Szabadidő

Húsvéti programok – 8+1 tipp

A háromnapos hosszú hétvége remek lehetõséget nyújt arra, hogy az országot a nyakunkba véve megismerkedhessünk más tájak húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó szokásaival is. Összegyûjtöttük neked a legérdekesebb programokat – válogass kedvedre!





 • Játéklabirintus – Útvesztőbe rejtett óriás hímes tojások •





Kicsiknek s nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást ígér a Magyar Mezőgazdasági Múzeum játékos húsvéti kiállítása. A rendezvény színtere idén egy labirintus lesz – az útvesztőből sikeresen kijutó játékos kedvű látogatókra pedig további felfedezőjáték vár. A játék végén természetesen a megérdemelt nyeremény sem maradhat el!

Bepillanthatunk a tojásdíszítés különböző módozataiba, és valódi hímes tojásokban is gyönyörködhetünk. A kézművesek termében megismerhetjük a húsvéti hagyományokkal kapcsolatos kézműves népszokásokat, és szemezgethetünk a húsvéti portékák és tavaszi növények közül is.

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Időpont: 2007. március 24-től április 15-ig
Nyitva tartás: naponta 10.00–17.00 (hétfő szünnap), április 9-én, húsvéthétfőn nyitva
Belépőjegy:
• Felnőtt: 600 Ft
• Gyermek (3-tól 14 éves korig): 550 Ft
• Csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskoláscsoportok): 400 Ft
Hasznos információk »






• Húsvét a Skanzenben •

Aki április 8–9. között ellátogat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, részese lehet a húsvéti ünnepkör jeles hagyományainak és a hozzájuk kapcsolódó szokásoknak, melyeket hagyományőrző együttesek elevenítenek fel.
A múzeum húsvéti programjai három tájegységben (Felső-Tisza-vidék, Kisalföld és Bakony, Balaton-felvidék) kerülnek megrendezésre. Az ország különböző vidékeiről érkező népművészek segítségével bepillanthatunk a húsvéti tojás díszítésének gazdag hagyományaiba (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés), de akár mi magunk is elsajátíthatunk egy-két tojásdíszítő technikát.






A gyerekek szórakoztatásáról a Húsvét-kertben megrendezendő húsvéti tojásjátékok gondoskodnak (pl. tojáskapkodás, tojásgurítás, tojásütés), a Játékudvarban pedig már szinte feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat próbálhatunk ki. A kétnapos rendezvényre érkező családokat bábjátékkal, népzenei bemutatókkal és táncházzal várják a rendezők.
A korgó gyomorral érkezőknek érdemes betérni a Skanzen fogadójába, a kínálatában ugyanis hagyományos húsvéti ételek is szerepelnek (bárány, sonka, torma, tojás, kalács).

Tipp: A rendezvény napján a fővárosból közvetlen buszjárat indul a Skanzenbe, az Árpád hídtól 10.00-kor (buszpályaudvar), vissza Budapestre pedig 15.00-kor.

Időpont: 2007. április 8–9.
Nyitva tartás: 9–17 óráig
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
Hasznos információk »






• Emmausz Bólyban – húsvéthétfői vigasság a bólyi pincefaluban •





Egyedülálló és máig élő bólyi népszokás a bibliai eredetű húsvéthétfői pincesori vigasság, az Emmausz-járás. Ilyenkor a dél-baranyai település pincesori présházai megtelnek családtagokkal, rokonokkal, hogy sonkával és borkóstolóval, folklórprogrammal, zenével-tánccal kísérve köszöntsék a tavaszt, egymást és a távolról meghívott vendégeiket.

A pincefaluban található közel négyszáz pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik, ahova a helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket.

Időpont: 2007. április 9.
Helyszín: Bóly
Hasznos információk »






• Húsvétolás Ópusztaszeren •





Az emlékpark is színes programokkal várja a húsvéthétfőn idelátogató közönséget. A skanzen piacterén mindkét napon tojásfestést, valamint kézműves bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók.

A húsvéthétfő programja ételáldással kezdődik, amelynek az ökumenikus kápolna ad helyet. Ezt követően a legismertebb húsvéti népszokást, a locsolkodást nézhetik meg a skanzenben, s a látogatók megtekinthetik a locsolkodás eredeti „vödrös” módszerét is.

Lesz még tojásfestés, hagyományos locsolkodás a skanzen tanyái között, kemencés foszlóskalács-készítés, kugliverseny, patkódobáló verseny, játszóház kicsiknek, 13.00 és 15.00 órakor pedig lovasbemutató, honfoglalás kori haditorna szórakoztatja a nézőket. A skanzen házai egész nap nyitva tartanak.


Időpont: 2007. április 9.
Helyszín: Ópusztaszer, Szoborkert, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Hasznos információk »






• Matyó húsvét, Mezőkövesd • 





Aki 2007. április 7–9-én ellátogat Matyóföld szívébe, Mezőkövesdre, az részese lehet a máig élő matyó húsvéti népszokásoknak. A háromnapos ünnepi rendezvény során több helyszínen is zajlanak majd a programok, mely a nagyszombati szertartással veszi kezdetét április 7-én.

