtak a szőreltávolításhoz.

Az európai szőrtelenítés története az ókori Görögországig és Rómáig nyúlik vissza. A római asszonyok már akkor csipesszel szedték ki a szemöldöküket.

A tizenötödik század végén a nők a szemöldökük és a halántékuk szőrszálait távolították el. A sok létező módszer közül a legelterjedtebb a tojáshéj darabokból, ecetből és macskaürülékből összeállított keverék volt. A következő eszközt kicsit később találták fel, és egészen az 1940-es évekig használták: egy közönséges smirglihez hasonló anyagból készült kesztyűvel dörzsölték le a szőrt testükről.

A kémiai epilálószerek az 1940-es években nyertek teret Amerikában, míg a hideggyanta csíkok az 1970-es években jelentek meg. 1915-ben a Gillette



kifejlesztett egy speciális borotvát, kifejezetten nőknek, 1930-ban pedig megjelent az első elektromos női borotva is.

A huszadik század második fele, és a huszonegyedik század már jóval több szőrtelenítési lehetőséggel rukkolt elő, így a szőrszál gyökerébe bevezetett tűvel járó elektrolízis, valamint a lézeres beavatkozások is elterjedtek.

Ám e költséges eljárások mellett létezik egy módszer, amit minden nő megengedhet magának! Nem kell rá sokat költenie, hiszen otthon, kényelmesen és gyorsan eltávolíthatja a nem kívánt szőrzetet – egy epilátorral. Ez a kisméretű elektromos készülék évről évre megújul, hogy megfeleljen a nők folyamatosan változó, magas elvárásainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top