nlc.hu
Szabadidő
Sárkányra várva

Sárkányra várva

A Gyûrûk Ura és a Harry Potter hagyományait követõ sikerregény alapján készült 100 millió dolláros szuperprodukció nagy részét Magyarországon forgatta a Terminátor 2., a Jurassic Park és számos egyéb látványos film trükkmestere...

A felnövekvő ifjú generációk – Harry Potter melletti – nagy kedvence, Eragon múlt évben a filmvásznon is bemutatkozott. A decemberi mozipremiert követően már DVD-n is kapható a kalandos történet, a rajongók nagy örömére.

Az Eragont nagy részben itthon forgatták (Celldömölk környékén) még 2005-ben, érdemes tehát figyelni a DVD extráit: felbukkan bennük pár ismerős arc, táj és egyéb hungarikum. A film 5.1-es szinkronnal nézhető meg, az extrák pedig Kazinczy legszebb fordulataival megspékelt magyar felirattal követhetők nyomon.







Kezdjük ott, hogy egy maradt meg közülük. Félreértés ne essék – az elkövetkezőkben nem a Hegylakó soron következő részét taglaljuk. Csupán a legújabb slágerkönyvből született szuperprodukciót, az Eragont vesszük górcső alá, amelynek fontos tézise az előbbi, némileg homályos, kibontásra váró kijelentés.

A film idehaza április 18-án jelent meg 2 lemezes DVD-n.
A cselekmény nyitányakor kiderül a szomorú igazság. Bár a büszke sárkánylovasok nem voltak a halhatatlanok nemzetségének tagjai – azaz nem szorongatott túlélési vágytól vezérelve kaszabolták egymást – mégis a sors és a gonosz keze betett nekik annyira, hogy legendás rendjüket már csak a szórványos szájhagyomány emlegeti Alagaësia földjén. Egykoron boldogan éltek ott az emberek. A Sárkánylovasok békét hoztak a birodalomba és vigyáztak a rendre. Varázserőt és halhatatlanságot kaptak sárkányaiktól, így nem volt senki, aki legyőzhette volna őket. Egészen addig, míg egyikük, Galbatorix szembe nem szállt társaival, elpusztította őket és sötétségbe taszította a virágzó vidéket. Egy valakivel azonban nem számolt. Az ifjú Eragon egy vadászat során zafírkék kőre bukkan. Megpróbálja eladni, ám mielőtt megtehetné, kikel belőle egy sárkány, Saphira. A fiú élete egy csapásra megváltozik. Kiderül, hogy ő az egyetlen Sárkánylovas. Sorsa, küldetése adott. Segítőtársaival kalandos útra indul, hogy leszámoljon a zsarnok királlyal és fölszabadítsa országát.







A film létrejötte – a történetéhez illően – maga is mesébe illő. Az alapjául szolgáló regényt egy a hősével egyidős fiú írta és adta ki magánúton. Az Eragon azonnal világsiker lett. 87 egymást követő héten szerepelt a The New York Times sikerlistáján. Csak Észak-Amerikában 2,5 millió példányt adtak el belőle, összesen 38 országban jelent meg. A Gyűrűk Ura világához hasonló fantasztikus kalandtörténet nagy költségvetéssel – 100 millió dollárból – világsztárok közreműködésével született meg magyarországi helyszíneken.
A címszerepet a 18 éves Ed Speleers kapta, miután a filmkészítők több száz meghallgatást tartottak világszerte. További szereplők: az Oscar-díjas Jeremy Irons alakítja Bromot, a volt Sárkánylovast, aki Eragon mentora lesz; az Oscar-jelölt John Malkovich látható a gonosz Galbatorix király szerepében; Robert Carlyle játssza Durzát, a varázslót, az Oscar-jelölt Djimon Hounsou pedig Adzsihádot, a lázadok vezetőjét.

Az Eragont Stefen Fangmeier rendezte, Hollywood híres vizuális effekt-mestere. George Lucas cégénél, az Industrial Light & Magicnél olyan filmekért felelt, mint a Twister vagy a Viharzóna. Háromszoros BAFTA-díjas, négyszeres Oscar-jelölt.






