nlc.hu
Szabadidő
Budapesten a New York-i Filharmonikusok

Budapesten a New York-i Filharmonikusok

Tizennégy év után ismét Magyarországon koncertezik az Egyesült Államok legrégebbi szimfonikus zenekara, a New York-i Filharmonikusok.




Május 3. és 18. között európai turnén vesz részt a világhírű amerikai társulat.
A New York-i Filharmonikusok azt a minőséget és színvonalat képviselik a komolyzenében, mint a szállodák között a Four Seasons, az órák között a Patek Philipe vagy a labdarúgásban a Real Madrid. Óriási tradíciójukat mi sem bizonyítja jobban, hogy ők az Egyesült Államok legrégebbi szimfonikus zenekara. 1842-es alapításával azonban nemcsak az USA legkorábban alapított szimfonikus, hanem a világ egyik legnagyobb hagyományokkal bíró komolyzenei társulatának számít.

„A New York-i Filharmonikusok úttörő szerepet játszottak az amerikai zenekarok között az európai turnék terén, első látogatásunkat Európában 1930-ban tettük a kiváló Arturo Toscanini vezetésével. E turné során számos olyan zenei fővárosba térünk vissza, ahonnan túl sokáig voltunk távol” – mondta Zarin Mehta, a New York-i Filharmonikusok elnök-vezérigazgatója.

Budapesten utoljára 1993-ban a zenekar korábbi nyugalmazott karmestere, Kurt Masur vezetésével szerepelt az együttes. A mostani turnén másfél hónap alatt nyolc városban 14 koncertet ad az amerikai zenekar. Varsó után Bécs, Frankfurt, Mannheim, Köln, Párizs, és Luxemburg előtt a második város, ahol fellépnek Budapest lesz. A Citibank jóvoltából létrejövő magyarországi koncertre május 4-én este fél nyolctól a Művészetek Palotájában kerül sor. A Forbes magazin összeállítása szerint ebben az esztendőben is a világ legnagyobb vállalatának számító Citigroup/Citibank 1980 óta kiemelt támogatója a New York-i zenekarnak, és ennek a partnerkapcsolatnak köszönhetően azon 100 ország közül, ahol a Citi működik, már több mint 45 ország 90 városában mutatta be műsorát a közönségnek a zenekar.








Brahmstól Bartókig

A koncertkörúton a zenekar karmestere az a Lorin Maazel lesz, aki mögött nem akármilyen pályafutás áll: Ötezernél is több opera- és koncertelőadáson több mint 150 zenekart vezényelt eddig. 2002-es zeneigazgatóvá történő kinevezése 60 évvel azután történt, hogy debütált a New York-i Filharmonikusoknál. A szólisták között fellép Glenn Dicterow koncertmester, Carter Brey, a Filharmonikusok cselló szólamvezetője, Emanuel AX zongoraművész és Julia Fischer hegedűművész. A koncertsorozat Johannes Brahms szimfonikus műveit ölei fel, ebből fakadóan a koncertek mindegyikén elhangzik a következő Brahms-művek egyike: I. Szimfónia, Kettősverseny hegedűre és gordonkára, I. Zongoraverseny, valamint a Hegedűverseny. Brahms szerzeményei mellett Bartók, Beethoven, Bocherini/Berio, Dvoøák, Ravel és Sztravinszkij műveiből adnak elő Budapesten és a hét másik helyszínen.


Szimfonikus zene az interneten

A Filharmonikusok kezdetektől fogva vezető szerepet töltöttek be az amerikai zenei élet alakításában és a komolyzene minél szélesebb körben történő elterjesztésében. Majd 150 éve rendszeresen turnéznak a világ minden táján, 1917-től felvételeket készítenek koncertjeikről, első rádiós fellépésük 1922-ben zajlott, és klasszikus zenekarokra nem igazán jellemző módon nagy hangsúlyt fektetnek az internet adta lehetőségek maximális kihasználására is. A világháló tovább bővítette a zenekar közönségét: ők az első jelentős amerikai zenekar, mely letölthető koncerteket ajánl. Az élőben rögzített koncertek a DG Concerts név alatt kizárólag az iTunes oldalon érhetők el. A májusi turnéjuk kapcsán is egy újdonsággal rukkolnak elő: a turné első napján elindítanak egy Virtuális Turnét is a koncertkörúttal párhuzamosan, amely a zenekar honlapjáról (www.nyphil.org) lesz elérhető, és a 2007-es Európa Turné részleteit tartalmazza. A weboldalon hozzáférhető lesz egy online fotóalbum is, mely a koncertkörút során folyamatosan frissítésre kerül.


Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top