nlc.hu
Szabadidő
Budapesti Pálinka Fesztivál

Budapesti Pálinka Fesztivál

Idén is reflektorfénybe kerül a magyar pálinka a fõváros kiemelkedõ tavaszi eseményén, a Budapesti Pálinka Fesztiválon. A Városháza parkban ezúttal 23 pálinkafõzde kínálja majd becses hungarikumunkat, a pálinkát.






Helyszín: Városháza park
Időpont: 2007. május 10–13.
Hivatalos megnyitó: 2007. május 11.






Immáron második alkalommal rendezi meg a Magyar Pálinka Marketing Kht. a kereskedelmi pálinkafőzdék seregszemléjét.


4 nap, 23 pálinkafőzde, 300-féle pálinka

Több mint húsz pálinkafőzde vesz részt a négynapos eseményen, és közel 300-féle pálinkából válogathatnak majd a látogatók. Ily rendkívüli kínálattal egyszerre egy helyen még sohasem találkozhattak a pálinka kedvelői.


Pálinkák, programok, zene…

A fesztivál zenei programkínálatát idén is a pálinka magas színvonalához igazították. Pénteken a Trio Midnight lép színpadra, Balázs Elemérrel a dobok mögött, aki zeneszerzőként és dobosként immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar dzsesszéletnek. Majd ezt követően Tóth Vera és a Szupersztárok lépnek fel a Budapesti Pálinka Fesztivál színpadán. A szemtelenül fiatal és meglepően érett énekesnőt senkinek nem kell bemutatni, de röviden mégis annyi, hogy ő az első Megasztárunk.
A Szupersztárok pedig nem a sztárvendégek és barátok (pedig azok is lesznek), hanem a 9 tagú kísérőzenekar, komplett rézfúvós szekcióval.







A szombati nap a világzenéé, kora délután klezmer zenével, majd balkáni ritmusokkal szórakoztatják a közönséget. Nikola Parov a magyarországi világzene kiemelkedő figurája, hangszerelő, aki hosszú ideje Michael Flatley kísérőzenekarában is játszik. Ez alkalommal Herczku Ágnes énekesnővel a Nikola Parov Quartett formációban lépnek a közönség elé. A szombati nap fellépője a Váradi Roma Café, akik a dzsessz-pop-roma-szving egyedi keverékét nyújtják, és a két Váradi testvér jellegzetes hangjával fűszerezve igazi csemege a zenei piacon. Vasárnap a Veszprémi Utcazene Fesztiválon már bizonyított zenészek koncertjei láthatók majd.






Melyik az igazi?

A Magyar Pálinka Marketing Kht. idén első alkalommal a magyar vendéglátó- és szállodaipar, valamint a kereskedelem képviselőit külön meghívja: 2007. május 10-én szakmai napot tartanak a fesztiválon, melynek fő célkitűzése: megkülönböztetni a pálinkákat és a pálinkának látszó szeszes italokat.

„Az esetek többségében, ha egy vendéglátóhelyen megnézzük az itallapot, pálinkák név alatt számos, hivatalosan már NEM pálinkának minősülő szeszes italt találunk. Amikor a pincért, pultost megkérjük, ajánljon nekünk egy pálinkát, nem azt ajánl. Sokszor ezt ő maga sem tudja” – panaszkodott egy szatmári pálinkafőzde. A szakmai nap azt a célt hivatott szolgálni, hogy a szakma képviselőit tájékoztassák ezekről a különbségekről, és a minőségi pálinka irányába tereljék őket.


Hogy mi is ez a különbség? A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk, valóban pálinkáspalackot tartunk-e a kezünkben: nézzük meg a hátcímkét! Amennyiben az összetevők között tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket vagy más segédanyagokat találunk, úgy legfeljebb egy pálinkára hasonlítani vágyó szeszes itallal van dolgunk. Egy pálinkáspalack gyümölcspálinkát, annak a gyümölcsnek az aszalványát (ágyként) és az alkoholfok beállításához használt ioncserélt vizet tartalmazhat, s csak ilyen termék csomagolásán szerepelhet a pálinka szó.






Eredetvédett pálinkák

A földrajzi jelzés valamely régiónak, meghatározott földrajzi helynek az olyan élelmiszer leírására használatos elnevezése, amely e régióból, meghatározott helyről származik, e földrajzi származásának tulajdonítható sajátos minőséggel, hírnévvel vagy egyéb jellemzőkkel rendelkezik, és előállítása a meghatározott földrajzi területen folyik.
Az oltalom legtöbb esetben tehát nem egyetlen főzde termékét illeti, hanem az adott területen az adott termékleírás alapján előállítókat.

Ebbe a körbe 2006-ban öt pálinka tartozott: 
– a békési szilvapálinka, 
– a gönci barackpálinka, 
– a kecskeméti barackpálinka, 
– a szabolcsi almapálinka, 
– a szatmári szilvapálinka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top