nlc.hu
Szabadidő
Újra itt a Titanic

Újra itt a Titanic

Április 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban veszi kezdetét a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A 11 napos fesztivál alatt az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó és a Vörösmarty mozikban 27 ország 64 filmje debütál a magyar közönség elõtt.





14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
Időpont: 2007. április 12-22.
Helyszínek: Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi, Vörösmarty, Örökmozgó Filmmúzeum





A nyitófilm Nick Cassavetes Alpha Dog című krimije, mely az FBI történetének legkeresettebb legfiatalabb bűnözője, Jesse James Hollywood életét meséli el.

Az ínyencségektől a közönségsikerekig széles a skála, megtalálható rajta Sofia Coppola Marie Antoinette-je éppúgy, mint az Oscar-díjas dél-afrikai Tsotsi, vagy a legismertebb brit zenei fesztivál a Glastonbury koncertdokumentuma, mely többek között Björk, James Brown, Nick Cave és David Bowie fellépését örökítette meg. A fesztivál keretében kerül sor Török Ferenc német koprodukcióban készült, Overnight című brókerkalandjának világpremierjére is, melyre a nagyközönséget is szeretettel várják.


Titanic, mert nagyszabású

Magyarország legelső, és Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja a legnagyobb filmtermést bemutató filmes rendezvényünk. Idén, a tizennegyedik Titanic 27 ország 64 filmjét hozza a közönség elé. És mert első alkalommal a gondosan válogatott alkotások mellett ingyenesen nevezni is lehetett a fesztivál honlapján, a felhívásra ténylegesen a világ minden tájáról jelentkeztek. Így alakult, hogy a felhozatal a fesztivál nevéhez hűen titáni: amerikai, angol, argentin, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, dél-koreai, finn, francia, holland, ír, japán, kanadai, kurd, lengyel, magyar, mexikói, norvég, svéd, vietnámi filmek mellett még chilei, taiwani és uruguayi művek is szerepelnek a programban.






A fesztivál helyszínein április 5. és 11-e között 20% kedvezménnyel lehet elővételben jegyeket vásárolni.

Titanic, mert egyedi

A filmek a fesztivál egyedi profiljában szekcióba rendeződnek, a fesztivál utasai személyre szabott úti célt választhatnak.

• A bűn mélységei – Az erősebb idegzetű utasoknak a Bűn mélységei-ben a helyük: A dán Andres Morgenthaler animációs filmje, a Hercegnő kiérdemli a botrányos jelzőt. Versenyben pedig a holland Kell egy dobos, melyben van rock és fekete humor.

• Amerika felfedezése – Amerika felfedezése is vonzó úticél, annál is inkább, mert olyan versenyzővel találkozhatunk közben, mint a Csuklónyiszálók, mely a cím sugallatával szemben nem horrorfilm, hanem vígjáték a purgatóriumi két világ között ragadt öngyilkosokról. A szekció legnépszerűbb darabjának a Sundance fesztivál nagy és közönségdíjas filmje, a Quinceanera ígérkezik. A furcsa cím annak az ünnepségnek a neve, melyben a 15 éves kort elérő mexikói lányok részesülnek. A főhősnő épp a szertartás előtt tudja meg, hogy teherbe esett.

• Brit-szigetek – A Brit szigetek többek között olyan látnivalókkal szolgál, mint az első filmes Paul Andrew Williams Londonból Brightonba című thrillere, melyet a Guardian kegyetlen kritikusa, Peter Bradshaw 2006 legjobb brit filmjének titulált. A film versenyben van a fesztivál fődíjáért. A Halott ember kártyái Liverpool-i sötét gengszterfilm, középpontjában pókerjáték western módra.

• Filmdokk – A Filmdokk-ba érve újra bebizonyosodik, hogy a minőségi dokumentumfilmek éppen olyan mértékben szórakoztatnak, mint amennyire ismeretterjesztők. Többek között láthatjuk Kirby Dick, a hollywoodi stúdiórendszer diktatórikus, beszűkült, korhatár besoroló szervezetéről készített leleplező filmjét a Besorolás alatt-at. Az egy kurd gerilla feljegyzései a gerilla harcosok civilek számára ismeretlen világát, gondolatait hozza közelebb.

• Francia zátonyok – Ebben a szekcióban tűnik fel a Flandria, Bruno Dumont új filmje, olyan kiváló művek társaságában, mint Xavier Beauvois krimije, A kis hadnagy.

• Koreai-félsziget – Akik a Koreai félsziget-re látogatnak Kim Jee-woon jóvoltából Keserédes élet-be kóstolhatnak bele, hogy alvilági leszámolást kövessenek. A szekció delegáltja a versenybe A gazdatest, melyben egy lenyűgöző módon filmvászonra vitt, légszennyezés szülte tengeri szörny támad a nagyvárosra, avagy Dél-Korea kicsit megfricskázza Amerikát.

• Tajtékos napok – Tajtékos napok-on láthatjuk Gavin Hood rendezését, a 2006-ban a legjobb külföldi film járó Oscar-díját elnyerő, megrázó dél-afrikai alkotást a Tsotsi-t, valamint a több nemzetközi seregszemlén is díjakat szerző RA CHOI-t, melyben az ausztrál Michael Frank vietnámi utcagyerekek küzdelmét mutatja be Sydney utcáin.

• Világkörüli út – A Világkörüli út többek között Dél-Afrikát jelenti, jókedvet és Nyúlpörkölt-et, majd számos országot érintve a szekció versenyzőjéhez Argentinába ér Esteban Sapir szűkszavú, ám annál szemet gyönyörködtetőbb fekete-fehér tündérmeséjéhez, az Antenná-hoz, a média totalitárius uralmáról.

• Zene mindegykinek – A zenés témájú alkotások mindig telt házzal futottak a fesztiválon, ezért idén először külön Zene mindegykinek szekció is lesz!

• Különleges bemutatók


A fesztivál fődíja, a Hullámtörők-díj idén 10 000 euró jutalommal jár együtt, melyért összesen nyolc film indul, és amelyről háromtagú nemzetközi zsűri dönt. A fődíj mellett ismét a közönség is szavazhat kedvencre, és első alkalommal a Diákzsűri is képviselteti magát a fesztiválon.


Titanic azért is, mert tele van meglepetéssel

Meglepetés a plakát, melyet a világhírű szerb képregény rajzoló, grafikus Aleksandar Zograf készített.
Meglepetés, hogy a fesztivál világpremiernek ad otthont: Török Ferenc Overnight (OVERNIGHT) című német koprodukcióban készült brókerkalandját a világon először a magyar nézők, Magyarországon pedig elsőként a Titanic közönsége láthatja.
Meglepetés, hogy szélesvásznon is elénk kerül Sofia Coppola Oscar-díjra jelölt, Franciaországban nagy port kavart új filmje, a Marie Antoinette (MARIE ANTOINETTE). És továbbra is meglepetés a hazánkba érkező tizenkét vendég alkotó neve.

Vetítések »

Bővebb információ a rendezvény honlapján »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top