nlc.hu
Szabadidő
The Fratellis – Costello Music

The Fratellis – Costello Music

Jó kocsmazenét csinálni legalább akkora kihívás, mint kitalálni és megalkotni a legigényesebb zenei perfomance-t. Mert bulizni, ugrálni, tombolni, de még iszogatni sem lehet bármilyen tingli-tangli muzsikára.





A Fratellis első fellépése O’Henry bárjában történt meg 2005-ben, Glasgowban. Merthogy ezek a srácok skótok. Az album végighallgatása után csak annyi jut az ember eszébe, hogy de jó lett volna ott lenni. A fellépés után 2006-ban a banda üstökösként robbant be, és vélhetően több kocsma, illetve pub oldalát rúgták már szét.

A zenei anyag a klasszikus hármas „punk-rock” felállásra épül: könnyen megjegyezhető dallamok, gyorsan visszatérő „óbégatós” refrének, és ugrálós, csápolós gitár-reszelések. A formáció nevét illetően meglepő történeket láttak már napvilágot. Egyesek szerint, mivel a „fratelli” szó bátyót jelent, ezért a srácok csakis testvérek lehetnek, más forrás szerint Barry Wallace eredeti vezeték neve Fratelli (ne vegyük komolyan őket!). A még hamvas zenekar keletkezése is ellentmondó sztorikra épül. Legyen elég, hogy van, aki egy négytagú esküvői, azaz klasszikus lagzi-zenekar kései leszármazottjainak tartja a Fratellist, valaki szerint pedig csak egyszerűen egy lemezboltban találkozott a három skót dudás, és gyorsan eldöntötték, hogy csinálnak valami zenei balhét. Jelentjük: megcsinálták.





Az album leginkább elismert száma a „Whistle for the Choir”, amely a brit listákon 5. helyre tornázta fel magát. A nóták helyes ritmusban követik egymást, az amúgy nem túl komplikált harmóniákra épített reszelés jól kevert, és szerencsére minden dalba csempésztek valami kis apró ötletet, ami miatt nem érezzük azt (amit egyébként sok punk-rock albumnál), hogy ugyanazt halljuk ötödször.

Sajnos itthon egyelőre kevésbé ismertek és elismertek, ami miatt nem valószínű, hogy akár rádiókban, akár bulizós helyeken felcsenghetne egy-egy Fratellis nóta. Pedig nagyon megérdemelnék a srácok, és az album is.

Aki nem fejrázós, bulizós fajta, de szereti a feszes punk-rockot, az is megkaphatja szülinapra a korongot, mert autóban például kifejezetten jó útitárs. Elaludni nem fogunk mellette, az tuti.

Tracklista:


01. Henrietta 
02. Flathead 
03. Whistle For The Choir 
04. Chelsea Dagger 
05. For The Girl 
06. Doginabag 
07. Creepin’ Up The Backstairs 
08. Vince The Loveable Stoner 
09. Everybody Knows You Cried Last Night 
10. Baby Fratelli 
11. Got Ma Nuts From A Hippy 
12. Ole Black ‘n’ Blue Eyes


Kiadó: Universal Music

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top