Szabadidő

Mediterrán barangolás a Káli-medencében

Finom szellõ fuvallatától hullámzó lila levendulamezõk, illatos mandulafák, szõlõlugassal befuttatott vendégváró borozók – mintha csak a távoli Provence-ról olvasnánk... Pedig nem járunk oly messze, csak a Balaton-felvidék mesebeli kis falvaiban barangolunk.





Harmónia és hagyomány

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park páratlan szépségű része a Káli-medence. A Balatontól (Révfülöptől) öt kilométerre elterülő táj elvarázsolja az odalátogatókat.

A parkban található kilenc település – Kővágóörs, Salföld, Mindszentkálla, Köveskál, Szentbékkálla, Balatonhenye, Monoszló, Kisörspuszta és Kékkút – harmonikusan illeszkedik a tájba, minden falu megőrizte a hagyományos stílusát. A medencét körbevevő dombok mögött a Badacsony, a Szent György-hegy és a Csobánc sziluettje rajzolódik ki.







Természetvédelmi major, Salföld

Fehérre meszelt, tornácos házak sorakoznak a kacskaringós utcákban, a medencét körülölelő szőlődombokon apró présházak, borospincék hirdetik a bor kultuszát. A házak homlokzatán látható díszítések és évszámok pedig arról árulkodnak, hogy legtöbbjüket még a tizenkilencedik században építették. A környék már a honfoglalás előtt is népszerű volt, amiről számos lelet tanúskodik. Theodora bizánci császárnőnek a kékkúti forrásvíz volt a kedvence, és Mária Terézia is innen szállíttatta fahordókban a forrásvizet bécsi udvarába.







A mesebeli kis falvakban kőből rakott kerítések, nádfedeles házak, autentikus éttermek és szőlőlugasos borozók nyugodt, kellemes hangulatot árasztanak. Nem véletlen, hogy számos híresség és művész ezekben a falvakban telepedett le. A jellegzetes Balaton-felvidéki parasztházak és magyar motívumok ellenére mediterrán hangulat uralkodik. Lila levendulamezők, mandulás ligetek őshonosak itt, sőt a füge is megérik ebben a szubmediterrán klímában. Több furcsa kőegyüttes (kőtenger) is található a környéken, a legismertebb a szentbékkállai kőtenger a hatalmas Ingókővel. A medence közepén fekvő Kornyi-tó nádas vidéke pedig több mint száz állandó és vándormadárnak biztosít életteret.











Látnivalók, amiket nem szabad kihagyni:
• Természetvédelmi major – Salföld
• Kőtenger – Salföld
• Pálos kolostorrom – Salföld
• Kőtenger – Szentbékkálla
• Kornyi-tó – Kővágóörs
• Theodora-forrás – Kékkút
A táj páratlan szépségét úgy tudjuk a legjobban élvezni, ha aktívan fedezzük fel magunknak. Pattanjunk hát lóhátra, biciklizzünk, vagy vágjunk neki az útnak gyalogosan.


Két keréken

A legtöbb kiránduló biciklivel járja be a környéket, hiszen így egy hétvége alatt is felfedezhetjük a medence minden zegzugát. A településeket összekötő műutakon nyugodtan tekerhetünk, az autóforgalom nem zavaró. Ha nem hoztunk magunkkal biciklit, akkor Révfülöpön a Hullám Hostelben kiváló túrabiciklik között válogathatunk.

Elsőként keressük fel a híres kőtengert Szentbékkálla határában. Innen nem messze a Magyarországon kuriózumnak számító lovaspóló hódolói szoktak meccseket játszani. Egy faluval arrébb, Salföldön, a természetvédelmi majorban ritka őshonos állatokat tartanak (rackajuh, szürke marha, bivaly), és hétvégente íjász- és csikósbemutatók, terelőversenyek szerepelnek a programban. Továbbhaladva, Kékkúton frissítsük fel magunkat az ásványi anyagokban gazdag forrásvízből, és mindenképpen tartalékoljunk erőt a Hegyestű meghódítására is. A 337 méter magas hegycsúcsról lélegzetelállító látványban lesz részünk. Térképként terül el előttünk a táj, a Balaton víztükrét Tihanytól Keszthelyig láthatjuk, és madártávlatból követhetjük végig, hogy merre jártunk a túránk során.







Kőtenger Szentbékkállán


Lóháton

A lovassport szerelmesei számára is ideális terep a Káli-medence. A helyi vezetők társaságában vágtázva és ügetve a környék legeldugottabb helyeire is eljuthatunk. Akik még csak most ismerkednek ezzel a sporttal, valamelyik tanyán vehetik első leckéjüket.







Túrázók, figyelem

Könnyű sétáktól a komolyabb túrákig sokféle útvonal közül válogathatunk. Elsőként érdemes a medence közepén vezető tanösvényen végighaladni. Az út a Kornyi-tó partján kezdődik, ahol számos állatfaj talált otthonra. Ha egy-két percig csendben figyelünk, akkor a népes ürgekolónia életét is megfigyelhetjük, amint kidugják a fejüket az üregeikből, két lábra állva körbenéznek, majd sietősen továbbszaladnak. A hegyekkel, dombokkal körbezárt síkság közepén sétálva úgy érezzük, hogy megállt az idő. A távolból kutyák csaholása, a nádasból monoton békabrekegés hallatszik, körülöttünk énekesmadarak csiripelnek. Mély nyugalom árad a tájból.









Innen nem túl megerőltető gyaloglással feljuthatunk a környéken valamelyik dombtetőre. A szőlőtőkék között bóklászva a vendégszerető helyiek gyakran meginvitálják a szomjas vándort – na nem egy pohár vízre, hanem a jófajta helyi fehérborra.

Fotó: P. G. és Sz. Zs. 

Tipp: Látnivalók, szálláshelyek, programok, vendéglátás a Káli-medencében »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top