Szabadidő

Dee Dee Bridgewater – Red Earth

A világ egyik legtehetségesebb jazzmûvésze, Dee Dee Bridgewater most visszatér afrikai gyökereihez, leginkább Malihoz: neves helyi és amerikai muzsikusokkal vette fel új lemezét.






Sokan vagyunk olyanok, akik szeretik a különleges ízeket, a meglepő vizuális, vagy zenei fordulatokkal teli élményeket. A kétszeres Grammy-díjas jazzdíva legújabb albuma minden zenei ínyenc legkedvesebb csemegéje lehet. Csak annyit kell mondanom: Afrika és jazz.

A Memphisben született jazz énekesnő a stílusban megszerzett megannyi dicsőség után olyan merész tettre szánta el magát, amire kevés zenész vállalkozna. Férjével, aki egyben albumának zenei producere, és maga is zenész, a nyugat afrikai Maliba tettek egy különleges utazást. Az ott élő zenei tehetségeket és zseniket maguk köré szervezve egy zseniális albumot készítettek ott tartózkodásuk során. A jazz, mely maga is a fekete kultúrában gyökerezik, Dee Dee révén újra őseire talált Maliban. Az eredmény egy olyan hanganyag, mely ízig vérig fekete afrikai hangszerekkel és hangokkal teli, de az amerikai jazz elemeivel, nyelvezetével  ügyesen összeöltött.

 

Dee Dee kiváló jazz énekesnő, olyan hatalmas egyéniségekkel dolgozott együtt, mint Sonny Rollins vagy Dizzy Gillespie. A ’70-es években hatalmas sikerrel játszott a „The Wiz” című Brodway darabban, mely 1976-ban Grammy díjat nyert. Dee Dee a darabban nyújtott alakításáért Tony díjat nyert 1975-ben. Egy amerikai előadóművésznek viszont nincs nagyobb elismerés, mintha Európában is fejet hajtanak tehetsége előtt. 1986-ban Párizsba költözött, és a „Lady Day”-ben nyújtott alakításáért Laurence Olivier díjat kapott. Később sorra zsebelte be az európai zenei és előadói díjakat és elismeréseket. „Dear Ella„ című albuma a legjobb jazz albumnak járó, egyben második Grammyt hozta el számára 1998-ban.

 





Legújabb, Red Earth című, limitált kiadásban megjelent cd+dvd albuma hangulatában és felépítésében is hűen tükrözi azt az élményt, amit Dee Dee élhetett át a Maliba történő utazása során. Hol az erős afrikai ritmusok, az átszellemült népzene az, ami „átveszi az irányítást”, hol pedig Dee Dee zsenialitása az, ami a XX. századi jazz szárnya alá húzza az afro hangszerek különleges armadáját.
Minden pillanatban érezni, hogy a zenei projektben résztvevők rendkívül élvezték ezt a különleges kísérletet. Olyan alázattal „dolgozik” együtt az afrikai ütős a klasszikus jazz pianoval, hogy egy pillanatra sem érezni azt, hogy erőszakkal lenne a két műfaj egymásra kényszerítve. Néhány szám erejéig (pl.: címadó Red Earth) részesei lehetünk a blues újjászületésének saját „hazájában”.

 

Ahogy a CD-hez tartozó DVD-n Dee Dee említi is, afrikai zenésztársaiban testvéreire talált, akik értik és érzik őt, mintha mindig is ismerték volna. A DVD külön csemege mind a zenekedvelők, mind Afrika szerelmeseinek. Egyrészt bekukkantást nyerhetünk a lemez felvételi munkálataiba, másrészt villanás-szerű képet kaphatunk a 9 milliós Mali lakosainak életéről.

Kiadó: Universal Music

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top