Hadas városrészben kézműves foglalkozások, tojásfestés, kiállítások, mesterségek bemutatója, folklórműsorok színesítik a palettát, a Hór-völgyi víztározónál pedig benevezhetünk a horgász-, majd halászléfőző versenyre. A legkisebbeknek a húsvéti állatudvar – csibe-, bárány- és nyuszisimogatás nyújt önfeledt szórakozást. A sátrakban és több helyi étteremben húsvéti ételkülönlegességeket kóstolhatunk, szomjunkat pedig jóféle bükkaljai borokkal csillapíthatjuk. Vasárnap és hétfőn a közeli Zsóry fürdő és a Hadas városrész között kisvonat közlekedik.

Időpont: 2007. április 7–9.
Helyszínek: Mezőkövesd, Hadas városrész, Hór-völgyi víztározó, Zsóry fürdő
Hasznos információk »






• Hollókői Húsvéti Fesztivál •





A 2006. április 8–9. között megrendezésre kerülő Húsvéti Fesztiválra látogatókat a magyar népszokások és a színpompás népviselet eleven forgataga fogadja. A nógrádi falucska apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára, és két napon keresztül megelevenednek a falu régi húsvéti szokásai. Az utcákat elözönlik a kézművesek, iparművészek, akik betekintést nyújtanak mesterségük fortélyaiba, így a hímestojás-készítés rejtelmeibe is. A fesztivál ideje alatt néptáncbemutatók, népművészeti vásárok, gasztronómiai ínyencségek, gyerekjátékok színes programáradata közül válogathatnak az idelátogatók, s megismerkedhetnek a papírmerítés, vesszőfonás, csipkeverés, gyertyamártás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács- és persze a hímestojás-készítés fortélyaival is, a rendezvényt pedig a népművészeti vásár teszi teljessé.

Időpont: 2007. április 8–9.
Helyszín: Hollókő
Információ »






• Húsvétolás Noszvajon •





Az Eger közelében fekvő varázslatos kis hegyi falu, Noszvaj sem marad ki az ünnepi rendezvényeket tartó települések sorából. Húsvét hétfőjén a hagyományos ünnepi menü kóstolójára várják a látogatókat a Gazdaházba. A programot kézműves kirakodóvásár és mesterségbemutató, tojásfestés, táncbemutató, kemencében sült mazsolás, foszlós húsvéti kalács sütése és kóstolója és borkóstolás színesíti. A legkisebbeket 11.00 órától bábelőadás (Rózsa Sándor, a betyárok Jancsija) várja, és kipróbálhatják Paprika Jancsi Csúzlizdáját is.
 
A katlanban húsos káposzta készül, az elkészült ebéd mellé pedig mi más kerülhetne az asztalra, mint a híres noszvaji bor!

Egyéb programlehetőségek a településen:
• a De la Motte-kastély megtekintése (időpontok: 10.00; 10.45; 11.30; 13.00; 13.45; 14.30)
• a barlanglakások megtekintése
• csónakázás, vízibiciklizés a Síkfőkúti-tavon
• borkóstolási lehetőség több helyi pincében
• sétakocsikázás – előzetes bejelentkezés alapján

Időpont: 2007. április 9., 10.00–16.00
Helyszín: Noszvaji Gazdaház
További információ »






• Húsvétolás Nagyrédén •

A nagyrédei Bordomb 10–18 óráig várja azokat a családokat, akik nem a négy fal között szeretnék tölteni az ünnepet. A tavalyi évhez hasonlóan nagy családi pikniket terveznek, középpontban a gyerekekkel. Lesz „tyúkfogócska”, kakasviadal, békatalpverseny és régi játékok felelevenítése, a nagyobbaknak baltahajítás, dobócsillagdobás és a község íjászainak vezényletével íjászat.
A Bordomb Családi Színtársulat előadásában bemutatásra kerül Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című zenés hőskölteménye négy énekben.







Természetesen a locsolkodás sem maradhat el: népviseletbe öltözött férfiak a még meg nem locsolt lányokat, asszonyokat öntik meg, a hervadás elkerülése végett. A húsvét vasárnapján megszentelt sonka, kalács, tojás és bor is az asztalra kerül.  

Étel- és italkínálat: babgulyás, sólet, kenyérlángos és bor, bor, bor.

 

Tipp: A község másik pontján, a Valiskó Kecskefarmon is várják a Nagyrédére érkezőket. Előzetes bejelentkezés alapján fogadják ételkínálatukra vendégeiket.

Helyszín: Nagyréde, Bordomb
Időpont: 2007. április 9.
Bővebb információ »







• Tavaszi programok a Míves Tojás Múzeumban •








Zengővárkony, a Mecsekalján megbúvó kis múzeumfalu élete kora tavasszal igen mozgalmassá válik. Nem csupán a tojásdíszítő népművészet összegyűjtött remekeinek páratlan látványában gyönyörködhetünk, hanem a nagyhét során ismert tojásdíszítők bemutatóin is részt vehetünk, így a „végeredmény” mellett azt is nyomon követhetjük, hogyan lesz a pőre tojásból hímes tojás.

A múzeumban tojásfestő egységcsomagra is szert tehetünk – a tojásmintákat, -festéket és írókát tartalmazó csomag a múzeumon kívüli, otthoni tojásfestő vállalkozásokat segíti.

Húsvéthétfő délutánján 15 órától az „Örökös Kiváló Együttes” címmel rendelkező neves táncegyüttes és zenekar – a Zengővárkonyi Népi Együttes – vidám húsvéti bemutatója szórakoztatja a látogatókat.

Helyszín: Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6.
Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top