A most megjelent Eragon DVD-n a filmet 5.1-es magyar hanggal, az extrákat pedig magyar felirattal lehet megnézni. Már az első korongon helyett kapott a kínálatban egy audiokommentár a rendező tolmácsolásában és 7 kimaradt/bővített jelenet. Ez utóbbiak közt láthatjuk például azt, amelyikben Eragon csodatévő erejével megáld meg vard csecsemőt. Sőt tanúi lehetünk  Saphira egyik lenyűgöző landolásának is.

A második korongon máris egy 40 perces werkfilmmel kezdhetjük a bónuszok sorát. „Az örökség trilógia” névre keresztelt összeállítás a kezdetektől göngyölíti fel az Eragon legendáriumot. Megismerkedhetünk a könyv szerzőjével, Christopher Paolinivel, megtekinthetjük az első vázlatokat a szereplőkről illetve díszletekről. Emellett bemutatkoznak a színészek, és azt is megtudhatjuk, hogyan nyerte el Saphira a végső formáját. Figurája sok állomáson keresztül alakult ki. A kiindulási pont a könyvborító rajza volt, majd hosszú folyamat végén született meg a végleges kinézete. Ráadásul nem is csak egy felnőtt sárkányt kellett tervezni. Amikor először meglátjuk Saphirát, mindössze 25 centis, éppen csak kikelt a tojásból. A film végére viszont állva 4,5 méter magas, a szárnyai fesztávolsága körülbelül 7, a hossza majd 10 méter. Fejlődésének minden szakaszát kivitelezni kellett. Több variáció kipróbálása után az alkotók egy nőies, kecses megjelenésű karakter mellett döntöttek. A mozgásához az oroszlánok járását és a sasok röptét tanulmányozták.





Az „Alagaësia lakói” extrában a főszereplőket ismerhetjük meg a rendező útmutatásai alapján. „A vázlatrajz galéria” bónuszban végigkövethetjük a rajzolók által papírra vetett sárkány figura terveket és közben szakértő tolmácsolást hallhatunk a látottakról.
Külön összeállításban lapozhatjuk át a megvalósult és a le nem forgatott jelenetetek storyboardjait.

Az alkotók egy, a szerzővel készített interjúval is kedveskednek a rajongóknak. Paolini a trilógiának tervezett sorozat második kötetéről mesél el pár hasznos tudnivalót. Végül az „Alagaësia titkaiban” a specális effekteket előállító szakemberek mutatják be, hogyan készítették el a látványos jeleneteket. Durza varázslatos eltűnéseitől kezdve, Saphira szemkápráztató repülési technikáin keresztül a bombasztikus csatákig minden (kulissza)titokról lehull a lepel.
Eragon, nem Aragorn, ám a film maga öles léptekkel halad a Gyűrűk Ura mellett, a nagyszabású fantasyknak kijelölt ösvényen. Mindenképp érdemes megismerni.





DVD infók:




Hossz: 100 p.
Hang: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1), angol (DTS)
Feliratok: magyar, angol, dán, finn, izlandi, norvég, svéd

Extra:

1. lemez:
• Audiókommentár a rendező közreműködésével
• 7 kimaradt és bővített jelenet – akár kommentárral is

2. lemez (magyar felirattal):
• Kisfilm: Az örökség trilógia
• Kisfilm: Alagaesia lakói
• Egy jelenet mozgó sztoribord-változata – akár a rendező kommentárjával is
• Vázlatrajz-galéria
• Sztoribordok
• Az elveszett sztoribordok
• Interjú Christopher Paolinivel
• Kisfilm: Alagaesia titkai
• Kisfilm: Saphira animációs útmutató, a rendező kommentárjával (kb. 2 p.)
• Előzetesek

Rendező: Stefen Fangmeier
Szereplők: Edward Speleers, Jeremy Irons, John Malkovich, Bánfalvy Ágnes
DVD megjelenés: 2007. április 18.

Forrás: InterCom

Fotók: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top