nlc.hu
Szabadidő
Fogamzásgátlás Múzeuma Bécsben

Fogamzásgátlás Múzeuma Bécsben

Négy évnyi elõkészítõ munkát követõen megnyílt a Fogamzásgátlás Múzeuma Bécsben. A kiállítás spektruma az elsõ óvszerektõl és intimzuhanyoktól a terhességmegszakítás legális és illegális módszerein illetve eszközein át a fogamzásgátlás modern formáiig terjed.




A világon egyedülálló múzeum egyik ötletgazdája, Christian Fiala nőgyógyász elmondta, hogy nem volt egyszerű összegyűjteni a mintegy ezer kiállítási tárgyat: az örökösök legtöbbször ugyanis inkább pironkodva a szemétre hajítják a felmenők hagyatéka között talált intimzuhanyt vagy óvszert.

Nem egy kiállítási tárgy – például a halak úszóhólyagjából készült kondom – esetében pedig improvizálniuk kellett a szervezőknek. Mivel nem tudták, hogy pontosan melyik hal úszóhólyagját használták anno, végül egy állatpreparátor sietett a segítségükre és járt utána a dolognak.

Az antibébi-múzeumban azonban nemcsak a fogamzásgátlás egykori formáit mutatják be, hanem a modern eszközök – például a szív vagy levél formájú spirálok – mellett a jövő lehetséges módszereit is. Így például a három hónapig ható fogamzásgátló tablettát vagy a hormoninhalátort.





Külön részleget szenteltek a terhességmegszakítás legális és illegális formáinak valamint a fogamzásgátló tabletta térhódításának. A sort végignézve egyértelművé válik, hogy szinte nincs is olyan eszköz vagy vegyület, amit a kétségbeesett nők ne vetettek volna be a nem kívánt terhesség megszakítása reményében. Az egyik leghátborzongatóbb darab talán egy hét és fél centi hosszú, három milliméter vastag fapálcika, amellyel egy húszéves ugandai asszony próbálta megszakítani terhességét. Itt ugyanis – sok más országhoz hasonlóan – még ma is tilos az abortusz.
A Fogamzásgátlás és Terhességmegszakítás Múzeumát életre hívó társaság célja, hogy addig dokumentálja a szülészet és nőgyógyászat e fejezetét, amíg élnek a tanúi és hozzáférhetők az egyes korszakok eszközei.





A Múzeum neve és címe: Museum für Verhütung und Schwangerschaftsabbruch, 1150 Bécs, Mariahilfer Gürtel 37.
A múzeum honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top